Jaf de proportii in Belgia, unde un barbat a furat diamante in valoare de 28 de milioane de dolari, dintr-o banca din orasul Antwerp. Hotul, care a fost un client de incredere al bancii timp de peste un an, s-a dat drept un cetatean de origine argentiniana si folosit un pasaport fals pentru a se identifica, relateaza Darik News, citat de site-ul Novinite.

Procurorii spun ca suspectul a intrat saptamana trecuta in camera in care se aflau cutiile pentru depozitare a valorilor a unei filiere a bancii ABM Amro. El a fugit cu diamantele care cantareau 120.000 de carate.

Potrivit anchetatorilor, jaful a fost planuit cu atentie, iar barbatul a facut un scenariu meticulos pentru a deveni unul dintre comerciantii de diamante care sa aiba acces si la aceea camera securizata. Suspectul era un client regulat al bancii de un an, dandu-si numele de Carlos Hector Flomenbaum din Argentina.

Autoritatile cred ca a folosit o identitate falsa pentru ca pasaportul cu acest nume a fost furat in Israel acum cativa ani.

O rasplata de doua milioane de dolari a fost oferita pentru orice indiciu dat politiei in legatura cu locul unde s-ar putea afla infractorul. Politia a emis si un portret robot care infatiseaza un barbat cu parul gri, cu varsta intre 55 si 60 de ani. Politia spune ca barbatul vorbeste engleza cu accent american si poarta adesea o sapca de baseball.

Furtul a fost descoperit in 5 martie, iar oficialii bancii cred ca pietrele au fost luate in acea luni sau in vinerea din saptamana anterioara.

Orasul belgian Anvers este cunoscut si sub numele de capitala europeana a diamantelor. Aici este tranzactionata jumatate din cantitatea totala de diamante din intreaga lume, cifra anuala a vanzarilor fiind de 29 de miliarde de dolari.