Grupul Siemens este investigat pentru posibile abuzuri in cadrul programului Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in Irak "petrol contra hrana", a declarat procurorul german Wolfgang Traeg, citat de Reuters.

"Exista o suspiciune de incalcare a legislatiei in domeniul comertului international", a spus Traeg.

Oficialul a mai mentionat ca autoritatile ancheteaza trei divizii Siemens, cea de productie de electricitate (Power Generation), cea de distributie a energiei (PTD) si unitatea din domeniul sanatatii (Med).

Aceasta investigatie este parte a unei anchete mai ample la nivel mondial, ce include peste 2.300 de companii si cateva guverne, acuzate de abuzuri in cadrul programului derulat in perioada 1996-2003, in valoare de 64 de miliarde de dolari.

O serie de angajati ai Siemens, ale caror nume nu au fost dezvaluite, sunt suspectati de acodarea de mita oficialilor irakieni, pentru a obtine contracte in programul initiat de ONU.

“Avand in vedere informatiile pe care le detinem, niciun angajat al companiei nu a incalcat legea”, a declarat un purtator de cuvant al grupului Siemens.

O ancheta independenta a SUA a decoperit ca firmele au acordat peste 1,8 miliarde de dolari oficialilor irakieni din regimul lui Saddam Hussein, sub forma de plati ilegale.

Scopul programului “petrol contra hrana” era sa ajute poporul irakian, pe durata sanctiunilor internationale impuse regimului Saddam, prin acordarea permisiunii de a vinde petrol, pentru a finanta achizitia de bunuri de stricta necesitate.

Un alt grup german, Linde, producator de gaze industriale, a confirmat ca este investigat in acest scandal, iar reprezentantii companiei au declarat ca vor coopera cu autoritatile.