“Un ziar bun reprezinta o natiune care vorbeste despre sine”, spunea renumitul dramaturg si scenarist Arthur Miller in 1961. Cuvintele acestuia urmau a fi confirmate 12 ani mai tarziu, cand doi reporteri de la cotidianul The Washington Post realizau o serie de anchete si articole care aveau sa-l compromita definitiv pe presedintele american Richard Nixon.

Fie ca sunt citite in editie tiparita sau in format electronic, ziarele prezinta lumea ca un spatiu al evenimentelor si joaca un rol important in modelarea viziunii cititorului asupra culturii, economiei sau politicii unei tari.

Asadar, ziarele au ajuns sa tina din scurt guvernele si companiile si stabilesc deseori agenda zilei pentru restul media. Importanta acestora nu mai poate fi contestata, la fel si contributia lor in modificarea comportamentelor si mentalitatilor. Factorii mediatici moderni au o consistenta influenta asupra unor multiple aspecte sociale, definitorii pentru lumea contemporana.

Hotnews va prezinta cateva din publicatiile europene care, timp de peste un secol, au scris istoria lumii.

Fata ascunsa a cotidianului "Le Monde"

Foto: wikipedia.org

Ziarul de referinta al francezilor Le Monde se lupta sa tina piept patronatului si publicatiilor gratuite. Cu un tiraj de circa 380,000 exemplare/zi (medie anuala ), cotidianul francez este principala publicatie a companiei „Groupe Le Monde” sub tutela caruia se mai afla si revista „Le Monde diplomatique”.

Istoria ziarului incepe in data de 19 noiembrie 1944, cand prima editie a cotidianului este tiparita sub coordonarea publicistului Hubert Beuve-Mery, la cererea expresa a lui Charles De Gaulle. Generalul isi dorea o publicatie neutra, care sa nu fi colaborat cu armata germana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In 1984, Le Monde se bucura cu un tiraj maxim de 500.000 de exemplare, insa de atunci ziarul a trecut prin mai multe crize datorate luptei cu presa regionala si cu publicatiile gratuite, care insumau peste un milion de exemplare distribuite zilnic.

„Presa regionala o duce mai bine pentru ca este mai buna decit cea pe care o facem noi. Desi avem o tara iacobina, presa este totusi descentralizata, cu peste 60 de titluri regionale, astfel incat, in afara Parisului, Le Monde este mereu al doilea ziar in preferinte“, explica Jean-Pierre Giovenco, secretar general de redactie.

Spre deosebire de alte cotidiane, Le Monde este o publicatie de seara: primele exemplare sunt disponibile in chioscurile parizienilor deja de la amiaza, iar distributia in cartiere se face la scurt timp. Publicatia a aparut si in editie online inca din 1995, la sarbatorirea celor 51 de ani de existenta.

Desi a incercat sa-si mentina obictivitatea, cotidianul era perceput in trecut ca fiind adeptul miscarii de centru- stanga, insa la ora actuala, Le Monde se inclina spre o politica moderata. Unii critici contesta insa acest fapt si declara ca Le Monde nu este un ziar obiectiv, datorita atitudinii critice pe care o adopta fata de presedintele Jacques Chirac.

In timpul campaniei presidentiale din 1981, cotidianul l-a sprijinit pe socialistul Francois Mitterrand, sub convingerea ca alternanta partidelor politice la guvernare e benefica pentru tara.

In 2003, a aparut pe piata cartea intitulata „La face cachee du Monde” (Fata ascunsa a publicatiei „Le Monde”), in care autorii Pierre Pean si Philippe Cohen scriu despre afacerile murdare din spatele ziarului si compromit astfel integritatea publicatiei.

De astfel, autorii acuza cotidianul ca nu a respectat deontologia profesionala atunci cand a publicat o serie de articole cu rolul de a deteriora considerabil imaginea autoritatilor franceze.

Vasul Rainbow Warrior - Greanpeace, scufundat in 1985.

Le Monde dezvaluise o serie de acte de coruptie ce planau in jurul lui Jacques Chirac si au desfasurat o ampla ancheta in cazul vasului Rainbow Warrior al organizatiei Greanpeace, scufundat in 1985.

Serviciile secrete franceze (DGSE) din timpul mandatului lui Francois Mitterrand erau banuite ca au detonat vasul ecologistilor pentru a impiedica protestele organizatiei impotriva testelor nucleare efectuate de Franta in Pacific. Explozia a provocat scufundarea vasului si moartea unui fotograf aflat la bord.

In contrast cu alte cotidiane precum „NY Times”, Le Monde nu se rezuma a fi doar un ziar de referinta, ziarul caracterizandu-se printr-un stil analitic si prin articole de opinie.

Corriere della Serra - ghidul italianului de rand

Corriere della Serra este cel mai faimos si cel mai vechi cotidian italian, publicat in Milano. Primul numar al ziarului a vazut lumina tiparului pe data de 5 martie 1876 sub coordonarea lui by Eugenio Torelli Viollier.

In anii 1910 si 1920, Corriere della Sera devine cel mai citit ziar in intreaga tara, statut pe care il are si astazi, concurand cu publicatii precum „La Stampa” si „La Repubblica”.

In anii ’60, ziarul a ajuns sub tutela grupului Rizoli, acum RCS (Rizzoli-Corriere della Sera), grup listat la bursa italiana. Principalii actionari ai publicatiei au devenit Banca de Investitii Mediobanca si concernul Fiat , mari companii industriale si financiare din Italia. In tot acest timp, ziarul a incercat sa se mentina impartial, criticand aspru politica vremii.

Licio Gelli, omul din umbra politicii italiene

In 1981, Corriere della Serra a fost implicat in scandalul factiunii masonice Propaganda Due (P2), dupa ce numele editorului Franco Di Bella si al fostului proprietar Angelo Rizzoli au aparut pe lista membrilor lojei P2, condusa de Licio Gelli.

Alaturi de cei doi jurnalisti, printre sustinatorii masoneriei se numarau personalitati de rang inalt din intreaga lume (judecatori, ministri, oameni de afaceri, diplomati, militari, profesori universitari, sefi de partide si chiar directori de servicii secrete) printre care se vehicula si numele fostului dictator roman, Nicolae Ceausescu.

In 2003, jurnalistii cotidianului au intrat in greva generala pentru a protesta impotriva lipsei de transparenta in numirea noului director general al publicatiei. Fostul sef, Ferrucio De Bortoli, demisionase dupa ce premierul Silvio Berlusconi a facut in repetate randuri presiuni asupra ziarului.

Surse din cadrul partidelor de opozitie sustineau ca Berlusconi nu ar fi apreciat modul in care publicatia a relatat procesul in care acesta era acuzat de "coruptie".

Bortoli a fost inlocuit in functie de Stefano Folli editorialist la acelasi ziar, ale carui analize erau apreciate la acea vreme atat de politicienii de dreapta, cat si de cei de stanga.

La alegerile electorale din aprilie 2006, editorul publicatiei, Paolo Mieli, si-a anuntat oficial sustinerea fata de politica uniunii de centru - stanga condusa de actualul premier Romano Prodi. Cu toate acestea, Corriere della Sera a ramas principalul favorit al publicului italian.

The Finacial Times - ofensiva de pe piata economica mondiala

Sediul ziarului Financial Times

The Finacial Times (FT), cel mai celebru ziar financiar international, a fost fondat de catre Horatio Bottomley pe data de 9 ianurie 1888.

Publicatia si-a castigat notorietatea prin fluxul de articole vaste, documentare din mediul international de afaceri, analize de piata riguroase si prin informatii diverse legate de toate ariile de interes ale cititorilor.

Cotidianul este tiparit sub tutela companiei media "Pearson" in peste 23 de orase, printre care: Londra, Paris, Frankfurt, Stockholm, Milan, Madrid, New York, Los Angeles, Washington DC, Tokyo, Hong Kong si Singapore.

Culoarea roz a hartiei, pe care este tipartit ziarul, il face sa se diferentieze de alte publicatii de acest gen, principalul rival fiind „Financial News”, publicatie aparuta pe piata cu patru ani inaintea FT.

The Financial Times este vazut ca fiind adeptul liberalismului de centru - dreapta, desi in perioada anilor ’80, ziarul a sprijinit politica lui Ronald Reagan si a doamnei de fier, Margaret Thatcher.

Totusi, in ultima perioada, FT a sustinut campaniile de promovare a partidului Laburist, sprijinindu-l in mod special pe Gordon Brown, actualul ministru britanic de Finante si posibilul succesor a lui Tony Blair. FT s-a dovedit a fi un ziar pro globalizare si pro UE, desi ocazional a adoptat o pozitie mai critica fata de acestea.

In anul 2003, cotidianul a ajuns in Cartea Recordurilor dupa ce a invelit in foaie de ziar cea mai inalta cladire de birouri din Hong Kong, Two International Finance Centre, deruland astfel cea mai mare campanie de publicitatate in aer liber.

FT a castigat, in 2005, titlul pentru cea mai buna publicatie din lume, insa zvonurile privind vanzarea publicatiei, din cauza problemelor financiare, au umbrit fericirea redactorilor. Un an mai tarziu, trustul de presa Pearson anunta "o miscare istorica pentru presa englezeasca".

Oficialii companiei au hotarat disponibilizarea a 50 de reporteri, cam 10% din efectivul redactiei FT, sub pretextul ca va pregati un „mariaj” intre editia pe hartie si cea on-line a cotidianului, iar reinnoirea personalului este absolut necesara.

Specialistii din piata media engleza au confirmat insa posibilitatea ca miscarea FT sa aiba de-a face cu pierderile inregistrate de ziarul care a terminat anul trecut „pe minus”, pentru prima oara in ultimii zece ani.

The Times - trei secole de istorie

Robert Thomson, editorul coordonator al ziarului The Times

Cotidianul The Times, aparut pe piata din Marea Britanie in 1785, este cel mai popular ziar de influenta din aceasta tara. De-a lungul timpului, The Times a jucat un rol determinant in politica si viata sociala a britanicilor, conturand opinii asupra celor mai importante evenimente.

Sora mai mare a publicatiei „The Sunday Times”, ziarul este tiparit sub conducerea companiei „Times Newspapers Limited”, o filiala a companiei media „News Corporation”, condusa de Rupert Murdoch. The Times este cunoscut ca un ziar de dreapta si un puternic sustinator al conservatorilor.

Ziarul a sprijinit Partidul Laburit in ultimele doua campanii electorale, dupa ce Murdoch s-a aliat cu premierul Tony Blair.

De peste doua secole, The Times s-a implicat activ in viata politica, sociala si culturala a britanicilor, avand o contrubutie semnificativa in promovarea artei si a stiintei. Cotidianul, impreuna cu Institutul Britanic de Film, a sponsorizat renumitul festival de cinematofragie de la Londra si a sustinut infiintarea „Festivalului de Stiinta Cheltenham”.

Va continua in editia de weekend din 17-18 martie