Presedintele american, George W. Bush, a declarat joi, ca Statele Unite nu isi vor retrage trupele din Irak inainte de 2008 doar daca situatia o va permite si a afirmat ca este nevoie de "flexibilitate si realism" pentru a determina nivelul necesar al efectivelor. Bush a mai precizat ca SUA si Marea Britanie sunt hotarate sa aduca pacea in aceasta tara, transmite BBC News.

Bush a afirmat ca raportul elaborat de o comisia Beker merita luat in considerare cu seriozitate, dar a refuzat sa spuna daca e de acord cu recomandarile acestuia, privind contactele directe ale SUA cu Siria si Iran.

„Vrem ca trupele noastre combatante sa se retraga cat mai repede posibil. Trebuie sa dam dovada de flexibilitate si sa fim realisti cand ne concepem programele de desfasurare”, a adaugat presedintele american.

Bush a cerut Iranul si Siria sa puna capat ajutorului oferit extremistilor si sa ajute guvernul irakian daca doresc fie implicate in convorbirile legate de viitorul Irakului.

Declaratia pare sa il situeze in dezacord cu recomandarea comisiei Baker-Hamilton potrivit careia America ar trebui sa discute direct cu Iranul si Siria, fara nici un fel de preconditie.

Problema israeliano-palestinian, dezbatuta in conferinta Bush - Blair

Premierul Blair a anuntat ca va vizita curand Orientul Mijlociu, unde va discuta si cu israelienii si cu palestinienii. Bush si-a aratat sprijinul si in aceasta problema si a precizat ca „este important sa se faca progrese pe calea construirii a doua state functionand unul langa celalalt, ambele tabere trebuie ajutate in eliminarea obstacolele care blocheaza ajungerea la un acord."

Incercarea de a da un impuls procesului de pace si de a rezolva conflictul dintre palestinieni si israelieni este o alta recomandare a comisiei Baker-Hamilton.

Tony Blair a enumerat trei elemente care, in viziunea sa, pot duce la succesul misiunii din Irak si a inclus intre acestea chestiunea conflictului israeliano-palestinian.

„In primul rand trebuie sa sustinem guvernul Maliki asigurandu-ne ca natura non-sectara a acelui guvern se reflecta in comportamentul si politicile sale.

In al doilea rand e important ca toti cei care suntem angajati in aceasta chestiune si mai cu seama cei din regiune sa ne indeplinim responsabilitatile in sprijinirea guvernului Maliki pe o cale democratica si non-sectara si, in fine, e important sa facem tot ce putem in Orientul Mijlociu in genere pentru a aduce pacea intre Israel si palestinieni”, a precizar Blair

"Noi dorim ca trupele combatante sa se retraga cat mai repede cu putinta", a afirmat Bush. Dar "trebuie sa dam dovada de flexibilitate si realism cand vom concepe programele" de desfasurare a trupelor, a adaugat presedintele american, in timpul unei conferinte de presa comune cu premierul britanic, Tony Blair.

George Bush a facut declaratia la caparul unei intalniri cu premierul Marii Britanii, Tony Blair, la o zi dupa publicarea unui raport important, extrem de critic fata de strategia americana in Irak.

Raportul Comisiei Baker prezentat miercuri a cerut retragerea unitatilor combatante din Irak pana la inceputul lui 2008, insa Bush a precizat ca acest lucru se va intampla "daca vor permite conditiile".