Peste 2.200 de romani aflati ilegal in Italia au fost "saltati" de carabinieri in mai putin de o luna si jumatate.

Si asta, in cadrul celei mai ample operatiuni organizate vreodata de autoritati impotriva romanilor care muncesc la negru sau comit infractiuni pe teritoriul Italiei.

Peste 700 arestati, peste 1.000 trimisi acasa

Practic „vanatoarea de romani” - denumita oficial „operatiunea Itaro” - a inceput pe 1 noiembrie, la Roma si Milano, si va continua si in primele luni ale lui 2007, in toate marile orase din „Cizma”.

Potrivit politistilor romani care i-au ajutat pe colegii italieni, „pana pe 11 decembrie au fost „saltati”, in total, 2.226 de conationali (1.798 la Roma si 428 la Milano)”. Nu mai putin de 717 dintre ei au fost arestati pentru diverse infractiuni (mai mult de jumatate sunt acuzati de furt), iar alti 278 sunt cercetati in stare de libertate.

Cea mai mare parte insa nu sunt infractori. „Cei mai multi au probleme cu imigrarile. Trebuie sa inteleaga faptul ca si atunci cand muncesc la negru incalca legea. Numai de la Roma au fost trimisi deja acasa 1.051”, ne-a declarat unul dintre politistii romani care au participat la actiune.

Judetele Galati si Neamt „alimenteaza” piata prostitutiei

Potrivit acestuia, autoritatile italiene au probleme si cu cersetorii sau cu tinerele romance care practica prostitutia. „La Roma au fost „saltati” si 227 de minori. Majoritatea sunt tinere, victime ale traficantilor de carne vie care le racoleaza din tara si le duc in Italia, unde le obliga sa se prostitueze.

Integral in EvZ