Carlos Coelho, presedintele comisiei de ancheta a Parlamentului European, a laudat deschiderea autoritatilor romane in cazul dosarului referitor la serviciile secrete CIA. Acesta a mai precizat ca este dezamagit de refuzul autoritatilor de la Varsovia de a colabora in acest caz, transmite AFP.

„Ma simt obligat sa subliez diferenta dintre dorinta de cooperare cu care am fost primiti in Romania, in urma cu trei saptamani, si refuzul categoric al autoritatilor din Polonia. Acest lucru este cu atat mai important cu cat ambele tari sunt banuite ca au gazduit centre de detentie secrete", a declarat Coelho.

Parlamentul European ancheteaza posibila existenta a unor centre de detentie ale serviciilor secrete americane pe teritoriul Europei si eventuala complicitate a unor guverne europene la transferul ilegal de persoane suspectate de terorism dintr-o tara in alta.

Prima versiune a raportului cu privire la aceasta tema va fi finalizat pana la sfarsitul lunii noiembrie. Proiectul va fi dezbatut de comisia de ancheta, in plenul Parlamentului European, abia in luna februarie.

Potrivit unui raport redactat de parlamentarul elvetian Dirk Marty si prezentat Consiliului Europei in luna iunie, Polonia si Romania, doua membre NATO si aliate al Statelor Unite, sunt suspectate ca au gazduit inchisori secrete administrate de serviciile secrete americane.

Romania si Polonia au respins categoric acuzatiile raportului Marty, si au cerut sa le fie prezentate dovezile formale impotriva Bucurestiului si al Varsoviei.

Acelasi raport acuza si alte tari din Europa, printre care Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia si Germania, de incalcarea drepturilor omului pentru ca au permis CIA sa transporte sau sa detina pe teritoriul lor presupusi teroristi islamici.

Majoritatea statelor europene au respins acuzatiile si au negat orice colaborare cu serviciile secrete americane, in acest domeniu.