Se lupta de zeci de ani pentru drepturile animalelor. A calatorit in toata lumea si a pus umarul la inaugurarea a 11 rezervatii in care ursii maltratati sa fie adapostiti. A ajuns la rezervatia pentru ursi din Zarnesti si a detaliat amanuntele luptei pe care o duce pentru ca ursii din Romania sa scape de abuzuri.

"Guvernul Romaniei ar trebui sa realizeze importanta acestei comori pe care o are si in loc s-o lase sa fie furata ar trebui sa se bata pentru conservarea ei, mai ales ca cele mai ziare si televiziuni din lume au inceput sa vina constant aici ”, spune Victor Watkins, reprezentantul World Society for The Protection of Animals (WSPA).

HotNews.ro: Spuneti-ne cateva amanunte despre lupta pe care o duceti pentru salvarea ursilor

Victor Watkins: Lucram la proiecte ce tin de protectia ursilor de mai bine de 14 ani. Am construit sanctuare pentru ursi in 11 tari: Grecia, Turcia, India, Pakistan, Laos, Thailanda, Romania etc.

Luptam, pentru a opri practica ingrozitoare din fermele de ursi din China, unde aceste animale sunt tinute in custi de dimensiunea ursului si unde sunt “mulse” printr-un procedeu barbar de bila produsa de vezica biliara, substanta considerata medicament in medicina chineza. E doar un mit, bila ursului nu ajuta cu nimic omul.

[c:1:d]De asemenea, luptam sa stopam luptele organizate in Pakistan intre ursi si bull-terrieri.

Ursul este priponit cu un lant de 2.3 metri, i se scot ghearele si dintii si asupra lui sunt aruncati doi caini de lupta care in cele din urma il sfasie. Pana acum avem rezultate foarte bune in Pakistan.

Am ajuns dupa zeci de sesizari si in Romania. Lucram sa protejam ursii in salbaticie si mai ales pe cei tinuti in captivitate. In Romania sustinem fundatia “Milioane de prieteni”, primul sanctuar dedicat acestor animale, unde pot fi adapostiti ursii abuzati in mod ilegal.

HotNews.ro: Care e situatia ursului carpatin?

Victor WatkinsDin informatiile noastre exista cateva zeci de ursi pe teritoriul Romaniei care au nevoie de ajutorul nostru. In ultimii doi ani am finantat si proiectat aceasta rezevatie si speram ca deschiderea oficiala sa aiba loc unde la mijlocul acestui an. Dar chiar si asa, cu proiectul inca nefinalizat, am reusit sa stangem cam 20 de ursi. Speram ca la finalul acestui an sa avem aici 50 de ursi.

Am primit un spijin deosebit din partea primariei din Zarnesti- ei ne-au oferit 70 de ha de padure pentru acest proiect.

Dar sunt multe probleme in continuare cu autoritatile. Guvernul Romaniei ar trebui sa inaspreasca legile impotriva persoaneleor care fac trafic cu acesti ursi si mai ales ar trebui sa incerce sa sustina mai mult actiunile de confiscare a ursilor de la cei care ii detin in mod ilegal.

Avem mare nevoie de ajutorul politicului. De exemplu drumul din orasul Zarnesti catre rezervatie ar avea nevoie de investiti pentru ca in acest moment e intr-o stare jalnica. Astfel ar putea veni multi turisti si mai ales elevi de scoala care ar putea invata aici lucruri interesante despre viata acestor animale.

Anul trecut Ministerul Transporturilor a spus ca ne va ajuta cu repararea drumului si inca nu s-a facut nimic. Am avut foarte multe probleme si cu proiectul nostru de a trage curent in acest varf de munte dar aici lucrurile parca se misca mai bine.

Chiar avem nevoie de ajutorul Guvernului. Stiu ca momentul este unul delicat, multi politicieni fiind schimbati, insa speram ca cei noi sa-si dea seama de importanta acestui proiect, mai ales ca sanctuarul de la Zarnesti are o vizibilitatea media excelenta mai ales in afara Romaniei.

[c:2:s] Au fost echipe de jurnalisti de la BBC, au venit cele mai importante televiziuni si ziare din Germania, in aceasta saptamana vor veni reprezentantii celor mai mari ziare britanice. Astfel se poate face o imagine excelenta Romaniei si speram ca cei din Guvern sa-si dea seama de asta

HotNews.roAti fost in multe locuri din lume. Cum se prezinta gradinile zoologice din Romania?

Victor Watkins Imi pare sa spun dar foarte multe din gradinile zoologice din lume isi tin animale in conditii excerabile. Nu le dau mancare adecvata, nu le ofera spatiu suficient, si mai ales exista o lipsa acuta de materiale informative despre animale.

Cu toate acestea pot spune ca popularitatea gradinilor zoologice in tarile din UE incepe sa scada. Oamenii prefera sa mearga sa vada animale in rezervatii precum cea de la Zarnesti unde pot afla intr-adevar lucruri reale despre viata lor.

Am fost si in Romania si situatia e tragica. Practic lumea care le viziteaza chiar nu invata nimic de aici

Romania tocmai a intrat in UE si sunt multe gradini care trebuie inchise pentru ca nu respecta directiva Comiisei Europene legata de standardele zoo. Multe dintre ele vor fi inchise pentru ca e imposibil sa le modernizeze si speram ca putem recupera ursii de aici.

HotNews.ro: Cum pot fi ajutate gradinile zoologice din Romania?

Victor Watkins: Lucram foarte strans cu Asocitatia Europeana a Gradinilor Zoologice. Ei ofera informatii si consultanta managerilor acestor spatii, invatandu-i cum pot imbunatati lucrurile si ii vom aduce si in Romania. E adevarat insa ca pentru multe zoo din Romania vor fi inchise pentru ca nu se poate face nimic pentru ele.

HotNews.ro: Care este situatia ursilor din Uniunea Europeana?

Victor Watkins Din pacate in UE nu prea mai sunt ursi. In Franta de exemplu mai sunt cam 10-20 de exemplare iar in Grecia Spania si Italia mai sunt maxim 100. Cauzele sunt in principal vanatoarea si mai ales intruziunea omului in habitatul lor natural.

Romania are din acest punct de vedere o situatie excelenta, e o tara frumoasa cu un potential turistic imens. Aveti aproape cinci mii de ursi ceea ce reprezinta cel mai mare “stoc” din UE. Se pot obtine avantaje mari daca li se va connserva mediul si mai ales daca se va renunta la vanatoparea haotica si mai ales furtul acestora din padure.

Ursi mutilati in lupta cu cainii