Germanul Alexander Schoppmann, in varsta de 55 de ani, a infiintat o companie aeriana care va permite atat pasagerilor, cat si echipajului sa fumeze pe intreaga durata a curselor, transmite Reuters.

Intreprinzatorul a spus ca a infiintat compania Smoker's International Airways (Smintair) deoarece este nemultumit de cursele existente pe distante lungi, care nu permit fumatul si ofera servicii de proasta calitate.

Smintair este deja foarte populara, desi biletele nu sunt inca disponibile.

“Cererea este foarte mare”, a declarat Schoppmann. “Sunt persoane care vor sa zboare cu noi desi nu au nici o treaba la Tokyo sau Shanghai”, a continuat fostul broker.

Compania va oferi, la zborurile zilnice din Duesseldorf catre Tokyo si Shanghai, trabucuri cubaneze, caviar servit de personal imbracat in uniforme create de designeri, sisteme de divertisment si scrumiere mari la fiecare scaun.

Potrivit proprietarului, aceste extravagante nu vor costa mai mult decat tarifele practicate de alte companii la zborurile spre Japonia. Astfel, un bilet dus-intors la clasa intai va costa 10.000 de euro, iar pretul unei calatorii pe acceasi ruta la clasa business va fi de 6.500 euro.

Alexander Schoppmann estimeaza ca firma va deveni profitabila in primele 12 luni de activitate si previzioneaza vanzari anuale de 500 milioane euro si un profit de 120 milioane euro, pana in octombrie 2008.

Specialistii din industria aviatica si-au exprimat scepticismul referitor la succesul Smintair.

Firma nu detine licenta de zbor, deoarece nu dispune inca de aeronave. Schoppmann a declarat ca poarta negocieri privind cumpararea a trei avioane Boeing 747 de la companii care intentioneaza sa le inlocuiasca cu modelul A380, produs de Airbus.

Dupa obtinerea licentei de zbor, fondatorul companiei vrea sa deschida un lant de hoteluri, restaurante si baruri.

Zborurile companiei Smintair, care va utiliza aeronave Boeing 747, sunt programate sa inceapa in luna octombrie a anului viitor.

Germania ia in calcul adoptarea unor reglementari mai stricte privind fumatul, iar partidul Social Democrat a propus interzicerea fumatului in multe spatii publice.