Bucurestenii au parte de cele mai mari preturi din tara in piete la carne, lapte, branza, oua, cartofi, rosii si mere, in timp ce la grau si porumb se bucura de cele mai reduse preturi.

"Statisticile indica Bucurestiul ca fiind unul dintre cele mai scumpe orase in ce priveste nivelul preturilor cu amanuntul din pietele agroalimentare, desi multa lume este tentata sa creada ca o oferta atat de bogata duce la scaderi de preturi.

Un rol important il joaca aici si intermediarii, al caror lant ajunge uneori sa dubleze sau chiar sa tripleze suma cu care ei achizitioneaza initial marfa de la adevaratii producatori agricoli. Desigur, exista diferente importante intre preturile din partea centrala a orasului si zonele periferice.

Cert este ca, pentru toate preturile, fie ele mari sau mai mici, exista clienti, iar comerciantii si-au adaptat ofertele pe buzunarul acestora. Unii prefera sa cumpere de la periferie, unde sunt cele mai mici preturi, iar altii care isi permit isi fac cumparaturile din pietele centrale", comenteaza specialistii Ministerului Agriculturii.

Potrivit statisticilor referitoare la preturile cu amanuntul la nivel national, locuitorii Capitalei cumpara carcasa de porc in medie cu 9-11,5 lei pe kilogram, fata de 6,5 lei in Sibiu sau 7-8 lei in Gorj, iar cea de vita cu maxim 10 lei, de doua ori mai mult decat in Gorj, Giurgiu sau Sibiu. Si pentru lapte si produsele lactate, bucurestenii scot cei mai multi bani din buzunare.

Conform acelorasi surse, in pietele bucurestene un litru de lapte se vinde cu 3-4 lei, de patru ori mai scump decat in Suceava si de trei ori mai mult decat in pietele din judetul Giurgiu.

Dupa Bucuresti, preturi mari mai achita pentru lapte si clujenii si harghitenii (circa 2-3 lei pe litru).

Integral in Gandul