Rulajul bursier a urcat, ieri, cu aproape 50% fata de sesiunea anterioara, ajungand la 62,9 milioane de lei (18,6 milioane de euro). Indicele BET-Compozit s-a apreciat cu 1% si a marcat, la inchiderea sesiunii bursiere, un nou maxim istoric. Profitul adus de la inceputul anului de emitentii listati la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a ridicat la 12,37%.

Pe parcursul sedintei de ieri, cele mai lichide titluri din ringul bursier s-au depreciat, in medie, cu 0,10%, in timp ce actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) au pierdut 2,32%.

Actiunile Transelectrica s-au scumpit cu aproape 8%

Titlurile Transelectrica (TEL) au castigat, intr-o singura sedinta, 7,91%, pana la 46,4000 lei/actiune. Principalul motiv pentru aceasta apreciere continua sa fie rezultatele financiare peste asteptari, raportate la saptamana trecuta.

"Rezultatele preliminate pentru 2006 au adus un surplus de optimism in piata. Totodata, in piata sunt, in acest moment, putine actiuni TEL, ceea ce face ca presiunea la cumparare sa fie tot mai mare.

Investitorii mari au ales sa-si pastreze actiunile si datorita faptului ca PER-ul (n.red.: raportul dintre pretul unei actiuni la Bursa si profitul pe actiune) este, inca, unul destul de bun", a explicat, pentru Adevarul, Laurentiu Rosoiu, consultant de investitii la SAI Swiss Capital.

Tranzactiile cu titlurile Transelectrica au cumulat 5,4 milioane de lei, plasand emitentul pe a patra pozitie in topul lichiditatii. Cursul titlurilor TEL a variat, ieri, intre un minim de 43,1000 lei/actiune si un maxim de 48,0000 lei/actiune.

Investitorii in titluri SIF isi marcheaza profiturile

In topul rulajelor s-a clasat, ieri, SIF Oltenia (SIF 5), cu schimburi in valoare de 12,7 milioane de lei. Titlurile SIF 5 s-au depreciat cu 3,79%, pana la cursul de 3,3000 lei/actiune. "Tonul la scaderile din acest sector a fost dat, din nou, de SIF Oltenia si de SIF Moldova.

In special, faptul ca SIF 2 si-a manifestat intentia de a acorda dividende, in timp ce investitorii se asteptau la actiuni gratuite, poate explica scaderea inregistrata de actiunile societatii de investitii", este de parere Rosoiu. Consultantul de investitii sustine ca titlurile SIF aveau "potential de corectie, dar au fost mentinute datorita posibilitatii de a acorda actiuni gratuite".

Titlurile SIF Banat Crisana (SIF 1) au coborat cu 2,40%, pana la pretul de 3,2500 lei/actiune, iar cele ale SIF Transilvania (SIF 3) - cu 1,92%, pana la 3,0600 lei/actiune.

Integral in Adevarul