In Tara Soarelui Rasare (Japonia), o adolescenta surdomuta, care isi cauta cu disperare iubirea, se ofera, goala, unui politist care il cauta pe tatal ei. Nu pentru a investiga, a „n“-a oara, sinuciderea mamei ei, ci pentru a-l intreba daca isi aminteste ca, in urma cu ceva vreme, a facut cadou o pusca unui localnic, cu ocazia unei partide de vanatoare in Maroc. Raspunsul e pozitiv.

Marocanul, ajuns la stramtoare, vinde pusca unui cioban din sat, pentru 500 de dirhami si o oaie. Acesta cumpara arma pentru a-si apara mioarele de sacali si, dupa o scurta lectie de tir, le-o da pe mana celor doi fii ai sai, unul de 10 si celalalt de 14 ani.

Pastoritul e o treaba plictisitoare, asa ca, departe de casa unde isi mai omorau timpul cu practici voyeuriste in timp ce sora lor mai mare se dezbraca, cei doi incep sa traga cu pusca in diverse tinte ad-hoc. Asa le ajunge in catare un autobuz cu turisti americani, care rula pe soseaua din vale.

Tocmai cand ciobanasii nostri se declarau dezamagiti de performantele pustii, autobuzul se opreste brusc. Glontul trecuse prin geam si nimerise o turista. (In varianta marocana a Mioritei, baciul moldovean este inlocuit cu cel american, respectiv cu sotia acestuia).

Cum in desert nu sunt spitale, iar pana ajungeau in primul oras hemoragia putea fi fatala, femeia este dusa intr-un sat unde, dupa ce un felcer veterinar ii coase rudimentar rana, asteapta sa soseasca o Salvare.

Ghinion insa: ambasada americana banuieste un atac terorist si nu este de acord cu transportul ranitei cu o ambulanta, iar marocanii, vexati, nu permit elicopterului american sa patrunda in spatiul aerian.

In acest timp, in San Diego, cei doi copii ai cuplului implicat in incidentul din Maroc sunt in grija bonei. O mexicana cumsecade, care ii creste de cand s-au nascut si care, in ziua respectiva, trebuia sa ajunga la nunta fiului sau, in Mexic. Cum nu are cu cine sa lase copiii, decide sa-i ia cu ea la nunta.

La intoarcere insa, nepotul ei, care conducea masina baut si poate drogat, este oprit de granicerii americani, care constata ca cei doi copii trecusera ilegal granita.

A povesti filmul lui Iñ?rritu este un demers mult mai greu decat s-ar crede, iar rezultatul va ajuta doar sa intelegeti complexitatea acestei pelicule. Chiar daca actiunea te tine cu sufletul la gura pe acest fir epic descris in randurile de mai sus, cu totul si cu totul altele sunt punctele forte din „Babel“. Dar pe acestea va las placerea sa le descoperiti singuri.

Babel

SUA, 2006

Regia: Alejandro Gonz?lez Iñ?rritu

Scenariul: Guillermo Arriaga

Distributia: Brad Pitt, Cate Blanchett, Adriana Barazza, K?ji Yakusho, Rinko Kikuchi, Gael Garcia Bernal

Drama, 142 minute

Premii: Golden Globe pentru cel mai bun film (drama), 8 nominalizari la Oscar (cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun montaj, roluri secundare, muzica originala)

Rating IMDB: 7,8/10

Rating SFin: 8,9/10