Pasionat de istorie, un politist roman a documentat si a scris o carte despre greselile facute de colegii sai in investigatii de-a lungul secolelor.

Politistul Florin Sinca, inspector principal la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Capitalei, a studiat doi ani prin diverse arhive, apoi a scris primul volum din „Istoria Politiei Romane - Intre onoare si obedienta“. Cartea a fost lansata acum doua zile.

Desi, potrivit istoricului Florin Constantiniu, cele 570 de pagini „pot fi folosite ca material didactic pentru istorici, dar si pentru politisti“, autorul a vinat in aceasta carte in special greselile si momentele de dezonoare ale Politiei. Cazurile in care anchetatorii au scapat sau au dat prea mare importanta unor amanunte.

Titu Maiorescu - filat de politisti

Una dintre descoperirile politistului in virsta de 36 de ani, mai putin cunoscuta de istorici, este aceea ca Titu Maiorescu a fost supravegheat de Politia de Siguranta din cadrul Prefecturii Politiei Capitalei, timp de doua saptamini, fiind suspectat de legaturi cu Puterile Centrale.

In vara anului 1915, agentii isi indeplineau misiunea „in trei schimburi, in unele zile asigurind o urmarire 24 din 24 de ore“, scrie Sinca.

„Daca unele informatii sint laconice sau chiar lipsesc, alteori agentilor deosebit de zelosi nu le-au scapat din vedere, de pilda, ca Titu Maiorescu a cumparat doua portocale de la un oltean, ori numarul trasurii cu care se deplasa prin oras.

De asemenea, frapeaza regularitatea cu care acesta stingea lumina in fiecare seara, de regula la ora 22.00“, scrie politistul, dupa ce a citit notele informative ale celor care l-au urmarit pe fostul demnitar.

Asasinarea lui Iorga

Documentele din arhive i-au aratat inspectorului pasionat de istorie „comportarea jalnica a Politiei in cazul asasinarii lui Nicolae Iorga“. „Cadavrul marelui istoric a fost gasit acoperit de bruma pe soseaua Ploiesti-Strejnic, cam la 1 km de Strejnic, pe partea dreapta a soselei, pe miriste, la o distanta de 15 m de sosea“, citeaza Sinca.

Iorga a decedat in jurul orei 03.00, impuscat cu mai multe focuri de arma. Iorga a fost momit sa iasa din locuinta cu pretextul de a da declaratii la Prefectura Politiei Capitalei. Masina care l-a luat apartinea Institutului National al Cooperatiei, iar Sinca sustine ca, desi nevasta lui Iorga a retinut numarul ei, politistii din acea vreme nu au tinut cont de acest amanunt.

Chestorul care a lucrat la ancheta avea un frate legionar care, in seara asasinatului, i-a comunicat ca „au dezlegare de la Horia Sima“.

Cotidianul