Tarile europene sunt mai darnice decat SUA in ceea ce priveste concediile angajatilor. In timp ce muncitorii europeni isi pot asigura cateva saptamani de vacanta in aceasta vara, colegii lor din Statele Unite vor fi norocosi daca vor primi doar cateva zile de relaxare.

Tari precum Finlanda sau Franta ofera muncitorilor cele mai lungi concedii, de cel putin sase saptamani pe an, tratament de care nu se bucura si cetatenii SUA, se prezinta intr-un raport al Institutului de Comert European, citat de Reuters. Studiul international are rolul de a stabili cate zile de concediu platit primesc, prin lege si in practica, angajatii din 21 de tari.

Americanii primesc aproape jumatate din numarul zilelor libere de care se bucura europenii, potrivit unei analize realizate de Centrul de Cercetare Economica de la Washington. “Statele Unite se ghideaza dupa propriile conceptii. Este o natiune fara vacanta”, se precizeaza in studiul american.

Andrew Watt, un economist de la Intitutul de Comert European, cu sediul la Bruxelles, a declarat ca raportul evidentiaza nu numai o decizie constienta de a se asigura mai mult timp liber in Europa, ci si erorile multor economisti ce sustin ca productivitatea si respectiv productia economica sunt mai bune in Statele Unite decat pe batranul continent.

Canada si Japonia, care solicita angajatorilor sa asigure cel putin 10 zile de concediu platit angajatilor, sunt mai putin generoase decat tarile europene, ce ofera cel putin patru saptamani prin lege, si adesea, mult mai multe in practica, se specifica in raport.

De asemenea, in Statele Unite concediul a fost, in general, mai greu de asigurat pentru angajatii cu salarii mici si joburi part-time.