Formarea profesionala este masura principala de stimulare a ocuparii fortei de munca in Uniunea Europeana, pe langa celelalte masuri. Dar conditiile de recalificare ating uneori dimensiuni incredibile pentru romani, astfel ca unele ocupatii pe care nu punem pret, in UE sunt privite cu o foarte mare seriozitate.

Muncile care aici ar parea ca necalificate se invata cu foarte mare atentie de catre somerii din Vest.

„Facultatea" de macelari si...

In Danemarca, viitorii macelari fac o scoala postliceala tehnica timp de trei ani de zile. Cat ii trebuie si unui student sa-si ia licenta. „In afara de foarte multe date teoretice, aproape ca stiu cat stiu si veterinarii cand termina, viitorii macelari fac si foarte multa practica.

Existau acolo ateliere intregi de transat carnea, specifice fiecarui animal sau pasare care urma sa ia drumul consumatorilor, in care zeci de profesori ii invatau pe „ucenici" sa foloseasca obiectele taioase ca niste adevarati chirurgi. Multe ore de curs se refereau la igiena meseriei.

Aveau si un restaurant-scoala, dar nu pentru a se califica si ca ospatari, cat pentru a deprinde cel mai bun mod de aranjare a carnii pe platouri si farfurii", povesteste Petru Blanariu, director de relatii externe al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). La absolvire, posesorul unei diplome de macelar poate ajunge in cateva luni la un salariu de 2.000-2.500 de euro.

...„scoala" de dat cu mopul!

La un centru de calificare pentru someri de la Charleroi, Belgia, cursantii invata luni de zile doar cum sa dea cu mopul, sa stearga praful, sa spele geamuri. „Exista o clasa formata din belgieni cu o mai slaba pregatire, din emigranti, care invata cum se face curatenie.

Integral in Adevarul"