Corespondenta din New York

Un articol din ''New York Sun'' irita diaspora romaneasca

de Adrian Novac, New York     HotNews.ro
Marţi, 22 mai 2007, 0:00


Ziarul criticat
Foto: A. Novac

Romanii care locuiesc in Statele Unite si-au exprimat nemultumirea fata de un articol aparut in cotidianul "New York Sun" despre care afirma ca "defaimeaza" imaginea Romaniei.

Diferite pagini de internet folosite de diaspora din America au fost folosite luni pentru a critica un articol semnat de Carmiola Ionescu si preluat din publicatia "The Sunday Telegraph", in care se descrie initiativa primarului din satul Independenta, Cristea Gascan, de a oferi capre in locul ajutoarelor sociale.

“Sa-ti iei informatiile din surse indoielnice precum “Sunday Telegraph” si de la necunoscuti precum Carmiola Ionescu nu reprezinta cel mai bun mod de a sta informat in legatura cu ceea ce se intampla in Romania“, afirma unul dintre mesajele de pe forum, in timp ce un altul sustine ca “nu-mi pasa cine e sursa/autorul, problema e ca imaginea tarii e defaimata... poti la fel de bine sa-i spui Romanistan“.

Articolul “Somerii romani vor primi capre in loc de ajutoare sociale“ publicat de “New York Sun“ sustine ca proiectul edilului din localitatea constanteana prevede ca fiecare asistat social va primi cate 10 capre, iar ajutoarele banesti vor fi suspendate incepand cu luna septembrie.

Cei care vor primi animalele vor trebui sa le mulga si vor vinde laptele si branza pentru a face bani, iar dupa ce isi gasesc un serviciu vor trebui sa returneze caprele Consiliului Local.

Dand bani somerilor “nu-i ajuta nici pe ei, nici pe noi“, sustine primarul Gascan citat de “New York Sun“, adaugand: “avand grija de capre, ei isi aduc contributia pozitiva la economie si vor avea de munca in loc sa stea acasa sa astepte daruri“.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


233 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  "Tiganca Imputita"!!!!!!! (Marţi, 22 mai 2007, 11:30)

  Vasile [anonim]

  Sa vedem cine defaimeaza Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Cine cenzureaza mesajele? (Marţi, 22 mai 2007, 11:33)

  Eu [anonim]

  Cred ca am scris in ultimul timp 10 comentarii din care nu a aparut nici unul? Sunt pe lista neagra? Tks. PS - mai bine nu mai intru pe site-ul vostru si am rezolvat problema.
  N. Red.: Sunt moderate doar acele comentarii care profereaza injurii, incita la ura si violenta. Multumim.
 • 0 (0 voturi)    
  Zece capre pentru fiecare, in loc de ajutor social! (Marţi, 22 mai 2007, 12:09)

  AdrianB [anonim]

  http://www.adevarulonline.ro/index.php?section=articole&screen=index&i d=310352&search=Zece+capre+pentru+fiecare

  Articol aparut in Adevarul.
 • 0 (0 voturi)    
  link la articolul in New York Sun (Marţi, 22 mai 2007, 12:11)

  Adi [anonim]

  http://www.nysun.com/article/54883
 • 0 (0 voturi)    
  la munca, nu la intins mana (Marţi, 22 mai 2007, 12:17)

  Shtutz [anonim]

  Cred ca e un gest curajos si sincer ma bucur de aceasta initiativa. Oamenii de la sate INCA mai asteapta sa vina STATUL sa le sape pamanturile, sa le faca santuri si diguri si nu in ultimul rand sa le dea de mancare (ca de baut se descurca).
  Din pacate la sate traiesc foarte multi oameni in varsta - care normal acum ar trebui sa se bucure de roadele muncii de-o viata - si ce-a mai ramas din tinerii care n-au reusit sa plece (inca) din tara la cules(pentru ca a culege capsuni in alta tara e mai onorabil decat acasa, chiar daca per total, pe termen lung "profitul" e tot acelasi).
  Nu e deloc defaimare. E un mod de stimulare a leprelor care stau pe capul parintilor si isi beau banii din ajutorul de somaj.
 • 0 (0 voturi)    
  despre capre (Marţi, 22 mai 2007, 12:19)

  maria [anonim]

  Intr-adevar de mirare cum o initiativa laudabila a unui primar este comentata astfel de cineva care ar trebui sa stie ca este bine sa muncesti pentru ce ai!
  Aceasta este una din problemele romanilor: tot timpul sa li se dea ceva!
  Care este deosebirea intre cei care asteapta acasa ajutoare si cei care cersesc pe strada?
  Felicitari primarului pentru initiativa!
 • 0 (0 voturi)    
  zau? (Marţi, 22 mai 2007, 12:26)

  xxx [anonim]

  domnilor de la hotnews, deci cf spuselor dvs. de la pct 2 cenzurati mesajele care instiga la ura, defaimeaza etc. dar de ce domnilor? luati exemplu de la dl. President: "tiganca imputita"!
 • 0 (0 voturi)    
  Cu ce defaimeaza? (Marţi, 22 mai 2007, 12:27)

  Mircea Sarghi [anonim]

  Eu nu prea pricep cum defauimeaza acest articol Romania. Mie unul imi creaza impresia de normalitate. Exista un vechi proverb: Dai omului un peste si il hranesti o zi, invata-l sa pescuiasca si il hranesti toata viata. Care e problema ca le da capre in loc de ajutoare sociale pentru ca stau cu mana in fund? Eu unul nu vad nici o defaimare si oamenii cu cap vor intelege de trebuie din acest articol.
 • 0 (0 voturi)    
  Ideea nu mi se apre de blamat (Marţi, 22 mai 2007, 12:29)

  gheorghe [anonim]

  Primarul s-a condus dupa exemplul pescarului nipon care nu i-a dat peste cersetorului, l-a invatat sa pescuiasca.

  Si eu am sustinut ca nu ar trebui date ajutoare sociale, mai bine sa se subventioneze produsele si lucrarile agricole, pentru a creea piata muncii prin intermediul proprietarilor.

  Un batran de 70 de ani spunea. "eu care am muncit o viat intreaga iau pensie 400.000 si un tanar care n-a muncit o zi primeste ajutor social 650.000.
  De ce ii da ajutor unui tanar? Ca ziua sa doarma si noaptea sa fure munca mea?"

  Daca se platesc producatorii acestia vor avea forta financiara sa plateasca pe cei fara ocupatie, care astfel vor avea de unde invata cum se castiga un ban cinstit, si ca munca si proprietatea trebuie respectate.
 • 0 (0 voturi)    
  dnei (Marţi, 22 mai 2007, 12:41)

  grfgrrwef [anonim]

  La cat de sifonata e imaginea Ro in lume caprele astea sunt mult mai inteligente decat ultimile capre din sfera (daca pot sa-i zic sfera si nu balta) politicului Ro.

  Hai sanatate ca boala vine singura - mai ales cand ii si dai ghes :)
 • 0 (0 voturi)    
  Ete dispora... (Marţi, 22 mai 2007, 12:45)

  calin [anonim]

  ... cum s-a ofuscat ea...

  Capra nu poate fi beuta la carciuma din sat ca banii din care ai cumpara lapte copiilor. Lapte pe care ti-l da tot capra.
  Iar terenuri nelucrate unde sa pasca sunt si de-alea, har Domnului...

  La munca, ortodocsilor!
 • 0 (0 voturi)    
  CORECT PRIMARULE (Marţi, 22 mai 2007, 12:46)

  VALAL [anonim]

  Ce nu va place ? Au posibilitatea sa lucreze si ei si sa nu astepte numai pomeana. VOI CEI CARE A-TI ALES BINELE E CAZUL SA MAI TACETI DIN GURA. Nu ne considerati pe toti care suntem acasa PROSTI si NE INFORMATI . Poate avem si noi copii , care lucreaza la firme respectabile pe plan international, care au cam fost prin SUA si Europa dar sunt in tara si cam stiu care este spiritul celor instrainati.
 • 0 (0 voturi)    
  iarasi sensibilitatea (Marţi, 22 mai 2007, 12:55)

  Jimmy [anonim]

  Defaimarea tarii noastre este o tema foarte populara... la noi. Prima la mana, daca un lucru este adevarat nu poate fi defaimator... sau daca consideri ca acel lucru este defaimator, nu mai fa... foarte simplu.
  Cat despre articolul respectiv: daca este adevarat, atunci este foarte bine! Ar trebuii sa scapam in acest mod de cei care traiesc gratis pe banii nostrii. (recunosc importanta ajutorului social pentru persoanele adevarta nevoiase, dar trebuie sa admitem: marea majoritate care beneficieaza de aceste ajutoare sunt doar niste lenesi, care nici nu-si cauta de lucru)
  O initiativa, care recunoaste deficientele de oricare fel nu poate fi defaimatoare! Initiativa de a da lucru, si nu daruri, este o initiativa care ar trebui sa apartina statului, iar o critica cu tenta constructoare nu poate fi inclusa in categoria: defaimare.
  In cazul in care acest articol se bazeaza numai pe fictiune se poate considera pamflet, si ar trebui sa invatam din ea, iar in cazul in care aceasta domnisoara/doamna chiar are ceva probleme cu Romania, atunci aceasta este o alta problema.
 • 0 (0 voturi)    
  Capre in locul ajutorului de somaj (Marţi, 22 mai 2007, 13:00)

  Brava [anonim]

  O initiativa laudabila, dar trebuie asigurat islazul si colectarea laptelui.
 • 0 (0 voturi)    
  Clar! (Marţi, 22 mai 2007, 13:13)

  Stue [anonim]

  Donsoara Ionescu vaz ca scrie pe la Nine O'Clock, "mandrete" de ziar de pe malurile Dambovitei! In acest caz, nu are rost sa mai comentam subiectele propuse de ea fituicii de Sunday Telegraph. get a real job, woman!
 • 0 (0 voturi)    
  (Marţi, 22 mai 2007, 13:15)

  turcu [anonim]

  cred ca cele scrise sunt reale!!! baietii astia din diaspora care vad tara in roz le transmit ca asta este tara lui Basescu al lor ( pe care l-au votat de au ramas fara aer ).
 • 0 (0 voturi)    
  tara lui base (Marţi, 22 mai 2007, 13:15)

  turcu [anonim]

  cred ca cele scrise sunt reale!!! baietii astia din diaspora care vad tara in roz le transmit ca asta este tara lui Basescu al lor ( pe care l-au votat de au ramas fara aer ).
 • 0 (0 voturi)    
  asta e Romania (Marţi, 22 mai 2007, 14:08)

  Eu sunt roman [anonim]

  Diaspora iritata probabil traieste in alta tara ... cu siguranta.
  Asta e tara noastra draga Romania, unica in felul ei .... cu capre, oi, ciobani, marinari, caini pe strazi si Banel Nicolita.
  Iritatii din diaspora probabil au uitat foarte repede de unde au plecat.

  Eu sunt roman in Romania mea.
 • 0 (0 voturi)    
  foarte buna ideea (Marţi, 22 mai 2007, 14:11)

  Bogdan [anonim]

  Sunt total de acord cu primarul respectiv chiar daca e o idee mai excentrica in aparenta. Mai bine sa ii invete sa faca ceva decat sa astepte mila statului.
  E drept ca respectiva procedura nu poate fi aplicata chiar tuturor cazurilor sociale dar per ansamblu este o idee excelenta.
 • 0 (0 voturi)    
  diaspora mai bine s-ar scandaliza ca presedintele e rasist (Marţi, 22 mai 2007, 14:26)

  adrian [anonim]

  au uitat sa se scandalizeze ca presedintele a numit o "pasarica"" tiganca imputita".
  daca e asa de bine cu base de ce nu se intorc? cei stabiliti afara ar trebui sa voteze acolo, nu aici, pentru ca sunt ruti de realitatile din romania.
  celor care cred ca base are sprijin foarte mare afara le atrag atentia ca o mare parte din votantii de afara sunt rusii basarabenii cu buletin de la 1 ianuarie. care si-au luat buletin sa poata merge in europa si acum ii multumesc marinarului
 • 0 (0 voturi)    
  com. Independenta, jud. Constanta (Marţi, 22 mai 2007, 14:27)

  Cristian Moldovanu [anonim]

  Ma intristeaza faptul ca cei din diaspora care vorbesc despre defaimare demonstreaza de fapt ca sunt rupti de realitatea romaneasca. Probabil ca s-au integrat in civilizatia americana sau cea occidentala si locul de unde au plecat a devenit pentru ei o "insecta rara".
  Informatia este cat se poate de reala, daca nu ma insel a fost preluata dintr-un cotidian central romanesc. Respectivul primar a avut o idee originala care i-a protejat bugetul local de plata ajutoarelor sociale si care permite o dezvoltare pe orizontala. Poate ca ideea pare hazlie, dar este o solutie pentru micile comunitati, tinand cont ca in zona rurala exista multa saracie dar si obiceiuri mai putin placute...
  Si totusi nu vad unde este defaimarea ??? asta ca sa nu mergem la dictionar si sa facem analiza pe text...
  Apropo, revoltatii de peste ocean mai stiu cum arata o grebla ?
  Cristian Moldovanu
  purtator de cuvant / Consiliul Judetan Constanta
 • 0 (0 voturi)    
  capre (Marţi, 22 mai 2007, 14:36)

  seb hanes [anonim]

  Comentariile majoritatii celor ce au postat inaintea mea imi arata ca atitudinea in ceea ce priveste munca in Romania se normalizeaza. La munca, nu la intins mina dupa banul nemuncit care apoi merge la circiuma.Produsele din lapte de capra sunt foarte bune si sanatoase.
 • 0 (0 voturi)    
  capre (Marţi, 22 mai 2007, 16:54)

  alin [anonim]

  baga-i fiecarui asistat social la tara cate 10 capre (imprumut) cu sila pe gat, si ce oare se va intampla?

  1. cum caprele sunt "proprietate de stat", lumea va avea grija de ele ca si acum 17+... ani. "ce nu-i al meu e al nimanui"

  2. din cei care-si gasesc de lucru dupa un timp (la tara ma indoiesc ca vor fi prea multi), majoritatea nu va restitui caprele, cum ca "au murit saracele", "s-au imbolnavit si a trebuit sa le sacrific", "le-au furat tiganii, scuzati, rromii". bineinteles ca nimeni nu le-a vandut cu prima ocazie sau le-a "baut" la carciuma si nicidecum nu au ajuns pe gratar.

  3. pe pietele locale de animale vor scade preturile din cauza supraofertei de marfa (vezi 1-2 randuri mai sus). producatorii de animale vor avea de suferit.
  sau
  in cazul ca toti isi vor "lucra" caprele primite si vor arunca lapte si branza pe pietele locale, acestia vor intra in concurenta serioasa cu cei care se ocupa profesional de asta de ani, decenii si generatii... din preturile ce vor rezulta (supraoferta, de data asta nu de animale ci de produse) vor trai cu totii din greu.

  4. poate un sfert care sa se ocupe cum trebuie, sa aibe grija si sa-si cladeasca un oarecare viitor independent de ajutoarele sociale in bani.

  dar ideia ca principiu e in general buna si trebuie urmarita... ici-colo cu capre (pt. cei de sub 4.), altundeva cu alte mijloace.
  si cel mai important: dezvata omul sa intinda mana, invata-l sa se implice cu propria forta de munca si sa stea singur pe picioare.
  atunci vor ramane destui bani pt. ca varstnicii si bolnavii care nu mai pot lucra sa poata trai si ei mai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  SUPER IDEE!!! (Marţi, 22 mai 2007, 20:11)

  Lucian* [anonim]

  Mai, sa stii ca ideea nu este catusi de putin rea!
  Adevarul este ca la noi in sate se duce o agricultura de subzistenta. Adica se mananca ceea ce se produce.
  Eu cred ca as face si un centru de colectare a laptelui si m-as gandi si la o mica fabricuta de produse lactate. Aproape ca este idilic!

  Vorbind serios acum, primarul are toata sustinerea mea.
  Cred ca as merge chiar mai departe si pt ca sa fiu sigur ca am si ceva diversificare de produse as mai baga si ceva pasaret pt oua si carne si in felul asta in zona am cam rezolvat cu alimentele si ar mai fi si de vandut cate ceva.
  Pare comic dar este o idee viabila. Nu bei bere si tuica dar macar iti asiguri o parte din alimente.
 • 0 (0 voturi)    
  Apa de ploaie. (Miercuri, 23 mai 2007, 0:20)

  ciufu [anonim]

  Alllou ! Romanika e membra UE ! Care UE are niste norme extrem de dure in ceea ce priveste productia de lactate. Daca asistatii vor declara ca nu au mijloacele financiare pentru a produce 'conform normelor UE' atunci nici tata primarilor din Romania nu-i poate olbiga sa atinga vreo capra.
  Nu pot sa cred ca americanii n-au auzit de normele alea si ca nu-si dau seama de punctul slab al ideii. Ca o fi mai moral cu capre decat cash ... nu conteaza. Rumanu' e puturos dar stie sa se foloseasca de legislatia internationala daca poate castiga ceva din asta.
 • 0 (0 voturi)    
  romanii.. (Miercuri, 23 mai 2007, 0:54)

  Anonim [anonim]

  Cum poti sa fii atat de retardat sa spui ca e OK?
  Ho comunistilor, maine o sa vreti sa facem troc in loc sa cumparam, o sa ne mutam toti la tara si o sa cultivam pamantul.
  Retardatilor, nu aveti voie sa discriminati oamenii pe criteriul orasean/taran roman/rrom etc. etc. !
  Bai cretinilor, oamenii aia dau impoztie la stat in oua/branza/lapte/caren sau platesc ca si voi (inca odata retardati comunisti ce sunteti) cu BANI?
  Isi trimit copii la scoala cu capre?
  Vrei sa-i vedeti umiliti cum tin 10 jurnale pe zi la fiecare dintre capre
  Ura, comunismul e in floare in Romania!
 • 0 (0 voturi)    
  De fapt ce-i "irita" ?! (Miercuri, 23 mai 2007, 9:13)

  Sorin [anonim]

  Ideea o sa fie preluata de autoritatile americane si in curand o sa vedem plin de mustaciosi pascand capre prin Manhattan, Texas si codrii Ohaiului :)))
 • 0 (0 voturi)    
  Scumpul lapte de capra (Miercuri, 23 mai 2007, 12:02)

  Andreea [anonim]

  Eu cumpar lapte de capra pentru copiii mei si va spun sincer ca e o raritate, foarte sanatos, indicat la bolile pulmonare si la un pret destul de mare comparat cu cel de vaca. Deci felicitari primarului constantean, doar sa ii si indrume mai apoi pe cei care au primit caprele. Afacerea cu laptele de capra nu este deloc rea si poate aduce un profit real celor care se ocupa de ea.
 • 0 (0 voturi)    
  Stirea e pe bune. (Miercuri, 23 mai 2007, 13:07)

  mihai [anonim]

  http://www.adevarulonline.ro/index.php?section=articole&screen=index&i d=310352&search=
 • 0 (0 voturi)    
  DEFAIMARE SECOND HAND (Miercuri, 23 mai 2007, 13:40)

  kioroo [anonim]

  Nu stiu daca initiativa unui edil de a oferi mijloace de subzistenta - celor care traiesc sub deviza "sa ne dea", "sa ne faca" sau "sa ne aduca" - e mai stanjenitoare decat cea a unor "sponsori anonimi", care au transpotat romanii de pe intregul teritoriu al SUA, spre singura sectie de votare aflata la New York.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr Shtutz (Miercuri, 23 mai 2007, 15:46)

  mbr [anonim]

  Corect cu chestia de a pune omul la munca ... dar atentie la exprimare. Taranii nu au asteptat sa vin statul sa le are pamanatul (asta e demagogie comunista, utilizata pentru CAP-izare), dar sigur nu ai stat 10 ore la sapa sub 60 de grade (asta e temperatura direct sub soare nu la umbra) ...Da, batranii ar trebui sa stea acasa ca au muncit o viata la CAP dar din ce sa traiasca ca pensiile sunt de tot rasul, si-ar cumpara numai paine ...
  Bai tataie cu aere de orasean comunist, vino la sapa sa vezi ce inseamna cu adevarat taran ... si nu pune toti taranii in aceeasi oala ... sa inteleg ca esti unul care maninci numai rosii turcesti :)
  ....

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by