Saptamana Financiara

Incurcate sunt caile TVA in leasing!

de Florin Rusu     Saptamana Financiara
Marţi, 24 aprilie 2007, 0:00Aplicarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) pe dobanda, a taxei vamale pe valoarea totala a importului din afara zonei UE (si nu pe cea reziduala, cum era pana in prezent) sau plata accizei la semnarea contractului de leasing sunt cateva dintre noutatile fiscale care au facut viata mai grea oamenilor de afaceri dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Aceasta ar putea fi macar in parte usurata de cunoasterea legislatiei europene, cel putin in domeniul TVA.

Potrivit Codului Fiscal, transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing se considera prestare de servicii, si nu livrare de bunuri.

Cine trebuie sa plateasca TVA?
Cele mai importante elemente privind plata TVA in cazul prestarilor de servicii, potrivit legislatiei comunitare, au devenit locul prestarii si baza de impozitare la care taxa se aplica. De asemenea, foarte importanta este si persoana care este obligata sa plateasca taxa.

Astfel, aceasta poate fi prestatorul (persoana impozabila care efectueaza prestarile de servicii) - in cazul inchirierii, arendarii, concesionarii sau leasingului bunurilor imobile. Tot prestatorul va plati TVA si in cazul operatiunilor de leasing sau inchirierii de mijloace de transport, daca si prestatorul, si beneficiarul sunt stabiliti in UE.

Si inchirierea bunurilor mobile corporale (altele decat mijloacele de transport), si operatiunile de leasing avand ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale (altele decat mijloacele de transport) atrag dupa sine plata TVA de catre prestator, daca sunt realizate de un prestator stabilit in UE catre o persoana neimpozabila stabilita in UE.

In schimb, in cazul leasingului bunurilor mobile corporale (cu exceptia mijloacelor de transport), daca aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania (chiar daca e inregistrata in scopuri de TVA in Romania), plata TVA va fi facuta de beneficiar.

Chiar daca prestatorul plateste TVA in Romania, beneficiarul are dreptul la deducerea TVA. Factura primita pentru plata ratei cuprinde, potrivit legii, valoarea principala, dobanda si TVA aplicata primelor doua.

Cand trebuie platita taxa?
Exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca aceasta poate fi amanata. Cu alte cuvinte, taxa trebuie platita la data specificata in contract pentru efectuarea platii catre prestator.

In cazul a doua firme din UE, prestatorul plateste taxa
In cazul operatiunilor de leasing sau inchirierii de mijloace de transport, locul prestarii de servicii oferite de un prestator stabilit in UE catre un beneficiar stabilit in UE este locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.

De exemplu, in cazul in care societatea A din Romania are in derulare cu societatea B de leasing din Franta un contract de leasing financiar avand ca obiect transmiterea in folosinta a unui mijloc de transport, societatea B din Franta este obligata la plata taxei pe valoarea adaugata.

Societatea A din Romania nu are obligatii privind TVA pentru operatiunea de leasing, intrucat locul prestarii este unde prestatorul este stabilit, si nu are dreptul sa deduca in Romania taxa din factura emisa de societatea B din Franta din taxa colectata pentru operatiuni taxabile. Factura nu se trece in jurnalul pentru cumparari.

„Te poti declara, in schimb, platitor de TVA si in statul respectiv si astfel poti sa alegi ce cota de TVA platesti (19% in Romania sau cota din statul respectiv)”, sustine Adriana Ahciarliu, secretar general ALB. In plus, in cazul in care nu esti inregistrat ca platitor de TVA in Franta, poti solicita Fiscului francez recuperarea taxei.

Perioada de returnare a TVA-ului depinde de fiecare tara, dar, in general, banii se returneaza intr-o perioada de la doua pana la opt luni in moneda locala, prin cec sau transfer bancar.

Perioada indelungata, dar si procedurile birocratice au facut ca anul trecut numai 20% din firmele romanesti sa solicite rambursarea TVA din cele 16 state in care era permis acest lucru (in prezent, dupa aderare, acest lucru e valabil in 36 de state).
Integral in Saptamana Financiara
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


229 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by