Garsonierele si apartamentele inchiriate tinerilor de catre ANL vor putea fi cumparate la pret de chilipir. Cel mai probabil, pretul la care vor fi vindute este unul de inlocuire, adica cel platit acum de stat pentru realizarea unei noi locuinte. Asta inseamna ca o garsoniera care pe piata se vinde cu aproape 60.000 de euro sa fie cumparata cu 30.000 de euro.

30.000 de euro. Atit va costa o garsoniera confort I in Bucuresti, vinduta de stat chiriasilor, in conditiile in care, pe piata libera, pretul acesteia bate spre 60.000 de euro. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a publicat recent un proiect de act normativ prin care va fi modificata legea de functionare a ANL.

Noua lege va permite vinzarea atit a celor 20.000 de locuinte inchiriate pina in prezent, cit si a apartamentelor de una, doua si trei camere, care vor fi realizate de acum inainte, in acelasi program.

Pretul, in trei variante

Pentru stabilirea pretului de vinzare, oficialii ministerelor Transporturilor si Fi-nantelor analizeaza trei variante de calcul, spune Ma-rin Cotescu, director general pentru dezvoltare in constructii in MTCT.

Prima alternativa este prevazuta in actualul proiect al legii si recomanda vinzarea la un pret egal cu valoarea de inventar a locuintei, indexata cu rata inflatiei. Marin Cotescu spune insa ca cel mai probabil se va recurge la pretul de inlocuire, adica la pretul pe care statul l-ar plati in momentul vinzarii pentru ridicarea unei locuinte similare.

A treia varianta este dorita de Finante si presupune vinzarea la un pret de piata, stabilit in urma unei expertize efectuate de evaluatori angajati de primariile care vor vinde locuintele. „Aceasta metoda are o parte buna si o alta rea.

Ultima este ca vinzarea va fi facuta de catre comunitatile locale, iar in comunitatile mici, unde sint anumite interese, evaluarea se poate face la un pret mai mic decit chiar cel de inlocuire“, spune Cotescu. Varianta care are cele mai mari sanse de a fi aplicata este cea care prevede utilizarea pre-tului de inlocuire, metoda agreata inclusiv de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Institutia a imprumutat statului roman, anul trecut, cu 140 de milioane de euro pentru programul de construire a locuintelor pentru tineri si de aceea acceptul si preferinta bancii pentru o metoda sau alta sint foarte importante.

„BDCE, institutia care ne-a acordat credit, ne-a spus ca opteaza pentru pretul de inlocuire, deoarece e in spiritul legii initiale, care si-a propus sa ofere tinerilor posibilitatea cumpararii unei locuinte“, spune Marin Cotescu.

Integral in Cotidianul