Scriitori din tari europene a caror limba nu se bucura de o circulatie internationala se intalnesc cu publicul la Targul de carte de la Leipzig, in cadrul Festivalului Limbi mici, literaturi mari. Editia 2007 a Targului de carte de la Leipzig se desfasoara in perioada 22-25 martie.

Programul initiat de un grup de Institute culturale si ambasade europene din Berlin se afla la al cincilea an de existenta reunind in 2007 autori din 13 tari: Estonia, Grecia, Croatia, Letonia, Malta, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Cipru si Romania.

Multi dintre autorii invitati au deja un nume in tara lor de origine, dar sunt inca relativ necunoscuti in Germania, pentru ca scriu intr-o limba de circulatie restransa.

In Forumul propriu, autori si autoare sunt prezentati in tandem in cadrul unor lecturi in limba proprie si in traducere germana si dialogheaza intre ei si cu publicul. Prin aceasta formula se incearca traversarea barierelor lingvistice si stimularea interesului pentru literatura scrisa in asa zisele “limbi mici”.

Majoritatea textelor prezentate sunt traduse in germana special pentru acest festival si sunt citite in premiera la Leipzig.

Romania este reprezentata in acest an de poeta Adela Greceanu care va citi din versurile ei (traduse de Georg Aescht) si va dialoga cu poeta cipriota Christiana Avraamidou (n. 1978 la Athena, traieste in Cipru, laureata a Premiului cipriot de stat pentru literatura), prozatorul Florin Lazarescu care va citi in tandem cu Krisztian Grecso (prozator si scenarist, Ungaria, n.

1976) si prozatorul si editorul Lucian Dan Teodorovici (Editura Polirom), informeaza ICR.

Editia 2007 a Targului de carte de la Leipzig reuneste un numar de 2100 de edituri din 30 de tari isi prezinta in acest an productia editoriala. Prezentarea literaturilor din tarile central si est europene pe piata cartii germane reprezinta una din strategiile curente ale acestui Targ.

Tara-invitat de onoare al acestei editii este Slovenia, prezenta sub motto-ul “Tara cu cea mai mare densitate de literatura pe m 2”.

In cadrul Targului, pe 22 martie se va decerna, pentru a treia oara consecutiv, "Preis der Leipziger Buchmesse".

In seara precedenta se decerneaza traditionalul „Leipziger Buchpreis zur Europ?ischen Verst?ndigung” (premiul pentru „intelegere europeana“, in valoare de 15.000 de Euro, decernat incepand cu 1964 de Statul liber Saxonia, de orasul Leipzig si de B?rsenverein des Deutschen Buchhandels/ Asociatia germana a comertului cu cartea) istoricului german Gerd Koenen pentru lucrarea

“Complexul-Rusia” si filozofului rus Michail Ryklin pentru lucrarea “ Cu dreptul pumnului. Cultura rusa in timpul democratiei controlate”, informeaza ICR.