Gigi Becali l-a depasit pe Corneliu Vadim Tudor in sondaje. Competitia dintre cei doi - care a cunoscut accente huliganice in anul care se incheie - se va inteti in 2007. Sociologii il vad cistigator, in continuare, pe latifundiarul din Pipera.

Gigi Becali termina anul 2006 pe val. Cu o echipa de fotbal calificata in primavara europeana, presedintele PNG culege roadele campaniilor sale caritabile si ale iesirilor sale justitiare, depasindu-l pentru prima oara in sondajele de opinie, cu trei procente, pe liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Cert este ca Razboinicul luminii „fura“ masiv din voturile Tribunului.

Si nu este deloc greu, pentru ca cei doi se bat cam pe aceeasi plaja electorala si cu aceleasi arme politice.

Ca ne place sau nu, Gigi Becali devine, incet-incet, un actor politic care nu mai poate fi ignorat.

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, patronul echipei de fotbal Steaua ar fi votat de 14% dintre cei care s-ar prezenta la urne, ceea ce il plaseaza pe locul secund in cursa pentru Cotroceni, dupa presedintele Basescu, releva datele Barometrului politic publicat recent de Metro Media Transilvania.

Discurs crestin si justitiar

Cum a reusit Becali aceasta performanta? Potrivit sociologilor, discursul crestin si justitiar, faptul ca este un personaj politic nou, banii, gesturile caritabile si asocierea cu echipa de fotbal Steaua ar fi principalele explicatii ale ascensiunii lui Becali. O parte din arsenalul de campanie al acestuia nu e nou, fiind folosit ani de-a rindul cu succes de Corneliu Vadim Tudor.

„Vadim pierde pentru ca nu interpreteaza la fel de convingator mesajul religios, asta si din cauza trecutului legat de familia sa (Vadim provine dintr-o familie baptista - n.a.), fapt ce ii confera anumite inhibitii. Becali este, in schimb, primul lider cu o interpretare religioasa care prinde la public.

Becali poate si face ceea ce spune - saracie, foame, cu foarte multi bani, el schimba ceva. Vadim Tudor insa nu poate face mai mult de «Cina crestina» si alte asemenea gesturi nesemnificative in raport cu cele ale lui Becali“, considera directorul CURS, Sebastian Lazaroiu.

Vadim si-a pierdut „tinerii frustrati“

Pe categorii de alegatori, patronul Stelei a reusit sa-i sufle lui Vadim „tinerii frustrati, cu scoala profesionala“, dupa cum remarca Sebastian Lazaroiu. Adica tocmai cei care l-au trimis pe C.V. Tudor in turul doi al prezidentialelor din 2000.

O mare parte dintre voturile noilor electori s-ar indrepta tot spre Becali, in timp ce, de cealalta parte, Vadim ramine incorsetat intr-o plaja electorala imbatrinita. Un alt argument in favoarea lui Becali este acela ca este o figura relativ noua pe scena politica, in timp ce „Vadim este de 16 ani in politica si are cam acelasi mesaj, iar lumea s-a cam saturat“, crede Lazaroiu.

Electoratul PRM imbatrineste

Potrivit datelor Barometrului de Opinie din luna octombrie, liderul PNG este semnificativ mai popular in rindul tinerilor, al barbatilor si al celor care au lucrat in strainatate cel putin o data. De asemenea, Becali este preferat de persoanele necasatorite care locuiesc in orase cu populatii cuprinse intre 100.000 si 200.000 de locuitori.

Fotbalul este probabil cel mai important resort de imagine al lui Becali. Astfel, acesta este preferat de cei carora le place fotbalul foarte mult si sint simpatizantii Stelei. Victoriile echipei s-au cuantificat de fiecare data in dreptul politicianului Becali.

In schimb, Corneliu Vadim Tudor este mai popular in rindul barbatilor de peste 55 de ani (16,9%), provenind mai degraba din comunitati rurale mici. In general, persoane slab informate, animate de un sentiment acut de nemultumire fata de cum merg lucrurile in tara.

Integral in Cotidianul