Sambata, Fundatia Soros si Academia Romana au inaugurat centrul de Informare Rosia Montana, o camaruta la cativa metri de un alt centru de informare - deschis acum doi ani de compania Gabriel Resources.

Evenimentul i-a strans acolo pe presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, presedintele Fundatiei Soros Renate Weber si alteta sa, Principesa Margareta.

Mai marii, pe care motii ii stiu de la televizor, nu s-au bucurat de cea mai frumoasa primire. Cei din zona i-au trimis la Bucuresti de cum i-au vazut „la scena”.

Pentru rosieni, mirajul aurului e prezent la tot pasul. Dar ei stiu ca pentru a incepe proiectul de scoatere a aurului din viscerele muntelui se vor dezafecta balti, se vor darama dealuri, case, iar lacasele de cult se vor muta. Iar motii sunt oameni credinciosi.

Aurul nu a fost si nu va fi insa niciodata al motilor. Asa cum zicea o batrana din Rosia: „Numai aia bogati vor avea de castigat. Inginerii care or sa lucreze la mina, aia care vin de la orase. Minerii ... "

  • Rosia Montana - inaugurarea celui de-al doilea centru de informare


  • Rosienii

    Agitatia de pe marile bulevarde, si „marile evenimente si decizii” sunt la noua ore distanta de rosieni. Cand premierul si parlamentarii cauta solutii pentru mineritul romanesc, motii asteapta cuminti in casele lor curate ca pentru sarbatoarea de Pasti.

    Aduna afine, ciuperci, duc vacile la iarba si se leaga la civilizatie cu Digi Tv. Civilizatia se leaga la ei cu proiecte de exploatare a minelor de aur, cu numerose variante de planuri de dezvoltare a Rosiei Montane, cu discursuri si promisiuni.

    Rosienii nu sunt oameni bogati. Aurul pe care-l au nu e al lor si nici al urmasilor. Bucurestiul le explica cum traditia trebuie pastrata, mediul protejat, satul conservat. Bucurestiul ii invata sa traiasca din turism si agricultura.

    Dar tot Bucurestiul le promite locuri de munca, bonuri de masa si un loc de munca stabil intr-o mina ultramoderna. Ei ce sa aleaga?

    Pregatirea mitingului anti "Salvati Rosia Montana"

    Sambata de dimineata, inainte sa ajunga masina principesei si a lui Bogdan Olteanu la centrul de informare, mai multe zeci de persoane pregateau manifestatia. Bucurestiul le mai aseza in comuna un centru de informare, al doilea dupa cel instalat de compania care vrea sa scoata aurul din munti folosind cianura.

    Erau motii in galben care nu mai vor sa auda de nimic dupa ce Academia le-a propus sa traiasca cu mere padurete.

    „Domnul academician stiti ce ne-a zis? Ne-a zis sa traim din culesul de ciuperci”

    Andrei Jurca, unul dintre principalii organizatori ai mitingului minerilor de la Gabriel, statea la biroul sau dintr-o fosta casa de mot. Impartea tricouri galbene pro Gabriel si trimitea mesageri la familile care au copii cu talent la desen. „E concurs doamna. Concurs cu premii. Eu am realizat expozitia de tablori de afara si am zis sa facem un concurs si pentru copii. Daca aveti copii care deseneaza, aduceti-i aici".

    Se ridica apoi nervos si striga la un tanar de vreo 25 de ani.”MAI OMULE! Ti-am mai dat un tricou! Ce mai vrei? Daca vrea cumnata-tu sa vina incoa!”.

    Se sterge nervos cu palma pe frunte si deleaga sarcinile altcuiva. Povesteste ca e medic in comuna si ca si-a dedicat ultimii ani din viata sa ajute oamenii din comuna. E enervat la culme pe cei de la televiziune si spune ca de la Bucuresti li se spune sa nu mai scoata aurul din munti.

    „Stiti ce ne-a zis un academician? Sa traim din culesul de ciuperci si cresterea vitelor. Adica in 2007 nu avem si noi dreptul de a ne dezvolta, de a ne tine copiii in scoala?”, intreaba Jurca, pro-Gabriel.

    Se linisteste, apoi revine: „Sa spuneti acolo, la Bucuresti, ca oamenii de aici au nevoie de minerit. Mina e inchisa de doi ani si 80% sunt someri. Iar grinpisurile astea au luptat in tarile sarace impotriva dezvoltarii, dar ei sunt oameni bogati. Stam cu aurul in pamant si nu suntem lasati sa traim si noi bine”.

    Intra in vorba si Gheorghe Cozma, un alt localnic: „Principesa Margaresta e gresit informata!”

    Alteta sa. Doar a sa.

    "Eradicarea saraciei nu poate fi facuta cu pretul distrugerii mediului si dislocarii oamenilor din casele lor. Nu putem pierde pentru totdeauna ceea ce este unic si de neinlocuit. In timpul dictaturii comuniste, Romania a pierdut imense parti de mostenire", a spus principesa Margareta in fata localnicilor.

    Ea a promis ca va face lobby pentru Romania in Europa si, mai mult, a propus infiintarea unuii „grup de studiu impartial format din Comisia Regala” si a unuia format din arhitecti, arheologi, istorici, sociologi, reprezentanti ai Uniunii Europene si locuitori, care sa cerceteze modalitatile prin care se poate dezvolta zona Rosia Montana.

    Cei 150 de oameni in tricouri galbene, pro-Gabriel, au huiduit-o si au trimis-o acasa, dar Alteta si-a dus discursul pana la capat si dupa ceremonia de inaugurare a centrului a zambit amabil taranilor rosieni care erau „cu ea”. Putini. Alteta a plecat repede acasa.

    Olteanu a primit huiduieli

    Nici cu Bogdan Olteanu localnicii n-au fost prietenosi. In loc de paine si sare minerii l-au huiduit si trimis acasa. Chiar daca presedintele deputatilor le vorbea taranilor mineri de progres si dezvoltare prin agricultura si agrotursim, motii strigau ca „nu-s olteni” si ca vor minerit.

    „Am venit sa gandim impreuna ce vrem pentru viitor. Traim intr-o tara, nu intr-o comuna, si prin urmare, o tara intreaga trebuie sa ia aceasta decizie", le-a raspuns presedintele Camerei. Minerii nu l-au ascultat si l-au huiduit mai departe. Un reprezentant al companiei Gabriel Resources l-a invitat pe Bogdan Olteanu la o discutie cu protestatarii, insa el a refuzat.

    Weber si minerii

    Nici Renate Weber, reprezentanta Fundatiei Soros, n-a fost primita frumos. Motii au strigat pe parcursul discursului ei pro-ecologist ca vor minerit, au fluierat si huidut. Rosienii in galben strigau din toti plamanii ca vor minerit, iar pe ea o trimiteau acasa. Strigau si slogane impotriva maghiarilor, pe care ii considerea responsabili cu blocarea proiectului canadienilor.

    A mai vorbit in fata rosienilor si presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, care i-a avertizat pe localnicii care scandau ca, peste 17 ani, dupa ce proiectul Gabriel Resources va fi incheiat, copiii lor vor ramane si fara locuri de munca si fara zona turistica pentru ca „nimeni nu va veni sa faca turism intr-o zona poluata si distrusa”. Rosienii nu au vrut sa-l asculte.

    „Plecati acasa!”, i-au spus. Si Weber si Olteanu si Principesa au plecat.

    Au ramas Motii

    Duminica dimineata, vreo douzeci de suflete se rugau la Biserica Catolica din comuna, care va fi stramutata atunci cand Gabriel va incepe exploatarea muntilor de aur. Altii stateau cuminti in casele lor si ascultau liturghia la radio in timp ce trebaluiau prin curte si casa.

    Doua fete frumoase stateau in poarta si se uitau la strainii din Bucuresti care iau imagini si inregistrari audio cu linistea comunei.

    Patru barbati, la crasma lui Nelu, si alti doi in curte, la o masa. Duminica, Rosia mirosea a pamant umed, a fructe de padure si foc de lemn. Suflarea minereasca asteapta sa caute aurul din munti sau sa vina cineva sa investeasca intr-un hotel si sa aduca bani in comuna.