HotNews.ro va prezinta cateva dintre cele mai importante aspecte din noul Cod Fiscal

de D.C.     HotNews.ro
Joi, 7 decembrie 2006, 0:00


La 1 ianuarie 2007 va intra in vigoare noul Cod Fiscal. Intens dezbatut si nu intotdeauna inteles, acest Cod aduce importante schimbari in domeniul fiscal, printre care cele privitoare la impozitul pe venit si taxele locale. HotNews.ro va prezinta cateva dintre acestea, asa cum au fost ele subliniate in cadrul unui seminar organizat de casa de avocatura Biris - Goran.

Informatia pe scurt:

- taxa de timbru aplicata la vanzarea imobilelor a fost eliminata;
- venitul din vanzarea imobilelor se va impozita in functie de durata detinerii si valoarea proprietatii;
- microintreprinderile vor fi impozitate cu 2% in 2007, 2,5% in 2008 si 3% in 2009;
- impozitele locale se vor plati semestrial;
- termenul de plata a impozitului va fi data de 15 aprilie a anului urmator.


Impozitul pe venit

In ceea ce priveste impozitul pe venit, platitorii de venituri pentru care exista obligatia retinerii la sursa trebuie sa declare impozitele la date diferite in functie de tipul de venit realizat.

In cazul veniturilor provenite din activitati independente, din salarii, din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vanzare / cumparare de teren, data este 28 februarie, iar pentru toate celelalte tipuri de venituri, contribuabilii trebuie sa declare impozitele pana la data este 30 iunie.

Potrivit noului Cod Fiscal taxa de timbru de 0,5% aplicata la transferul valorilor imobiliare va fi eliminata. Reprezentantii casei de avocatura Biris - Goran sunt de parere ca eliminarea taxei de timbru ar putea duce la scaderea semnificativa a veniturilor bugetare.

De anul viitor, venitul din vazarea imobilelor se va impozita diferit, in functie de durata detinerii si de valoarea proprietatii. Pentru proprietatile imobiliare detinute pana la trei ani, cota de impunere este 3% daca valoare proprietatii nu depaseste 200.000 de lei.

In cazul in care valoarea imobilului depaseste aceasta suma impozitul este 6.000 lei plus 2% din valoarea ce depaseste 200.000 lei.

In cazul imobilelor detinute mai mult de trei ani, impozitul scade la 2% pentru proprietatile ce au o valoare de pana in 200.000 de lei, iar cele ce depasesc aceasta valoare, impozitul este 4.000 lei plus 1% din ce depaseste aceasta valoare.

In cazul transferului de proprietate, baza de impunere este valoarea declarata de parti in actele de transfer, fiind incasata de notarul public. Impozitul trebuie virat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Microintreprinderile vor fi impozitate cu 2% in 2007, cu 2,5% in 2008 si cu 3% in 2009

Incepand cu 1 ianuarie 2007, Codul Fiscal prevede ca microintreprinderile vor fi impozitate cu 2%, incepand din 2007, cu 2,5% in 2008 si cu 3% in 2009, daca cel mult jumatate din venitul acestora va proveni din consultanta sau management, iar veniturile totale realizate in cursul unui an sa nu depaseasca 100.000 euro.

In cazul depasirii plafonului de 100.000 de euro in cursul unui an fiscal, societatea va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, considerand veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Veniturile din investitii

Codul Fiscal stabileste trei variante pentru impunerea veniturilor din investitii, in functie de obiectul investitiei. Pentru castigul obtinut din operatiunile de vanzare / cumparare de valuta la termen se impun anticipat cu o cota de 1%. Impozitul anual final datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net.

Veniturile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se impoziteaza anticipat cu o cota de 1%.

Impozitul anual final datorat asupra castigului net se stabileste prin aplicarea cotei de 16% daca respectivele titluri de valoare au fost detinute mai putin de 365 de zile sau 1% daca respectivele titluri au fost detinute mai mult de 365 de zile.

Calculul, retinerea si virarea impozitului anticipat revine intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, dupa fiecare tranzactie. Pierderile rezultate din aceste tranzactii in cursul anului se compenseaza cu castigurile obtinute in cursul aceluiasi an. Pierderea astfel rezultata nu se reporteaza, fiind finala.

In cazul veniturilor rezultate din transferul valorilor imobiliare, in cazul societatilor inchise si a partilor inchise si a partilor sociale, se impun cu o cota de 16%, impozit final. Calculul, retinerea si virarea impozitului revine dobanditorului.

Taxe locale

In domeniul impozitelor locale, taxele pe terenuri, cladiri si mijloace de transport nu se vor mai plati trimestrial, ci de doua ori pe an. O alta modificare a Codului Fiscal priveste impozitul datorat pe locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, care se va majorat cu 5% pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia.

Totodata se va modifica si taxa pe cladiri datorata de persoanele juridice. Autoritatile locale vor fi in masura sa stabileasca cota de impozitare a cladirilor care poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,25%.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, consiliile locale vor putea sa acorde societatilor comerciale scutiri de la plata taxei pe cladiri sau terenuri pe o perioada de maxim cinci ani pentru investitii de peste 500.000 de euro.

Pentru investitii de peste 500.000 de euro ce au fost finalizate inainte de 1 ianuarie 2007, va putea fi acordata o cota speciala redusa de 0,25% a impozitului, pentru o perioada de trei ani, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Codul Fiscal care va intra in vigoare la inceputul anului viitor stabileste ca termenul de plata a impozitului anual si de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit este 15 aprilie inclusiv a anului urmator realizarii veniturilor.

Gabriel Biris, partener in cadrul casei de avocatura Biris-Goran, a declarat in cadrul seminarului ca acest Cod Fiscal ar putea suferi noi modificari, in 2008, din cauza distorsiunilor care apar intre lege si normele sale de aplicare.


241 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Lege..... (Vineri, 8 decembrie 2006, 9:17)

  G [anonim]

  facuta dupa ureche. Ce logica mai are sa-ti declari venitul daca ai numai salariu si impozitul este fix? Numai sa umbli pe drumuri, sa-ti mai ia statul si ceva din timpul liber. Dupa 16 ani inca nu exista respect pentru timpul oamenilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Taxe (Vineri, 8 decembrie 2006, 13:08)

  Nica Leon [anonim]

  Codul Fiscal ca si alte multe legi sint in contradictie cu multe principii constitutionale.
  Spre exemplu taxele si impozitele locale aplicate pe proprietatile cetatenilor incalca prevederile art. 1 alin.3 si 5, art. 16 alin. 1 si 2, art. 44 alin 1 si 2 si art. 154 alin. 1 din pingarita Constitutie a Romaniei.
  Comunistii care au uzurpat puterea dupa Revolutie si astazi mai cred ca ei sint inca stapinii absoluti ai Romaniei si, ca atare, impun taxe si impozite si pe proprietatile exclusive ale cetatenilor, cum ar fi casele, terenurile, autovehiculele, care nu sint in nici un fel ale guvernului, deci nu are dreptul legal sa pretinda taxe si impozite pentru ceva care nu la apartine de drept.
  Din aceasta cauza am invocat exceptia neconstitutionalitatii mai multor articole din Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea comunistilor de la Curtea Constitutionala sa se faca de ris , sau sa dovedeasca in sfirsit ca au avut curajul sa-si indrepte spinarea si au facut pasul in rindul oamenilor.
  Amanunte gasiti pe: 3w.piatauniversitatii.com, apoi spatiul proiectelor si Nica Leon.
 • 0 (0 voturi)    
  de risul lumii (Sâmbătă, 9 decembrie 2006, 9:56)

  tudorache [anonim]

  am muncit o viata si am iesit la pensie acum platesc si impozit pe pensie unde sa mai vazut asta Romania este tara tuturor posibilitatilor mie si scirba sa mai traiesc
 • 0 (0 voturi)    
  Ii prost cine da! (Sâmbătă, 9 decembrie 2006, 11:33)

  Marius [anonim]

  Cum era chestia aia?
  Nu-i prost cine cere... ci cine da?
 • 0 (0 voturi)    
  solicitare de informatie (Miercuri, 3 ianuarie 2007, 19:56)

  iolanda soros-kovacs [anonim]

  As dori sa stiu numarul legii care se refera la posibilitatea de generare de Facturi,chitante,OP-uri de catre propria firma. Am informatie despre un program,nu scump,care genereaza aceste acte in regim propriu si as dori sa fiu informata daca sa-l achizitionez sau nu acum?! Mai ales ca este o oferta super!!1
  V-as fi recunoscatoare daca mi=ati si raspunde cit mai urgent
 • 0 (0 voturi)    
  program facturare (Vineri, 5 ianuarie 2007, 3:36)

  monica [anonim]

  as dori si eu aceeasi informatie pe care a cerut-o iolanda ,in legatura cu generarea de chitante si facturi ptr.ca eu am intrebat la fisc si se uitau la mine ca.....
  ei de unde sa stie???

  astept raspuns de la oamenii mai informati....
 • 0 (0 voturi)    
  program facturare (Vineri, 5 ianuarie 2007, 3:38)

  monica [anonim]

  ma intereseaza si pe mine acelasi subiect ca si pe iolanda.
  daca stiti ceva,va rog sa ma informati
 • 0 (0 voturi)    
  MODIFICARI CASE DE MARCAT (Vineri, 5 ianuarie 2007, 15:10)

  .SORIN [anonim]

  CE MODIFICARI TREBUIE SA ADUC CASEI DE MARCAT FISCALE FIIND PLATITOR DE TVA SAU IN SITUATIA NEPLATITORILOR
 • 0 (0 voturi)    
  generare de facturi (Sâmbătă, 6 ianuarie 2007, 7:51)

  cristina chitu [anonim]

  As dori si eu sa stiu numarul legii care se refera la posibilitatea de generare de Facturi,chitante,OP-uri de catre propria firma. Daca aveti informatie despre un program,nu scump,care genereaza aceste acte in regim propriu si as dori sa fiu informata.
  Va multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Salariul mediu pe economie pentru 2007 (Vineri, 12 ianuarie 2007, 22:02)

  rodica [anonim]

  As vrea sa-mi spuna cineva care e salariul mediu pe economie stabilit pentru 2007
 • 0 (0 voturi)    
  POLITIA DIN NOU INCOMPETENTA? (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 2:42)

  BOBO [anonim]

  Oare Politia asta de pe la noi nu ar trebui sa fie in deplina concordanta cu noul cod fiscal sau ei nu au treaba cu lumea asta?Sunt separati sau doar fac pe nestiutorii?Atunci de unde inventeaza cu nesimtire totala Taxa de prima inmatriculare pt motociclete? Din vise de noapte cu femei pe care nu le vor avea in veci?Cam asta povestesc toti ca viseaza....
 • 0 (0 voturi)    
  salariile din strainatate?? (Marţi, 30 ianuarie 2007, 11:55)

  sandu [anonim]

  Nu am vazut nici o informatie referitoare la impozitarea (sau nu) a veniturilor din salarii a cetatenilor romani angajati de firme straine si care lucreaza in afara EU. Stie cineva ceva????
 • 0 (0 voturi)    
  Lamuriri (Marţi, 30 ianuarie 2007, 17:08)

  nick [anonim]

  Unui coleg care a vandut actiunile in 2005 i-a venit acum sa plateasca impozitul de16% pe elesi in plus penalizari. Ce ar trebui sa faca? Firma este SA (inchisa), iar actiunile au fost cumparate de firma.Iar eu as vrea sa aflu daca actiunile vandute de o persoana fizica in anul 2006 (dupa 365 zile de la dobandire) in cadrul unei socetati pe actiuni (inchisa) cum se impoziteaza , cine si ce impozit trebuie sa plateasca? Ma refer la cazul in care societatea respectiva cumpara actiunile de la unul din actionari. Aceste actuni au acelasi regim ca si cele tranzactionate pe bursa de valori?
  Astept cu interes deosebit raspunsul dvs.
  Cu multumiri,
 • 0 (0 voturi)    
  Lamuriri (Marţi, 30 ianuarie 2007, 17:09)

  nick [anonim]

  Unui coleg care a vandut actiunile in 2005 i-a venit acum sa plateasca impozitul de16% pe elesi in plus penalizari. Ce ar trebui sa faca? Firma este SA (inchisa), iar actiunile au fost cumparate de firma.Iar eu as vrea sa aflu daca actiunile vandute de o persoana fizica in anul 2006 (dupa 365 zile de la dobandire) in cadrul unei socetati pe actiuni (inchisa) cum se impoziteaza , cine si ce impozit trebuie sa plateasca? Ma refer la cazul in care societatea respectiva cumpara actiunile de la unul din actionari. Aceste actuni au acelasi regim ca si cele tranzactionate pe bursa de valori?
  Astept cu interes deosebit raspunsul dvs.
  Cu multumiri,
 • 0 (0 voturi)    
  Program facturare (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 7:57)

  Anton kOVACS [anonim]

  la www.infokam.ro puteti descarca un program gratuit pentru inocmirea facturilor si a chitantelor. Legea care permite generarea acestora este ordonanta 2226/2006
 • 0 (0 voturi)    
  cod fiscal (Sâmbătă, 17 februarie 2007, 13:50)

  cristea viorel [anonim]

  Orice ar face Vladescu, tot prostie se cheama!
 • 0 (0 voturi)    
  cod fiscal (Sâmbătă, 17 februarie 2007, 13:52)

  cristea viorel [anonim]

  ORICE AR FACE VLADESCU, TOT PROSTIE SE CHEAMA!
 • 0 (0 voturi)    
  impozitarea vanzarii unor actiuni (Joi, 19 iulie 2007, 17:53)

  edith avram [anonim]

  Detin 65 actiuni la SC ARCOM SA, s-a facut o oferta de cumparare a actiunilor. La calculul impozitului s-a folosit cota de 16% pentru instrainarea titlurilor de valoare. Care este cota corecta de impozitare

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică