Romania Libera

Cum si-a facut Becali averea

de Ondine Ghergut     Romania Libera
Miercuri, 14 martie 2007, 0:00


foto: Romania Libera

"Romania libera" prezinta, in exclusivitate, un document din anul 1997 gasit in arhiva Judecatoriei Buftea din care rezulta intentia institutiilor statului de a grupa suprafete de teren in zona Pipera-Tunari, parcele care aveau sa-i fie date lui George Becali in cadrul celui de-al doilea schimb de terenuri dintre acesta si MApN.

Este vorba de avizul numarul 162 din 8 octombrie 1997, prin care secretarul de stat Adrian Dobrescu de la Ministerul Agriculturii a avizat schimbul. MApN a primit 70.000 de metri patrati pe tarlaua nr. 15 Pipera-Tunari, grupand, astfel, cele peste 20 de hectare disparate de terenuri


avute in administrare in acea zona.
Documentul este dovada premeditarii viitoarei tranzactii dintre MApN si Becali.
George Becali a inaintat MApN o oferta de schimb abia in vara anului 1998. El a oferit la schimb suprafete de teren din stefanestii de Jos, pe care nu era proprietar.

Le-a cumparat abia dupa ce a avut siguranta ca oficialii din conducerea MApN vor aviza tranzactia.

Terenurile in cauza erau revendicate, iar schimburile erau interzise de lege. Altfel spus, institutiile statului nu le puteau schimba intre ele pentru ca nu erau proprietarele terenurilor. Nici Ministerul Agriculturii nu avea voie sa avizeze tranzactia.

Fostii proprietari au facut plangeri penale, dar pana la descoperirea acestui document, dosarele au fost inchise pe motiv ca nu exista "intentia" savarsirii vreunei infractiuni.

• George Becali este acuzat ca ar fi vandut terenuri din Pipera, desi stia ca acestea
erau revendicate de catre fostii proprietari. Potrivit legilor, prin schimburile realizate cu MApN - care era doar administratorul terenurilor - Becali nu a devenit proprietarul acestora, ci "copermutant", un fel de administrator.

• La "inzestrarea" lui George Becali
au contribuit, prin avizarea unor schimburi nelegale, Ministerul Agriculturii, SCAI Mogosoaia SA, Ministerul Apararii Nationale, alte institutii ale statului

• De la Agentia Domeniilor Statului, institutia care ar trebui sa detina arhivele cu circulatia suprafetelor confiscate de statul comunist, au disparut documentele schimburilor de terenuri

Terenuri grupate abuziv la Pipera
"Romania libera" detine un document din anul 1997 din care rezulta intentia institutiilor statului de a grupa parcele de teren in zona Pipera-Tunari, parcele care aveau sa-i fie date lui George Becali in 1998-1999, in cadrul celui de-al doilea schimb de terenuri dintre acesta si MApN.

In presa au existat relatari despre aceste schimburi, dar este pentru prima data cand apare un document care demonstreaza ca institutiile statului sunt cele care au grupat deliberat terenurile din Pipera. Reporterii nostri au gasit documentul la arhiva Judecatoriei Buftea.

Este vorba de avizul numarul 162, din data de 8 octombrie 1997, prin care secretarul de stat Adrian Dobrescu de la Ministerul Agriculturii a avizat schimbul. MApN a primit 70.000 de metri patrati pe tarlaua nr. 15, A286/2 Pipera-Tunari, grupandu-si astfel cele peste 20 de hectare disparate de terenuri avute in administrare in acea zona.

Ulterior, aceasta suprafata i-a fost data lui George Becali in cadrul celui de-al doilea schimb cu Apararea Nationala. Gruparea compacta a terenurilor faramitate operata de MApN inainte de formularea ofertei de catre Becali poate fi considerata o dovada a premeditarii viitoarei tranzactii cu latifundiarul din Pipera.

A oferit la schimb un teren pe care nu era proprietar
George Becali a inaintat la MApN o oferta de schimb la data de 29 august 1998, iar actele au fost semnate la notar in luna iunie 1999. Becali a dat la schimb o suprafata de peste 20 de hectare de teren din stefanestii de Jos.

In august 1998, cand a facut oferta, Becali nu era proprietarul terenului, dupa cum se afirma intr-un raport de audit al MApN. Le-a cumparat abia dupa ce a avut siguranta ca oficialii din conducerea MApN vor aviza schimbul. Terenurile schimbate intre ele erau revendicate, iar schimburile erau interzise de lege.

Cu alte cuvinte, institutiile statului nu le puteau schimba intre ele pentru ca nu erau proprietarele terenurilor. Nici Ministerul Agriculturii nu avea voie sa avizeze schimbul. S-au incalcat legile proprietatii. Fostii proprietari au facut plangeri penale, dar dosarele au fost inchise pe motiv ca nu exista "intentia" savarsirii vreunei infractiuni.

Documentele schimburilor au disparut din arhive
Gasirea avizului din 1997 al Ministerului Agriculturii (adica anterior realizarii celui de-al doilea schimb) rastoarna spectaculos situatia. Nu e de mirare ca acest document a disparut din arhivele Ministerului Agriculturii si ale ADS. Cel putin asa rezulta din raspunsurile primite de redactia noastra.

Oficial, Ministerul Agriculturii ne-a anuntat ca toate documentele schimburilor au fost transmise la ADS, iar ADS ne-a raspuns ca nu are nici un document al schimburilor respective. Adrian Dobrescu, cel care a semnat acel aviz, in prezent consilier la Ministerul Agriculturii, ne-a declarat ca nu a stiut de faptul ca acele terenuri erau revendicate.

"Intra in atributiile mele sa semnez, din moment ce la dosar exista avizul Oficiului de Cadastru si ale biroului juridic de la minister. Eu nu sunt prieten cu Gigi Becali. Daca as fi fost prieten cu el, acum as fi fost un om bogat", ne-a declarat Dobrescu.

"Institutiile statului mi-au furat proprietatea"
Unul dintre cei ramasi fara teren la Pipera este Costache Trifu. El sustine, cu documente, ca fosta sa proprietate se afla pe tarlaua 15 din Pipera, era administrata de catre SCAI Mogosoaia SA si a ajuns in proprietatea familiei Becali dupa schimburile realizate de catre MApN. "Eu am fost actionar la SCAI Mogosoaia SA, unde a ajuns terenul familiei mele, confiscat de comunisti.

In 1995, odata cu legea arendei, am fost obligat sa arendez la SCAI Mogosoaia pe o perioada de cinci ani, dupa care urma sa fiu pus in posesia terenului, pe vechile amplasamente. Prin schimburile succesive, facute, in dispretul legilor, chiar de catre institutiile statului, terenul meu a ajuns in posesia familiei Becali, care l-a instrainat.

Eu mi-am castigat dreptul la proprietate prin instanta de judecata, dar toate institutiile statului isi bat joc de noi. Schimbul dintre SCAI Mogosoaia SA, care administra proprietatea mea, si MApN este ilegal, este nul de drept.

De asemenea, este nelegal si nul de drept schimbul dintre MApN - care a preluat in administrare terenul meu si care nu avea acte de proprietate pe acel teren - si George si Luminita Becali, care au ajuns astfel in administrarea proprietatii mele fara ca eu sa fiu intrebat. De altfel, Luminita Becali nu a semnat actele la notar.

Pe deasupra, nu este un schimb de terenuri intre proprietari, ci intre permutant si copermutant", sustine Trifu.

"Bodyguarzii lui Becali m-au amenintat"
Ion Valeanu are, pe hartie, terenuri de milioane de euro in Pipera. In realitate, insa, este sarac, obligat sa munceasca in strainatate ca sa aiba bani pentru procesele de revendicare a proprietatilor sale. O parte din terenuri i-au fost concesionate lui George Becali, fara ca el sa fie consultat. Era vorba de o bucata din Balta Saulei din Pipera.

"Eram la pescuit, pe terenul meu din Pipera-Tunari, pe bucata mea de luciu de apa, cand m-am trezit cu bodyguarzii lui Gigi Becali. Eu am acte ca sunt proprietarul luciului de apa din dreptul terenului meu, dar nu am fost pus in posesia luciului de apa deoarece intreaga Balta a Saulei i-a fost concesionata lui Gigi Becali, probabil de catre fosta IAS Mogosoaia.

Asa mi s-a spus de la Primaria Voluntari. Eu le-am spus bodyguarzilor ca pescuiesc pe terenul meu, iar ei mi-au spus ca, daca nu plec de acolo, poate ca ma obliga sa si platesc. Asa am ajuns ca pe proprietatea mea sa-si bata joc Becali de mine. Sa-mi rada in nas oamenii lui si sa ma ameninte pe proprietatea mea", ne-a declarat Valeanu.
Integral in Romania Libera


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


887 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by