Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara ca, in momentul in care Legea pensiilor va ajunge la Presedintie va cere Guvernului o prezentare cu privire la modalitatea de finantare pe termen mediu si viabilitatea actului normativ. Seful statului a afirmat ca nu vrea ca fondul de pensii sa ajunga in colaps peste doi ani si nici ca legea sa se adauge celorlalte initiative electorale.

De asemenea, Basescu a afirmat ca opinia publica trebuie sa stie daca finantarea cresterii pensiilro va afecta fondurile din invatamant, infrastructura si proiecte comune cu UE.

Fragmente din discursul lui Traian Basescu

  • Legea pensiilor, asa cum a trecut prin Parlament, urmeaza sa soseasca vineri la Presedintie pentru promulgare.
  • Va marturtisesc ca principalul meu obiectiv este ca aceasta lege sa devina aplicabila, plecand de la premisa ca este nevoie absoluta ca pensionarilor sa le fie marite pensiile.
  • Ce nu vreau sa se intample, insa, este utilizarea unei legi care pe urma sa se dovedeasca a fi o pacaleala electorala. Din acest motiv, imediat ce legea va veni la promulgare, voi solicita Guvernului, in baza Constitutiei, art. 138 alin. 5, sa precizeze cu extrem claritate sursele de finantare, dar si viabilitatea acestei legi.

    Daca ea poate fi aplicata pe termen lung sau spre sfarsitul anului 2008 vom fi in pericol de colaps al fondului national de pensii. Nu merg catre 2009, unde lucrurile par a fi mult mai dificile.
  • Sa explic de unde vine ingrijorarea: numai pentru 2008, aplicarea legii inseamna o crestere a veniturilor in bugetul de pensii de 2,5 miliarde de euro. Crestere care nu poate fi justificata sau pusa pe seama cresterii economice de circa 6% din anul acesta. Raman descoperiti mai bine de 1.5 miliarde.

    De asemenea, am in vedere angajamente din programul de guvernare, dintre care as enumera cresterea bugetului educatiei de la 5 la 6% din PIB pentru 2008, de asemenea am in vedere faptul ca, pentru 2008, cumulat cu restantele din 2007, contributia autohtona la programele finantate de UE se ridica la aproape 1 miliard de euro. Asta alaturi de miliardul ce trebuie pus la educatie.
    De asemenea mai e reducerea cas cu 6%, anuntata zilele acestea. Zilele trecute, ministrul Remes a anuntat o subventie de 100 euro la hectar pentru zonele agricole montane.
  • Este nevoie ca pentru 2008 sa asiguram 2,5 miliarde euro pentru fondul de pensii in plus, iar in 2009 alte 2.5 miliarde in plus fata de 2008.
  • Daca legea se aplica asa cum ea a fost votata de Parlament, Guvernul trebuie sa vina sa spuna transparent ce taxe pune in plus pentru ca aceasta lege sa fie alimentata cu resurse financiare. Sa spuna daca renunta la programul de autostrazi, daca renunta la marirea bugetului pentru educatie.
  • Discutiile sa fie scoase din zona politica si asezate pe un temei de explicatie catre populatie, sa se stie care sunt ratiunile pentru care se finainteaza o activitate si se reduce finantarea la o alta.
  • Sa nu ne aflam cumva in fata unei tentative de a insela niste amariti, pensionarii cu pensii mici.
  • Guvernul Adrian Nastase a emis Ordonanta de Uregnta a Guvernului 71/2004, prin care pensionarii erau pacaliti ca li se vor deconta tichetele de calatorie pe sectorul feroviar care raman neconsumate. Nu s-a aplicat niciodata.
  • A mai fost ordonanta prin care se alocau 25% din pensia sotului decedat catre cel ramas in viata. Nici aceasta nu s-a aplicat niciodata. N-as vrea sa ma asez alaturi de politicienii care au adoptat o lege in Parlament si pe urma sa constatam ca ea nu poate fi aplicata.
  • Marirea pensiilor trebuie sa se produca, si cred ca pensionarii au dreptul la cresterea pensiilor, dar trebuie sa stim cum se finanteaza.
  • Daca as fi un spectator mut la competitia politica in problema pensiilor as avea sentimentul ca as outea deveni partas la inselarea unei mari categorii de oameni: pensionarii.
  • Ii asigur pe pensionari ca nu fac nimic altceva decat sa presez lucrurile pana la a se veni la o abordare realista.
  • Dorinta mea este sa contribui la aplicarea acestei legi, nu la aruncarea ei in vraful de acte electorale.
  • Din acest motiv, imediat ce legea soseste, voi solicita Guvernului o prezentare a resurselor financiare cel putin pe termen mediu.