"Era un mediu violent. Seriful intra in clasa cu cainii ca sa caute droguri prin banci. Elevii se snopeau in bataie in fata ta si nu puteai face nimic. Erau mai mari ca tine si legea ii proteja. Acolo, elevul vine la tine si-ti urla in ureche: «Nu poti sa-mi faci nimic. Nu ma poti atinge»" - Marius, fost "profesor FACES"

Americanii au descoperit, in ultimii ani, ca e mai ieftin sa importe dascali buni din tari sarace, care sa ocupe posturile din scolile-sperietoare, decat sa incerce sa-i tina la catedra pe americani. Stresul meseriei intr-un mediu scolar cu droguri, violenta, lipsit de valori si elevi demotivati ii face pe dascalii americani sa migreze spre joburi mai banoase in firme sau scoli private.

Asa s-au trezit scolile de stat ca au elevi, dar n-au profesori, mai ales de matematica, stiinte naturale si specialisti in educatia speciala (pentru copii cu tulburari de comportament sau cu dizabilitati).

In 1999, un domn pe nume Rick Palyock, posesor al unei mici agentii de turism, a observat fenomenul.Situatia cea mai grea era in statul Carolina de Sud, unul dintre cele mai sarace ale SUA si populat majoritar de afro-americani. Cine putea umple golul din cancelariile scolilor americane? Multi romani, normal. Programul prin care sunt recrutati se numeste FACES.

Rick Palyock, directorul Programului FACES, a trecut doua zile prin Romania pentru a culege o noua recolta de dascali. Rick le face romanilor favorul de a-i vizita in fiecare an: "Trebuie sa stiti ca pentru mine Romania este foarte importanta.

Este singura tara pe care eu am vizitat-o personal si voi continua sa o vizitez si in viitor, discutand cu majoritatea profesorilor, deoarece eu consider ca profesorii romani muncesc foarte mult si sunt preocupati atat de imbunatatirea stilului pedagogic, cat si de problemele elevilor din America".

Prezentarea a fost insotita de un filmulet in care potentialii recruti s-au putut convinge de raiul american: clase cu putini elevi, dotate cu proiectoare si smartboard-uri, televizor, video, computerul profesorului si computere pentru elevi. Imaginile au fost presarate cu marturiile insufletite a trei dintre dascalii ajunsi acolo.

O profesoara romanca explica zambitoare ca munceste din greu si stilul de viata e diferit, dar banii sunt mult mai multi ca in Romania.

Discursul lui Rick este colimat pe punctul sensibil al romanului: saracia. "Vreti sa munciti in America si sa castigati 28.000 $ / an? Nimic mai simplu. Va costa doar 100 $, viza de la ambasada. De restul ne ocupam noi. Daca sunteti un profesor harnic, sunteti omul nostru. Noi va platim si avionul, iar cand ajungeti, va asteptam la aeroport si va cazam la hotel.

A doua zi mergem impreuna la un dealer auto. Acolo va imprumutam cu bani ca sa va luati masina. Cu banii nu-i nici o problema, vi-i oprim din salariu timp de un an sau doi. Va ducem la o agentie imobiliara si va gasim o locuinta cu chirie in apropierea scolii sau liceului la care veti preda".

Urmeaza un training de 5 zile cu angajatii FACES, dupa care se intra in paine: un an, doi, trei - cat rezista fiecare. Romanii sunt supravegheati permanent de un "FACES angels", adica de un profesor american care joaca rolul de inger pazitor, ajutandu-l sa se integreze in sistem. Insa nu oricine poate pleca acolo.

Exista cateva conditii eliminatorii puse de americani: trebuie sa ai permis de conducere de minimum un an, trebuie sa fii, de preferinta, profesor cu studii de psihopedagogie speciala si trebuie sa cunosti engleza. Dupa ce completezi un formular on-line, esti chemat la un interviu in Cluj, Iasi sau Bucuresti.

Interviul dureaza 15 minute si se inregistreaza pe o caseta video care e trimisa in Statele Unite si postata pe internet. Directorii de scoli de stat din Carolina de Sud au o parola cu care pot intra pe site-ul FACES. Vizioneaza interviurile si isi aleg profesorii cu care vor lucra cativa ani. In primul an, profesorul primeste 28.000 $, ajungand la 30.000 $ in al treilea an.

Salariul este de 11 ori mai mare decat cel primit de un incepator de la noi. Mai mult, cadrele didactice pot sa isi aduca si familia in State pe toata perioada sederii: soti si copii, sotul sau sotia avand chiar drept de munca in aceasta perioada. Inclusiv "parintii, prietenii sau logodnicii pot si ei veni in America, dar numai intr-o vizita de maximum 3 luni / an".

Integral in Gandul