Vioara Stradivarius Elder 1702, la care a cantat maestrul Ion Voicu, va fi incredintata spre folosinta unui tanar artist roman cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, in urma unui concurs organizat pe 7 septembrie, in cadrul Festivalului "George Enescu", informeaza MCC.

Vioara Stradivarius Elder 1702 este bun de patrimoniu, clasat in categoria tezaur si se supune regimului legal de protejare a patrimoniului cultural national mobil prevazut de Legea nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, cu modificarile si completarile ulterioare. Vioara a fost achizitionata de catre statul roman, in 1956 si data in folosinta maestrului Ion Voicu. In martie 2007, familia Voicu a cedat vioara Ministerului Culturii si Cultelor.

Prin organizarea concursului, MCC doreste reintroducerea in circuitul artistic a viorii Stradivarius Elder 1702, instrument ce reprezinta o valoare de patrimoniu national de care va beneficia, in primul rand, viata muzicala romaneasca.

Concursul este deschis violonistilor cetateni romani cu varsta cuprinsa intre 25 de ani (impliniti la 1 septembrie 2007) si 35 de ani, se arata in comunicatul MCC.

Comisia de concurs va fi alcatuita din violonisti de prestigiu, personalitati ale vietii muzicale internationale, membri ai juriului Concursului International “George Enescu” - sectiunea vioara.

Candidatului desemnat castigator i se va incredinta vioara Stradivarius Elder 1702 pentru o perioada de 5 ani, in baza unui contract care va fi incheiat in termen de 60 de zile lucratoare de la data semnarii procesului-verbal de consemnare a rezultatului de catre membrii comisiei de concurs.

Castigatorul concursului se obliga sa respecte reglementarile legale referitoare la protejarea patrimoniului national mobil si la exportul bunurilor culturale mobile.

Vioara Stradivarius Elder 1702 va fi asigurata prin grija proprietarului, statul roman.

Dosarele candidatilor vor fi depuse pana la data de 20 august 2007 la sediul ARTEXIM (din Calea Victoriei nr.155, sc.8, et.2 sector I Bucuresti, telefon: 317 8081), , institutie ce asigura secrtetariatul concursului si vor contine un curriculum vitae , doua sau mai multe recomandari venite din partea unor personalitati ale vietii muzicale din tara si din strainatate, c?pii ale premiilor

importante obtinute la concursuri internationale de prestigiu, inregistrari realizate cu case de discuri recunoscute etc.

Concursul se va desfasura in data de 7 septembrie 2007 (la sala Studio a Filarmonicii “George Enescu” Bucuresti).

Repertoriul de concurs va cuprinde urmatoarele categorii de lucrari:

1. J.S. Bach : partitele si sonatele pentru vioara solo;

2. N. Paganini : capricii pentru vioara solo;

3. G. Enescu : sonatele a II-a si a III-a pentru pian si vioara;

4. W.A. Mozart: concertele nr. 3, 4, 5 pentru vioara si orchestra;

5. Unul dintre concertele pentru vioara si orchestra de L.v. Beethoven, F. Mendelssohn Bartholdy, J. Brahms, P.I. Ceaikovski, J. Sibelius.

Lista lucrarilor propuse de candidat comisiei - minimum 2 din fiecare categorie - va fi anuntata in scris de catre candidati, fie cu prilejul inscrierii la concurs, fie cel mai tarziu cu o zi inaintea concursului. Comisia de concurs va indica lucrarea (sau fragmentul) care urmeaza sa fie interpretata, pentru fiecare categorie in parte.

Ordinea intrarii in concurs va fi stabilita prin tragere la sorti.

Acompaniamentul la pian va fi asigurat de catre candidat.

Decizia comisiei de concurs este definitiva.

La expirarea perioadei mentionate in contract Ministerul Culturii si Cultelor va organiza un alt concurs la care, castigatorul prezentului concurs se va putea prezenta in cazul in care intruneste conditiile de participare.