Comisarul desemnat din partea Romaniei, Leonard Orban, va fi audiat la Bruxelles, in comisia pentru educatie si cultura, in data de 27 noiembrie. Evaluarea candidatului va avea loc in 28 noiembrie, iar votul final, in sedinta de plen a Parlamentului European dintre 11 si 14 decembrie Consiliul ii va numi in mod oficial pe noii comisari dupa acordul Parlamentului.

Cei 732 de deputati in Parlamentul European si cei 53 de membri ai parlamentelor nationale din cele doua tari aderente, carora li s-a acordat statutul de observatori in Parlamentul European, vor avea posibilitatea sa testeze calificarile candidatilor. In pregatirea audierilor, fiecare candidat trebuie sa completeze un chestionar scris.

Scopul audierilor

Scopul principal al audierilor este pregatirea votului final al Parlamentului European de aprobare a celor doi noi comisari, acordand comisiilor parlamentare posibilitatea de a cunoaste mai indeaproape personalitatea si opiniile comisarilor desemnati.

Oferind ocazia unui schimb amplu de opinii privind prioritatile comisarilor desemnati in domeniile lor de responsabilitate, audierile vor consolida raspunderea si legitimitatea democratica a noilor comisari.

In cazul aprobarii, audierile vor contribui la stabilirea, cat mai curand posibil, a unei relatii de lucru intre comisia parlamentara si comisarul corespunzator, si vor oferi un punct de referinta pentru evaluarea activitatii ulterioare a comisarului respectiv.

Integral in EurActiv.ro