Fostul premier, Adrian Nastase, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, santaj si trafic de influenta, in dosarul "Zambaccian", care a fost pus in legatura cu dosarul "Eurografica", a informat, luni, Directia Nationala Anticoruptie.

In aceeasi cauza au mai fost deferiti justitiei Dana Nastase, Irina Jianu, fost inspector general la Inspectoratul de Stat in Constructii si Cristian Mihail Vasile, administrator la SC Eurografica Bucuresti. Nastase a replicat ca dosarul Zambaccian este unul politic, "instrumentat la comanda".

El a anuntat ca va organiza, in urmatoarele zile, o conferinta de presa pe aceasta tema.

„Era nevoie de un show mediatic, inainte de raportul de tara, iar dupa atatea eforturi trebuia sa ramana cu ceva, trebuia trimis un dosar”, a afirmat Nastase. El a adaugat ca, dupa alegeri, zeci de politisti si procurori au inceput sa caute fapte care sa-l incrimineze.

„Au inceput sa caute peste tot, au ajuns la termopane, la afise electorale, pixuri si caciulite”, a spus Nastase. El sustine ca, in cazul sau au fost „o multime de minciuni, manipulari, provocari, presiuni aupra martorilor”.

Judecarea dosarului va incepe in 14 decembrie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit DNA, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, Adrian Nastase a comis mai multe infractiuni de coruptie, in care au fost antrenate si alte persoane.

Nastase este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obtinut o suma de peste 1,37 milioane euro.

Dana Nastase a fost trimisa in judecata pentru complicitate la luare de mita si pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002-2004, Adrian Nastase ar fi primit de la Paula Irina Jianu suma de 3,68 miliarde de lei, din fondurile SC Vertcon SA Bacau, reprezentand contravaloarea unor bunuri achizitionate din China si a cheltuielilor necesare introducerii acestora in tara.

Totodata, Nastase ar fi primit suma de 2,019 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea unor lucrari de tamplarie cu geam termopan executate de societatea Regal Glass din Bacau la imobilul din localitatea Cornu.

Dosarul Zambaccian a fost deschis de procurorii anticoruptie in august 2004, in urma unei sesizari privind pretul foarte mic platit de Adrian Nastase pentru un teren, achizitionat de la fostul deputat Gabriel Bivolaru.

La inceputul anului trecut, dosarul a fost clasat, dar a fost redeschis in noiembrie 2005. Nastase a reintrat in atentia procurorilor, dupa ce si-a facut publica declaratia de avere in care mentiona ca a mostenit un milion de dolari, in bunuri si terenuri de la o matusa a sotiei sale (n.r. celebra matusa Tamara).

In luna martie a acestui an, a inceput declinul lui Adrian Nastase, care a fost obligat sa renunte la functia de presedinte al Camerei Deputatilor si ulterior la cea de presedinte executiv al PSD.

O alta fapta de coruptie de care este acuzat Adrian Nastase se refera la faptul ca, in perioada campaniei prezidentiale din anul 2004, a folosit in mod abuziv influenta si autoritatea pe care le detinea, in calitate de presedinte al partidului de guvernamant PSD, obtinand finantarea ilegala a campaniei sale electorale, cu suma 817.049,19 euro.