E taxa de mediu sau fiscala, se intreaba Cotidianul in privinta taxei de prima inmatriculare, ce ar putea fi anulata printr-o initiativa cetateneasca.

Taxa de prima inmatriculare ramane neschimbata in urmatoarele doua luni, potrivit Gandul.

Incepe o campanie de strans semnaturi pentru eliminarea taxei de prima inmatriculare, anunta si Adevarul.

Desi suntem in procedura de infrigement, Vladescu anunta: Taxa, inca doua luni!, titreaza Cronica Romana.

Petitie pentru anularea taxei de prima inmatriculare

Florin Cepraga, Ionut Tudorica

Capcana pentru Vladescu

„Voi trimite miine (n.red.- astazi) o scrisore ministrului Finantelor in care ii voi cere sa dea un raspuns daca taxa de inmatriculare este una fiscala sau de mediu. Domnul Vladescu a cazut intr-o capcana cind a spus ca e taxa de mediu. Eu sint convins ca 99% e taxa fiscala.

Dar astept un raspuns sa vad daca e vorba de nepricepere sau de rea-vointa“, a spus presedintele dealerului second-hand Autovit, Liviu Dobrin.

„Nu ne-am apucat inca de strins semnaturi, pentru ca trebuie sa asteptam raspunsul Finantelor. Daca domnul Vladescu va raspunde ca e taxa de mediu, atunci vom face si acest lucru“, a adaugat Dobrin.

Conform Constitutiei, cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare dintre aceste judete, inclusiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Tot in Constitutie se precizeaza ca nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.

Integral in Cotidianul

Taxa de prima inmatriculare ramane neschimbata in urmatoarele doua luni

Elena Cristian

Dupa scrisoarea trimisa de Comisia Europeana, statul roman trimite un raspuns pe aceeasi cale. Taxa de prima inmatriculare va ramane in vigoare in forma si la cotele actuale de taxare pana la sfarsitul lunii mai, anunta surse oficiale din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

De fapt, acesta este si termenul limita pana la care Comisia Europeana (CE) asteapta un raspuns "multumitor" de la autoritatile romane, inainte de a trimite dosarul catre Curtea Europeana de Justitie.

Sursele citate sustin ca variantele existente la acest moment pentru forma finala a taxei de prima inmatriculare sunt in dezbatere la nivelul Finantelor, decizia urmand sa apartina Guvernului Romaniei. Pe lista de propuneri figureaza si extinderea aplicarii taxei auto si pentru masinile de provenienta autohtona.

"Guvernul va stabili varianta finala. Deocamdata taxa ramane la nivelul actual si nu cred ca va fi modificata in urmatoarele doua luni", au mentionat sursele din cadrul Finantelor.

Integral in Gandul

Campanie de semnaturi pentru eliminarea taxei "Vladescu"

de Mihai Duta

Ministrul finantelor spune ca birul sau va fi incasat si in urmatoarele doua luni. Directorul celui mai mare parc auto second-hand din Romania, Liviu Dobrin, a declarat, sambata, ca va incepe sa stranga semnaturi pentru eliminarea taxei de prima inmatriculare. El a mai spus ca va cere si partidelor sa isi exprime pozitia pe care o au fata de aceasta taxa.

Conform Constitutiei, cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare dintre aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Tot in Constitutie se precizeaza ca nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.

Integral in Adevarul

Desi suntem in procedura de infrigement, Vladescu anunta: Taxa, inca doua luni!

C. Anghel

Vladescu: Nu e nicio tragedie!

Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa declanseze procedura de infrigement ( incalcarea tratatului de aderare) impotriva Romaniei, pentru ca taxa de prima inmatriculare auto contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare.

Prima etapa a acestei proceduri consta in trimiterea de catre CE a unei scrisori de notificare la care autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie doua luni sa alinieze legislatia cu regulile europene.

Daca dupa aceasta perioada de timp legislatia nu se modifica, Comisia trimite un alt document - reasoned opinion (argumentatie) - in care explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat. Autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie alte doua luni pentru a se conforma cerintelor europene.

”Este o procedura normala. Nu este nicio tragedie”, a afirmat Vladescu. Potrivit ministrului finantelor, in cazul in care Curtea Europeana de Justitie decide ca taxa de inmatriculare nu este corecta, cetatenii care au platit aceasta taxa pot actiona statul in instanta, pentru a-si recupera banii.

Integral in Cronica Romana