Noul acord unic de comert liber in Sud-Estul Europei, rezultat din modernizarea CEFTA si retragerea din reteaua actuala de acorduri bilaterale a Romaniei si Bulgariei, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, va fi semnat marti, la Bucuresti, de noile parti semnatare din Balcanii de Vest si Republica Moldova.

Acest acord va inlocui reteaua actuala de 32 de acorduri bilaterale si de comert liber dintre tarile din Europa de Sud Est si va contribui la crearea unei zone de comert liber in regiune.

Pe langa prevederile si obligatiile generale referitoare la comertul cu produse agricole si industriale, concesii, angajamente de liberalizare a comertului reciproc, CEFTA-2006 contine o serie de prevederi noi.

Acestea se refera la comertul cu servicii, achizitiile publice, barierele tehnice in calea comertului, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, promovarea investitiilor, concurenta si ajutor de stat, reglementarea disputelor, reglementari privind Comitetul Mixt al Acordului.

Un element de noutate este constituirea unui secretariat permanent care va acorda sprijin tehnic Comitetului Mixt, data fiind complexitatea noului Acord.

CEFTA-2006 va intra in vigoare la 1 mai 2007, daca partile vor depune la depozitarul acordului instrumentele de ratificare, acceptate sau aprobate pana la 31 martie 2007.

Acordul unic de comert liber in Sud-Estul Europei este cel mai important acord multilateral de comert liber din centrul si sud - estul Europei, fiind prima formula de asociere economica regionala creata dupa caderea comunismului.

Principalul obiectiv al acestui Acord a fost crearea unei zone de comert liber prin liberalizarea treptata a comertului cu produse industriale si agricole intre partile semnatare.

Romania este membru CEFTA din 1997. Alaturi de Romania, din CEFTA mai fac parte Bulgaria, Croatia, Macedonia.

Presedintia CEFTA se asigura prin rotatie. In anul 2006 presedintia este asigurata de Romania, urmand ca in 2007 sa fie preluata de Republica Macedonia.

Volumul total al exporturilor Romaniei in statele memebre CEFTA - Bulgaria, Croatia, Macedonia - inregistrat in primele zece luni ale anului a crescut cu aproximativ 80 de milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste volumul importurilor, se inregistreaza o crestere cu 60 de milioane euro pe primele zece luni ale anului 2006, fata de perioada similara a anului 2005.

Exporturile din anul 2005 au fost cu aproximativ 220 milioane euro mai mari decat cele din 2004 si cu peste 450 de milioane de euro mai mari comparativ cu anul 2003. Volumul importurilor a inregistrat in 2005 o crestere cu circa 60 de milioane de euro comparativ cu 2004 si aproximativ 160 de milioane euro fata de 2003.