Rolul de principala valuta internationala al dolarului este foarte sensibil la fenomenul asiatic: orice "stranut" la Beijing ar putea zgudui serios moneda americana, avand in vedere faptul ca o cantitate uriasa de moneda americana se afla la banca centrala a Chinei.

Rezervele valutare ale Chinei, deja cele mai mari din lume, au ajuns la finele lui 2006 la aproximativ 1.100 miliarde de dolari sau echivalentul a 40 la suta din productia economica anuala a Chinei, a anuntat luni Banca Centrala a statului cu cea mai impresionanta crestere economica.

La finele lunii decembrie 2006, rezervele Bancii Centrale a Chinei se situau la 1.066,3 miliarde de dolari (circa 826 miliarde de euro), in crestere cu 30 de procente fata de perioada similara a lui 2005. Comparativ la finele lui decembrie 2006, rezervele valutare ale Japoniei, numarul doi mondial la acest capitol, se situau la 875 miliarde de dolari.

Compozitia rezervelor valutare ale Chinei este secreta, insa economistii apreciaza ca aproximativ 70 de procente din aceste rezerve sunt formate din obligatiuni emise de Trezoreria americana, urmate de euro si o cantitate mica in yeni.

Potrivit unui raport dat publicitatii recent de economistul Stephen Green, de la Standard Chartered Bank, anul trecut Banca centrala a Chinei a realizat un profit de aproximativ 29 miliarde de dolari de pe urma acestor rezerve valutare.

Integral in Curentul