Ultimii trei dintre cei noua invinuiti din dosarul „Hidra electrica” s-au prezentat, ieri, la Parchetul General, pentru a afla oficial ca sunt acuzati de complot si subminarea economiei nationale. Gruparea infractionala care ar fi prejudiciat statul cu peste 400 de milioane de euro a luat fiinta, conform anchetatorilor, in 2002.

Pe lista procurorilor s-a aflat ieri Eugen Pena, fost director general al Hidroelectrica, Victoria Geormaneanu, director economic al Hidroelectrica, si Carmen Marin, director pentru relatii internationale in cadrul aceleiasi companii.

Zece ani de energie ieftina

Principalii beneficiari ai acestor contracte au fost societatile „baietilor destepti”: Energy Holding, Euro-pec, Electromagnetica si Luxten. Concret, Hidroelectrica a livrat acestor firme energie electrica la un pret mai mic decat costurile de productie, ceea ce a produs statului pagube de mii de miliarde de lei.

In plus, contractele incheiate cu cele patru firme au fost prelungite ultima oara in 2004, pe o perioada de 10 ani, chiar daca acest lucru era interzis de lege.

Lucrari supraevaluate

In acelasi timp, anchetatorii sustin ca anumite contracte incheiate de stat cu o societate privata pentru retehnologizarea de la Portile de Fier I, dar si a altor cinci hidrocentrale, asezate pe raul Olt, ar fi fost mult supraevaluate.

Astfel, potrivit actelor de la dosar, in anul 1997 s-a decis retehnologizarea celor sase agregate ale hidrocentralei Portile de Fier I. Lucrarile pentru grupurile 4, 5 si 6 au fost incredintate unor societati romanesti si au costat, in total, 2.330.000 de euro.

In acelasi timp, printr-o hotarare de guvern, lucrarea pentru grupurile 1, 2 si 3 a fost incredintata direct societatii Sulzer Hydro care, intre timp, a fuzionat cu firma VA Tech Hydro.

Valoarea estimata a modernizarii acestor trei agregate a fost de 4.293.000 de euro, dar factura finala platita de statul roman pentru aceasta lucrare, in baza contractului semnat de sefii Hidroelectrica cu reprezentantii VA Tech, a fost de 15.142.457 de euro, adica cu aproape 11 milioane mai mult.

Integral in EvZ