Faimoasa "Declaratie Schuman" propunea ca tarile Europei abia iesite din razboi sa-si puna in comun productia de carbune si otel.

La originea ideii s-a aflat insa, in realitate, acea figura cvasimitologica, unul din primii "parinti ai Europei", care a fost Jean Monnet.

sase tari - Franta, Germania Federala, Italia si cele trei tari ale Beneluxului (Belgia, Olanda, Luxemburg) - au format atunci ceea ce s-a numit Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), care avea sa devina, in anii ’50,

Comunitatea Europeana (Tratatul de la Roma) si, patru decenii mai tarziu, Uniunea Europeana (Tratatul de la Maastricht).

In realitate, insa, desi actul de nastere al Europei poarta datade 9 mai 1950 si numele lui Robert Schuman, ideea de unificare politica a continentului european i-a venit pentru prima oara omului care a inventat si formula "Cortina de Fier".

Winston Churchill, fostul prim-ministru al Angliei si una din marile figuri invingatoare ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, a folosit expresia "Statele Unite ale Europei".

In septembrie 1946, in faimosul sau discurs tinut la Universitatea din Z?rich, Winston Churchill a lansat ideea Statelor Unite ale Europei, care ar fi unificat acest continent intr-un fel care nu s-a mai vazut de la caderea Imperiului Roman incoace.

Romania este stat-membru al UE de la 1 ianuarie 2007.

Integral in Romania libera