Primaria din Moscova nu a aprobat marsul ce urma sa se desfasoare, duminica, in memoria ziaristilor asasinati in Rusia. Desfasurarea acestei actiuni risca sa incalce drepturile constitutionale ale cetatenilor care nu participa la respectiva manifestatie, se preciza marti, intr-un document al primariei din Moscova, citat de postul radio Eho Moskvi.

Municipalitatea din Moscovite interzice desfasurarii acestei manifestatii deoarece "drepturile unor cetateni nu trebuie incalcat de drepturile altora", se arata intr-un comunicat oficial al primariei din capitala Rusiei.

Organizatorii marsului, un grup de ziaristi din presa scrisa, radio si televiziune, au declarat ca manifestatia nu este o actiune politica, ci reprezinta un omagiu adus jurnalistilor decedati, cu ocazia Zilei Internationale a ziaristilor omorat la datorie.

"Este straniu: fascistii, extremistii si nationalistii au dreptul de a organiza un mars, dar noi nu avem dreptul de a onora memoria jurnalistilor ucisi", a declarat secretarul general al Uniunii jurnalistilor din Rusia, Igor Iakovenko.

"Le cerem moscovitilor sa vina la 17 decembrie, ora 14.00, in piata Puskin, pentru a onora memoria jurnalistilor care au murit aparand dreptul de a obtine informatii obiective", a subliniat Iakovenko.

De la sfarsitul anilor '90, peste 20 de jurnalisti au fost asasinati, in Moscova, marea majoritate din motive politioce.

Cazul cel mai mediatizat este cel al ziaristei Anna Politkovskaia. Aceasta a fost executata cu sange rece pe data de 7 octombrie, in ziua in care presedintele rus isi sarbatorea ziua de nastere. Politkovskaia s-a facut remarcata prin criticile aduse Kremlinului in problema coruptiei si a razboiului din Cecenia.