Fostul agent rus Aleksandr Litvinenko a afirmat intr-un interviu acordat cu cateva luni inainte de misterioasa sa moarte ca premierul italian, Romano Prodi, a colaborat cu KGB. Declaratia a fost facuta in cursul unei emisiuni realizate de postul indepedent britanic de televiziune ITN, relateaza AFP.

Interviul, difuzat abia luni, il prezinta pe Litvinenko interogat de un procuror italian in februarie 2006, cu cateva luni inainte de asasinarea sa. Fostul ofiter KGB a decedat pe data de 23 noiembrie, in capitala Marii Britanii, dupa ce a fost otravit cu o cantitate considerabila de poloniu 210.

Litvinenko a declarat ca detine informatia potrivit careia premierului italian Romano Prodi ar fi avut legaturi cu fostul serviciu de informatii al Uniunii Sovietice de la un agent KGB, Anatoli Trofimov, mort la randul sau.

"Trofimov nu a spus de-a dreptul ca Prodi a fost agent KGB deoarece KGB evita utilizarea acestui cuvant. El spunea ca Prodi a fost omul nostru, adica omul KGB, iar KGB-ul, cu ajutorul lui Prodi, derulau o serie de operatiuni secrete si ilegale in Italia. Am inteles atunci ca Prodi lucra pentru KGB", a declarat Alexandr Litvinenko.

In acelasi interviu, Litvinenko a afirmat ca era "persecutat" de catre FSB. Acesta si-a exprimat teama pentru viata sa si a precizat ca el si familia sa erau considerati dusmani ai liderilor de la Moscova.

„La inceput, serviciile secrete ruse au incercat sa ma incarcereze. M-au amenintat cu asasinarea fiului meu de sase ani apoi mi-au aruncat o bomba in casa. Sunt persecutat", a subliniat el.