Banca Comerciala Romana (BCR) a introdus, incepand de luni, 21 mai, un comision de 1,5% (dar nu mai putin de 5 lei) din valoarea facturilor de utilitati, prestari servicii sau vanzare de produse, platite in numerar la ghiseele bancii, potrivit unui comunicat al bancii.

Modificari comisioane

De asemenea, BCR modifica comisionul pentru operatiunea de retragere numerar in lei la ghisee la 0,4% minim 3 lei (RON). Pe scurt, ceea ce se introduce aici in plus este acest minim de 3 lei, intrucat comisionul a ramas neschimbat. Clientii bancii pot plati, in schimb, un comision mai mic daca retrag numerar de la ATM, utilizand un card BCR.

Comisionul in aceasta situatie este de 0,2% minim 0,2 lei (RON)/operatiune. A nu se intelege ca acest comision a fost redus. Nu, ci a ramas modificat, dar este mai mic decat cel pentru platile la ghisee. Inca un lucru: daca posesorul de card este salariat bugetar, student sau pensionar comisionul este zero.

Explicatii

Cu alte cuvinte, pentru a fi mai clar, trebuie sa spunem urmatoarele: modificarea comisioanelor pentru platile facturilor nu inseamna ca pentru orice factura la utilitati (ex.: curent electric, telefon) eu, ca persoana fizica, platesc acest comision.

Pentru ca in acelasi comunicat se mai afirma un lucru: “comisioanele aferente operatiunilor efectuate in baza Conventiilor incheiate intre banca si beneficiarul sumelor pana la data intrarii in vigoare a noilor reglementari, se platesc conform prevederilor acestor conventii”. BCR are conventii incheiate cu diferiti operatori economici, conventii care au comisioane zero.

De exemplu, daca vreau sa platesc o factura de telefon la Vodafone, nu platesc comision, pentru ca BCR a incheiat o conventie in acest sens cu operatorul de telefonie mobila. “Cu majoritatea operatorilor avem incheiate conventii.

Din cate stiu, doar cu Orange am sistat conventia, iar conventia cu Distrigaz Sud este in curs de perfectare”, au declarat, pentru HotNews, persoane din interiorul bancii.

Si atunci, cand se platesc aceste comisoane? “Aceste comisioane se platesc daca dumneavoastra ati cumparat, de exemplu, termopane de la o firma din Brasov si le platiti in numerar la ghiseu, in loc sa faceti ordin de plata”, au adaugat sursele citate.

In esenta, aceste comisioane nu se platesc la majoritatea facturilor de utilitati clasice (telefon, curent electric) pentru ca BCR are acorduri, conventii incheiate cu majoritatea operatorilor la care se platesc facturile in cauza. Se platesc comisioane la facturile de utilitati cu care nu exista acorduri sau pentru prestari servicii, vanzare de produse (exemplul cu termopanele).

Alte comisioane modificate

In domeniul cardurilor de credit in lei, BCR anuleaza comisionul de 12,5 lei pentru emitere, emitere initiala, reinnoire si emitere suplimentara pentru utilizator autorizat, comisionul pentru deschidere de cont, de 2,5 lei si comisionul de interogare la Biroul de Credit, de 5 lei. In consecinta, emiterea cardului de credit este practic gratuita.

Totodata, banca creste comisionul de mentenanta anuala de la 12,5 lei la 24 lei, acesta urmand a se plati dupa un an de utilizare a cardului. Este comisionul care a dat foarte multe batai de cap pentru multi dintre cei care voiau sa-si ia credite.

Pentru ca se intampla urmatorul lucru: angajatii primeau salariile la o banca, iar daca-si schimbau serviciul primeau salariul la alt banca, iar contul anterior ramanea valid si se scadea comisionul de mentenanta pana cand se ajungea pe minus. Iar acest “rau-platnic” ajungea la Biroul de Credite si nu mai putea contracta credite o perioada buna de timp.

Stimularea unor produse prin scumpirea altora?

Aceste modificari fac parte din noua politica de comisioane a BCR, care are drept scop stimularea platilor electronice in detrimentul celor in numerar. Totusi, la o prima privire, aceasta stimulare a platilor electronice se realizeaza prin majorarea comisioanelor la platile la ghisee.

Chiar daca apar o serie de inlesniri la platile electronice, acestea sunt, in cea mai mare parte, stimulate prin introducerea sau majorarea comisioanelor la platile la ghisee.