La consultarile de la Cotroceni, Basescu va cere PSD, PNL si PC sa-si oficializeze alianta cu PNL pentru a testa sustinerea unui guvern monocolor de liberali, scrie Cotidianul.

Romania Libera, insa, anunta ca presedintele ar urma sa propuna partidelor formarea unui guvern de uniune nationala, condus de un tehnocrat sau formarea unui guvern de tehnocrati; PSD-ul va decide soarta Guvernului.

Este de asteptat ca, la intalnirile de marti si miercuri, Basescu sa vina cu propunerea Guvernului de uniune nationala, cu Mugur Isarescu premier , reitereaza Ziua.

Presedintele nu poate sa propuna o varianta de guvern de uniune nationala, ci va forta restructurarea , potrivit analistuluil Cristian Parvulescu, citat de Evenimentul Zilei.

Nimeni nu mai are incredere in nimeni, desi, paradoxal, fiecare ar face aliante cu fiecare, potrivit Gandul, care face o analiza a intentiilor partidelor PNL, PD si PSD, inaintea consultarilor cu presedintele.

Basescu ar putea respinge de trei ori un guvern fara PD, provocand anticipate, dar este greu de crezut ca cineva poate sa anticipeze ce are de gand sa le propuna presedintele liderilor partidelor politice, concluzioneaza Curentul.

Basescu si Geoana isi disputa pacea de la Cotroceni

Cristian Oprea, Cristian Sutu, Lucian Gheorghiu

In razboiul Palatelor, rolul PSD a devenit crucial. Social democratii nu mai asista la el, ci incearca sa-l arbitreze. „Vom vedea daca avem sau nu nevoie de Traian Basescu in rezolvarea crizei, vom vedea daca avem sau nu nevoie de Calin Popescu Tariceanu“, spune Mircea Geoana. Un alt lider PSD, Dan Nica, a plusat miza amenintind chiar cu anticipate.

„Daca primul-ministru nu va veni in Parlament cu un guvern restructurat, PSD va deveni adeptul alegerilor anticipate.“ La consultarile de miine se asteapta, dupa cum ne-au declarat surse din Administratia Prezidentiala, ca seful statului sa le ceara liderilor PSD, PNL si PC sa recunoasca fatis si sa-si asume politic alianta parlamentara pe care acum o neaga prin mass-media.

Presedintele are in vedere ca activitatea de legiferare sa nu mai aiba sincope din cauza faptului ca PNL nu-si asuma noua alianta cu PSD si cu PC. Traian Basescu va dori sa vada si in ce masura PSD si PC vor sustine in Parlament, dar fara sa intre in Guvern, un executiv monocolor, al PNL.

Conform surselor indicate, seful statului le va spune liderilor partidelor parlamentare ca este gata sa accepte un asemenea guvern monocolor cu o sustinere parlamentara alta decit cea la care sa fie parte si PD, conditia de baza fiind aceeasi: asumarea publica a noii majoritati.

Sursele mentionate ne-au declarat ca, deja, PSD ia in serios varianta sustinerii PNL in Parlament, dar fara sa intre in Guvern alaturi de penelisti, la consultarile de miine, delegatia pesedista urmind sa fie condusa de Mircea Geoana insusi.

Integral in Cotidianul

Tariceanu catre Blaga: "Da-ti demisia sau te revoc!"

Adriana Dutulescu, Romulus Georgescu

Traian Basescu incepe, maine si poimaine la Cotroceni, negocieri cu liderii partidelor parlamentare pe tema "coalitiilor politice".

Potrivit informatiilor care au circulat pe parcursul saptamanii trecute, presedintele ar urma sa propuna partidelor, drept solutie pentru iesirea din criza, formarea unui guvern de uniune nationala, condus de un tehnocrat sau formarea unui guvern de tehnocrati, care de obicei asigura organizarea de alegeri anticipate.

Soarta guvernului Taricea-nu, restructurat sau nu, depinde de voturile acordate in Parlament de catre PSD, or, liderii acestuia s-au aratat in ultimele zile tentati sa accepte o "solutie politica" propusa de seful statului. Pesedistii i-au cerut ieri premierului sa vina saptamana viitoare cu un guvern restructurat. Daca nu, PSD ar putea incepe sa exploreze varianta alegerilor anticipate.

Tariceanu insa ar fi dorit sa aiba mai mult timp la dispozitie pentru a alege din cele doua solutii ce i s-au conturat: ori ajunge la un acord cu PD, in vederea pastrarii actualei formule de guvern, la propunerea democratilor, ori prezinta guvernul restructurat din care sa elimine PD.

Conflictul dintre PNL si PD a atins punctul culminant in momentul in care premierul Tariceanu i-a spus ministrului Vasile Blaga: "Da-ti demisia sau te revoc!". Tariceanu asteapta ca primul pas sa fie facut de ministrul PD. Presa a relatat ca Tariceanu i-a cerut lui Vasile Blaga sa demisioneze, ca urmare a scandalului declansat la DGA, anuntandu-l ca, in caz contrar, o sa-l demita.

Se pare ca Blaga i-a cerut un timp de gandire, care a expirat ieri, cand s-a zvonit ca ministrul de Interne s-ar putea sa-si anunte demisia in

cursul zilei de astazi. De altfel, ieri, Cozmin Gusa, care vineri a avut o intalnire cu premierul Tariceanu, a cerut, public, "demisia de onoare" din partea lui Vasile Blaga, pe motiv ca pericliteaza activitatea MAI.

Integral in Romania Libera

Liberalii si democratii se suspecteaza de adulter cu PSD

Florin Negrutiu, Mihai Somfelean, Liliana Ruse

Inaintea Consultarilor de maine si poimaine de la Cotroceni, principalele partide politice, PNL, PD si PSD, au intrat intr-un vartej al speculatiilor: democratii si liberalii se suspecteaza reciproc de aranjamente cu pesedistii, in timp ce partidul lui Geoana, redevenit dupa o lunga perioada de timp in centrul atentiei, inunda piata cu scenarii despre tradari in sanul Puterii, menite sa provoace

ruptura definitiva a Aliantei D.A. Incepe o saptamana isterica, in care nimeni nu mai are incredere in nimeni, desi, paradoxal, fiecare ar face aliante cu fiecare. Despre calculele politice si temerile fiecaruia, in materialul urmator.

PNL

Ce vrea: Premier liberal intr-un Cabinet PNL-UDMR sprijinit de Opozitie

PD

Ce vrea: Ori impacare cu liberalii, ori anticipate

PSD

Ce vrea: Guvern PNL-UDMR, tinut in sah de noua majoritate parlamentara din jurul PSD sau intrarea la guvernare cu prim-ministru pesedist.

Integral in Gandul

Tariceanu, intre ciocanul Basescu si nicovala PNL

Teodora Georgescu

Presedintele Traian Basescu a demonstrat, insa, cat poate fi de surprinzator. Si este greu de crezut ca cineva poate sa anticipeze ce are de gand sa le propuna presedintele liderilor partidelor politice.

Oricum, prim-ministrul Tariceanu este intre ciocan si nicovala. Liberalii din propriul partid il preseaza sa isi asume raspunderea pe un nou guvern, din care PD sa fie total exclus. Ceea ce ar avea si sustinerea PSD. PD se asteapta la aceasta miscare.

Ba chiar ministrul democrat al transporturilor, Radu Berceanu, este de parere ca liderul PNL va propune in aceasta saptamana in Parlament un guvern restructurat, format din liberali. Presedintele Traian Basescu insa ar putea respinge, conform articolului 89 din Constitutie, de trei ori acest guvern, invocand faptul ca un astfel de Cabinet nu este in conformitate cu vointa electoratului.

In aceste conditii, Parlamentul ar urma sa fie dizolvat si s-ar ajunge la alegerile anticipate, ceea ce ar insemna ca Basescu sa-si implineasca cea mai mare dorinta a sa.

Integral in Curentul