Europenii au concedii mai lungi decat americanii

de C. Marin     HotNews.ro
Joi, 5 iulie 2007, 0:00


Europeni fericiti in vacanta / AP

Tarile europene sunt mai darnice decat SUA in ceea ce priveste concediile angajatilor. In timp ce muncitorii europeni isi pot asigura cateva saptamani de vacanta in aceasta vara, colegii lor din Statele Unite vor fi norocosi daca vor primi doar cateva zile de relaxare.

Tari precum Finlanda sau Franta ofera muncitorilor cele mai lungi concedii, de cel putin sase saptamani pe an, tratament de care nu se bucura si cetatenii SUA, se prezinta intr-un raport al Institutului de Comert European, citat de Reuters. Studiul international are rolul de a stabili cate zile de concediu platit primesc, prin lege si in practica, angajatii din 21 de tari.

Americanii primesc aproape jumatate din numarul zilelor libere de care se bucura europenii, potrivit unei analize realizate de Centrul de Cercetare Economica de la Washington. “Statele Unite se ghideaza dupa propriile conceptii. Este o natiune fara vacanta”, se precizeaza in studiul american.

Andrew Watt, un economist de la Intitutul de Comert European, cu sediul la Bruxelles, a declarat ca raportul evidentiaza nu numai o decizie constienta de a se asigura mai mult timp liber in Europa, ci si erorile multor economisti ce sustin ca productivitatea si respectiv productia economica sunt mai bune in Statele Unite decat pe batranul continent.

Canada si Japonia, care solicita angajatorilor sa asigure cel putin 10 zile de concediu platit angajatilor, sunt mai putin generoase decat tarile europene, ce ofera cel putin patru saptamani prin lege, si adesea, mult mai multe in practica, se specifica in raport.

De asemenea, in Statele Unite concediul a fost, in general, mai greu de asigurat pentru angajatii cu salarii mici si joburi part-time.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


512 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  sanki balamale (Joi, 5 iulie 2007, 18:45)

  sanki balamale [anonim]

  se pun la socoteala weekend-urile prelungite nord-americane, adica : sambata + duminica+ luni ?
 • 0 (0 voturi)    
  Iarna nu-i ca vara (Joi, 5 iulie 2007, 18:47)

  blec [anonim]

  in spiritul basescian, hot news se prezinta o stire incredibila: Europenii au concedii mai lungi decat americanii.

  Pe cind stire ca Loganului ii trebuie mai mut timp sa prinda 100 ca unui BMW?
 • 0 (0 voturi)    
  Dupa munca si rasplata (Joi, 5 iulie 2007, 18:51)

  Sargon [anonim]

  Cine vrea saracie ramine in UE, munceste putin dar in curind va fi mai sarac decit un congolez.
  Cine vrea sa prospere, va emigra in SUA sau in China!
 • 0 (0 voturi)    
  ..in China?! (Joi, 5 iulie 2007, 18:58)

  Ina [anonim]

  LOL sargoane, du-te tu in China si prospera :))

  pe noi lasa-ne sa visam la amaratele noastre de suedia, franta etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Productivitatea mai buna in Europa? Ce gluma proasta! (Joi, 5 iulie 2007, 18:58)

  Johnny [anonim]

  Franta, unde se lucreaza doar 35 de ore pe saptamana, unde vineri la ora 14 nu mai este nimeni pe santiere (in afara romanasilor, polonejilor etc.) este productivitatea mai mare decat in SUA?
  Cum poate sustine cineva ce se spune in "studiul" asta?
  Ce troglodit poate crede cu adevarat asemenea enormitati??
 • 0 (0 voturi)    
  Studiul asta sigur e comandat de Bruxelles (Joi, 5 iulie 2007, 18:59)

  Johnny [anonim]

  Numai asa se pot explica aceste aberatii!
 • 0 (0 voturi)    
  fiecare face ce vrea (Joi, 5 iulie 2007, 19:00)

  Ileana [anonim]

  Cine vrea bogatie ramine in UE, munceste putin si gandeste mult...
  Cine vrea sa spele vase...
 • 0 (0 voturi)    
  Si in UE se poate prospera!!! (Joi, 5 iulie 2007, 19:04)

  Cristi [anonim]

  ... e drept, mai ales in Est!
  Sa fim sinceri, macar din punctul asta de vedere, la noi economia creste mult mai puternic.
  Si sa speram ca socialistii din Europa nu vor reusi ceea ce tot incearca de ceva vreme: salariu minim in UE (o masura de stanga care ar periclita serios cresterea economica; de aceea, stanga britanica, mai liberala, ca si statele din Est, sunt impotriva), o Constitutie noua prin care sa aiba mai multa putere statele mari, adica printre altele ei, francezii, unde stanga are cele mai puternice pozitii din Europa: PS, comunisti, trotkisti, sindicate rau de stanga etc.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Joi, 5 iulie 2007, 19:23)

  eu [anonim]

  Omul traieste ca sa munceasca sau munceste ca sa traiasca?
 • 0 (0 voturi)    
  vacanta in Spania (Joi, 5 iulie 2007, 19:43)

  vali [anonim]

  Lucrez de 17 ani intr-o empresa in Madrid si am 27 zile lucratoare vacanta pe an. Mai am 3 zile pe an pentru probleme personale si 25 de ore pe an pentru medic, daca e privat, nu de la Seguridad Social: pentru asta e de ajuns o justificare si se motiveaza orele lipsa de la lucru. In Spania mai sunt vreo 14 zile pe an de fiestas, diversi sfinti, etc. care deasemeni sunt zile libere si daca pica vineri sau luni se aduna cateva zile de vacanta din nou.

  In Spania, tara saraca, medicul este gratuit absolut pentru oricine, chiar si imigrant ilegal. Sigur ca sunt cozi, liste de asteptare pentru anumite operatii, dar in general exista grija pentru om mai ales daca e sarac si nu-si poate plati o asigurare medicala privata.

  Macar de-ar ajunge sa se traiasca in Romania cum se traieste in Spania! Dar cred ca nici in 15-20 ani nu vor avea romanii ceea ce au spaniolii azi: servicii computerizate (nu exista cozi si ghisee, salariul se depune in banca, de acolo se platesc toate impozitele si taxele), transport in comun civilizat si cu aer conditionat, sosele excelente, lipsa birocratiei si coruptiei la nivel cetatean-functionar (ca pe la guvern si bogatasi o mai fi coruptie).
 • 0 (0 voturi)    
  Pt Johnny (Joi, 5 iulie 2007, 20:52)

  Atdi [anonim]

  E vb productivitatea muncii in raport cu timpul lucrat si aici au dreptate.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru americani (Joi, 5 iulie 2007, 21:18)

  Radu [anonim]

  Nu va e evident ca productivitatea muncii e mult mai mare in UE decit in USA din moment ce se munceste mai putin si se produce cel putin la fel sau mai mult decit la voi? Aritmetica dragilor, tabla impartirii
  Mai citit si voi un gugal ceva, ce naiba :-)
 • 0 (0 voturi)    
  Harnicia americana (Joi, 5 iulie 2007, 21:43)

  Florin [anonim]

  In America dascal sa te faci, nu e extraordinar de bine platit, dar ai vacantele platite, ah, ce viata, tocmai de concediile astea de doua saptamani ma temusem initial, de-aia frec menta deocamdata.
  Da-n rest deocamdata ma pregatesc pentru nebunia aia de neconcediu, profa mi-a zis ce i-a zis advisorul ei pe cand era ea la doctorat: "foarte bine, faci ce vrei, pe mine de fapt nu ma intereseaza orarul pe care ti-l fixezi pentru cele 70 ore pe saptamana cat lucrezi!"
 • 0 (0 voturi)    
  vacanta in canada (Joi, 5 iulie 2007, 22:00)

  roman canadian [anonim]

  contrar unor pareri atotstiutoare si avand valoare de adevar absolut in viziunea autorilor (da, domnule Catalin Ciontu, la tine ma refer) in canada concediul este negociabil. asta daca iti cunosti drepturile. poti obtine mai mult decat minumul prevazut. concediile depind si de politica firmei si de pachetul de beneficii. de asemenea zilele libere. exista asa numitele "flex days" care se acorda indeosebi vara si care pot ajunge la 10-12 zile pe an, in plus fata de sarbatorile legale care sunt cam 11 pe an. trebuie adaugat ca daca o sarbatoare legala cade sambata sau duminica, se acorda o zi libera in plus (de aici vinerea sau lunea libera). mai trebuie spus ca multe firme acorda zile libere intre craciun si anul nou pentru ca este o perioada aproape moarta in lumea afacerilor. si poate ar mai fi si altele de spus dar sa nu lungim vorba acum.
 • 0 (0 voturi)    
  productivitate (Joi, 5 iulie 2007, 22:45)

  Sorin [anonim]

  Recunosc ca afirmatiile despre productivitatea franceza vs. US m-au uimit si pe mine. In Frantza aveam 43 (28 concediu + 12 compensare lucru de 7 ore + 3 "poduri" intre zile de week-end sau de sarbatoare - complicat, nu?) de zile libere pe an necontand zilele de sarbatoare (10). Ziua de lucru insa nu era de 7 ore ci de 9-12 ore pentru cadre (gulere albe). In week-end nu am lucrat niciodata, caci era complicat, (trebuia sa mai fie cineva sa-tzi dea primul ajutor, la nevoie)
  Am gasit intr-un ziar o explicatie pentru productivitatea francezilor (in curand va depasi pe cea a americanilor):
  datorita superprotectiei sociale, e greu sa angajezi pe cineva, pentru ca e greu sa-l dai afara, deci s-a investit mai mul in mecanozare, automatizare.
  Eu adoag o alta explicatie constata la farza lucului:
  francezii sunt un meam destept si mai au (inca) o scoala buna, incomparabil mia buna decat in cea din N. America.
  Voila, voila...
 • 0 (0 voturi)    
  productivitate (Joi, 5 iulie 2007, 22:58)

  Din Canada [anonim]

  Postez a 2-a oara, va rog sa ma scuzatzi daca se repeta:

  Recunosc ca afirmatiile despre productivitatea franceza vs. US m-au uimit si pe mine. In Frantza aveam 43 (28 concediu + 12 compensare lucru de 7 ore + 3 "poduri" intre zile de week-end sau de sarbatoare - complicat, nu?) de zile libere pe an, necontand zilele de sarbatoare (10). Ziua de lucru insa nu era de 7 ore ci de 9-12 ore pentru cadre (gulere albe). In week-end nu am lucrat niciodata, caci era complicat, (trebuia sa mai fie cineva sa-tzi dea primul ajutor, la nevoie)
  Am gasit intr-un ziar o explicatie pentru productivitatea francezilor (in curand va depasi pe cea a americanilor):
  datorita superprotectiei sociale, e greu sa angajezi pe cineva, pentru ca e greu sa-l dai afara, deci s-a investit mai mult in mecanozare, automatizare.
  Eu adoag o alta explicatie de la fatza locului:
  francezii sunt un neam destept si mai au (inca) o scoala buna, incomparabil mai buna decat in cea din N. America.
  Voila, voila...
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Vali (Joi, 5 iulie 2007, 23:02)

  pt. Vali [anonim]

  In Spania sistemul este socialist, daca nu vrei sa muncesti statul iti plateste spitalizarea, dar cu banii altuia, care munceste. Si cand cel care munceste vine si el la medic , calitatea serviciului are de suferit in comparatie cu cat a dat la sanatate. medicul il va analiza repede 5-10 minute pe pacient. Daca ai nevoie de ore de recuperare te programeaza peste 6 luni.In USA muncitorul plateste la sanatate privata si este mult mai bine tratat, nu este obligat sa plateasca la stat. poate nu stii dar unii emigranti isi aduc parintii batrani si ii trateaza pe cheltuiala altora. daca in Spania un emigrant batran are nevoie urgenta de operatie la inima statul o face gratis, dar ce nu stii tu este ca ea costa 30 mii euro.Cineva trebuie sa plateasca banii astia. Poate nu-i uman ,dar sa nu-mi spui ca muncitorul spaniol este obligat sa-i cumpere lui taicat-o medicamente, si aiurea la toti pamantenii aflati in nevoie.
 • 0 (0 voturi)    
  si marmota... (Vineri, 6 iulie 2007, 0:06)

  gigel [anonim]

  scoala franceza e mult mai buna decat cea din sua. nasol ca aia care fac clasamente pun pe primele locuri doar scoli americane...
 • 0 (0 voturi)    
  Serios ???? (Vineri, 6 iulie 2007, 0:13)

  Mircea M [anonim]

  Unde ai citit tu ca sistemul american acorda astfel de beneficii inclusiv emigrantilor? u pana la tine nu am auzit pe cineva sa-si aduca familia din Romania sa o trateze in State pt ca este mai ieftin. Traiesc de 3 ani in USA mai exact in North Carolina. Da-mi voie sa-ti explic: In America nu exista decat asigurare privata de sanatate (gen AARP). Americanii traiesc cu premisa ca platesc mult mai putine taxe decat Europenii dar se inseala. Asigurarea lor nu acopera mia nimica si ei trebuie sa plateasca in caz de urgenta. Cele mai ieftine spitale te taxeaza cu $80 pe noapte doar cazarea. In plus daca ai si cativa copii te-ai scos pt ca education este foarte scump in America comparativ cu Europa unde e free.
  Cine traieste de cativa ani in US isi poate usor da seama ca US este in cadere libera dpdv economic. Unele din motive ar fi: Razboiul, marile scandaluri financiare (Vezi ENRON), si nu in ultimul rand datoria externa enorma care anul trecut in decembrie a fost de 8.5 trilioane de dolari. (that's right folks that's a lot of zeros).

  Pt cel care a scos abertia de mai sus (ca si cei care au pomenit de emigrarea in China) le recomand sa vada ultimul film a lui Michael Moor - Sicko....o sa vedeti sistemul sanitar american "cum merge"
 • 0 (0 voturi)    
  BRAVO (Vineri, 6 iulie 2007, 6:30)

  GOERGOUS [anonim]

  DIN ACEASTA CAUZA AU AJUNS EI NUMARUL UNU MONDIAL IN TOATE IT, BANKING ETCCCCCCC
 • 0 (0 voturi)    
  pt #18 (Vineri, 6 iulie 2007, 10:36)

  Dan [anonim]

  Pt #18: Ce treaba are ce ai spus tu cu _productivitatea_ ?? Ba chiar din contra, intr-o tara socialista ar fi trebuit ca productivitatea sa fie mai scazuta (Angajatul: "de ce sa muncesc eu mai mult intr-o ora daca statul oricum ma ajuta la nevoie")... si totusi nu e asa.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Vineri, 6 iulie 2007, 12:15)

  Olivian [anonim]

  in statele unite concediul se poate negocia de la bun inceput iar weekenduri prelungite gen sambata duminica luni exista doar in cazul sarbatorilor
 • 0 (0 voturi)    
  Brave New World - MirceaM (Vineri, 6 iulie 2007, 13:51)

  Ruxina [anonim]

  Si atunci de ce mai stai? fara suparare, daca ii asa de nasol!
 • 0 (0 voturi)    
  cocediul canada (Vineri, 6 iulie 2007, 14:54)

  iota [anonim]

  Da este adevarat domnule Claudiu in Canada ai dreptul la 15 zile de concediu dupa 5 ani munciti dar cu conditia sa nu schimbe compania numele (mule companii schimba denumirea pt a se sustrage de la impozit ) ,eu am lucrat intr-o manufactura care in decurs de 5 ani a avut 3 denumiri si de fiecare data cand a schimbat numele muncitori au fost reangajati deci au pierdut toate drepturile de vechime .domnul roman din canada care spune ca se poate negocia concediul , nu cred asa ceva , de mule ori persoane care au dreptul la clele 5 zile in plus la concediu au fost concediate pt ca le-au cerut .Acum lucrez ca sofer si petrec mai mult timp in SUA ca in Canada si mi-am dat seama ca bogatia amerricana este doar pt unii de la holywood marea majoritate a populatiei are datorii mai mari decat le acopera salariul de la prima si adoua slujba adunat . Eu sunt satul de canada si sua pana peste cap .UN CACAT IN STANIOL AURIU!
 • 0 (0 voturi)    
  pt.nr.15 si nr.12 (Vineri, 6 iulie 2007, 15:53)

  Jean Valjean [anonim]

  ...daca iti stii drepturile, iti negociezi concediul !
  Asa este: renunti la zile din concediu sau mai reduci din salariu ?! :)
  Oricum te cam stergi la fund cu drepturile atita timp cit oferta de munca este foarte anemica...
  In orice caz, in final, din spusele tale nu faci decit sa confirmi ce spune nr.12 si articolul original.
  Era vorba despre CONCEDIU (fara weekend-uri lungi si alte sarbatori, pe care si europenii le au oricum si nu intra in socoteala asta).
  Eu in 10 ani pe continentul asta nu am intilnit pe nimeni cu un asemenea concediu, asa ca te rog sa-mi trimitzi si mie o carte postala cind vei pleca in primul tau concediu nord-american de 27 zile lucratoare !!!
 • 0 (0 voturi)    
  iota si altii care injura USA&Canada (Vineri, 6 iulie 2007, 17:26)

  caragiale [anonim]

  Dragilor, voi nu intelegeti un lucru: Iarna nu-i ca Vara.
  Afirmatia se extrapoleaza la Europa nu-i ca America.
  America are lucrurile ei bune si rele, la fel si Europa.
  "iota" , daca tu ai lucrat numai in manufacturi si acum esti sofer, imi cam dau seama la ce nivel esti in economia astora si pe piata lor de munca. Viata e intr-adevar dificila la nivelul ala.
  Eu cand am ajuns aici am avut din start un job cu 15 zile/an concediu garantate prin contractul de munca + 4 pentru sick-days + 4 pentru sickness in family + perioada dintre craciun si revelion Off. Pe langa asta, oricand imi pot lua "day off" , fara sa abuzez insa (1-2 pe luna), neoficial.
  Evident, nu lucrez intr-o manufactura si nici nu sunt sofer. Castig mai multi bani decat cheltui si pot sa fac si investitii pe langa job-ul de zi cu zi. In firma in care lucrez am cel putin 20 colegi romani si mai am o gramada de prieteni in domeniul asta care o duc cel putin la fel de bine si multi chiar mult mai bine decat mine.
  In final, daca stau bine si ma gandesc...alea 15 zile de concediu is irelevante aproape. Poti sa ai 100 zile concediu/an daca nu stii sa te bucuri de ele sau nu-ti permiti sa te bucuri de ele.
 • 0 (0 voturi)    
  clarificari necesare (pentru #15. romanul canadian) (Vineri, 6 iulie 2007, 20:43)

  Catalin Ciontu [anonim]

  Ei, nu vreau sa creez imaginea ca-s atotstiutor, pentru ca nu sint si nici nu-mi doresc. Vreau doar sa spun ca sint multi deranjati cind adevarul iese la iveala si este contrar parerii proprii. Asa cum mizeriile din Romania ies la iveala pe media (pe meritate), uite asa mi se pare normal sa iasa la iveala si cele din alte tari, inclusiv Canada. Nu imi place sa cint osanale, nu imi plac "unirile in gindiri".
  A propos, concediul de 20 de zile sau cite zici tu, nu este un drept, ci este un beneficiu in Canada, pe care poate tu l-ai putut negocia, dar nu inseamna ca toti ceilalti au putut face acelasi lucru. Dreptul legal este de 10 zile.
  Apoi, numai legal, minimul de zile de concediu este de 10 zile in canada comparat de 20 zile in romania. Asta este simplul adevar.
  Zile libere date de companie in preajma Sarbatorilor (de ex. Craciun, etc) nu am auzit. Am prieteni care au fost obligati sa isi ia cele 10 zile de concediu in doua parti: 5 zile vara si 5 zile de Craciun, ca e "timp mort" pentru companie.
  Incolo, multa propaganda si nimic mai mult.
 • 0 (0 voturi)    
  vacanta in canada (Vineri, 6 iulie 2007, 21:04)

  mitza [anonim]

  raspuns pt 15: Romanul canadian:)

  Si eu sunt tot in Canada iar de cand ma stiu intre Craciun si Revelion se munceste cel mai rau. Strategia este sa-ti iei concediul din cele 15 zile intre Craciun si Revelion, concediu din cele 15 zile pe care le primesti din start ca programator (dar LEGEA spune ca 10, stiu nenumarati carora nici nu le-au dat concediu in primul an - accounting, asta apropo de negociere)...poate tu lucrezi la guvern de "negociezi" inca 15 zile de concediu???? Asta m-a facut chiar sa rad...un pragramator are 15 zile de concediu, la care poate adauga 5 zile daca lucreaza in aceeasi firma timp de 5 ani...si sunt BANCI aici care nu-ti mai dau extra 5 zile de concediu, chiar daca lucrezi 5 ani.
  Nu mai scrieti tampenii pe forumuri, ca sunt oameni amarati care le cred, si vin aici si vai de capul lor...in 2 ani se duc la tratamente de spate ca nu mai rezista fizic la cati mp de faianta au pus...
 • 0 (0 voturi)    
  Mitza si Catalin Ciontu (Vineri, 6 iulie 2007, 21:30)

  caragiale [anonim]

  voi generalizati situatiile nasoale (in care probabil sunteti voi) la nivelul oricarui imigrant si terminati cu " nu veniti aici".
  Nimeni nu v-a intrebat daca sa vina sau nu. Ca aveti voi unele frustrari, e altceva.
  Mitza, tu nu esti nici macar coerent. Incepi cu programarea si termini cu pusul de faianta, referindu-te intr-un fel la aceleasi persoane.
  Catalin, dreptul legal e minim garantat. Salarul minim in canada are anumite valori, insa nu inseamna ca numai atati bani vei primi prestand o anumita munca. Poti sa primesti mai multi, mai putini ... dar la fel de bine exista intotdeauna un alt job.
  Exista angajatori ce-si exploateaza angajatii, exista angajatori ce-si pretuiesc angajatii. Nu te tine nimeni intr-o companie,mai ales dupa ce ai 2-3 ani de experienta canadiana si se presupune ca in timpul asta vorbesti si engleza si franceza mai mult decat fluent. Ca nu reusesti sa obtii un job mai bun cu mai multe beneficii si zile de concediu....ei, asta-i altceva, si nu cred ca tine de legea canadiana, cea din UE sau mai stiu eu de pe unde.
  Si in final, daca nu va convine, de ce stati aici? Sunteti liberi sa cautati o tara ce sa va dea 364 zile de concediu pe an.
 • 0 (0 voturi)    
  concediu in 2ciland (Vineri, 6 iulie 2007, 22:26)

  Fritzi [anonim]

  Ma-mbolnavesc cand aud vocile cu "daca nu va convine, de ce stati...in Romania, in UE, in Canada...in Papua Noua Guinee". Tocmai ce nu convine e baza discutiei, caci ce convine e de la sine inteles si toti vor mai-binele, daca de "bine", minciuni sau vorbe-goale s-a saturat.

  In Germania sunt 28-30 de zile de concediu, cu rotunjiri in plus sau in minus, depinde de firma sau institutie. mai sunt si vreo 12 zile de sarbatori legale, deci se sta bine cu timpul liber. Necazul e ca in restul de 220 de zile o tragi pe rupte, caci Zeit ist Geld (timpul e bani) si esti masurat pe ceas si pe randament, ca la nemti. Daca mai ai si un job de 430 neimpozitabil, ca sa rotunjesti salariul in declin in raport cu scumpirile ascunse in reclame tentante, la weekend esti praf si iti tarasti oasele intre terasa si televizor.
 • 0 (0 voturi)    
  D-l Goe (Vineri, 6 iulie 2007, 22:39)

  Catalin Ciontu [anonim]

  Eu cred ca un om informat ia decizii mai bune decit unul neinformat.
  Tot ce am vrut sa spun este ca articolul graieste adevarul legat de o comparatie a concediului intre continente diferite.
  Chestii de "misto" de genul "gasiti ... cu concediu de 364 zile" , "gasit alt angajtor", "frustrari" si alte "solutii" listate de tine ma lasa pur si simplu mut, inchizind o poarta a comunicarii.
  Nu sint generalizari, sint experiente ale mele si cunoscutilor mei. Daca unii vor sa "invete" din ele bine, daca nu, tot bine.
  Pe linga subiect, legat de comentariul Mitzei, nu cred ca exista cineva care nu are o cunostinta venita in canada ce nu practica meseria in care s-a pregatit si cu care s-a calificat in procesul de emigrare; fie ca a fost inginer si acum face pizza delivery, sau repara case, sau vopseste, samd, fie ca e fost doctor care acum e asistenta sau profesoara care acum e baby sitter sau altele. Intradevar, e mult mai bine platit ... daca asta este ce-l/o intereseaza. Dar deh, ne place sa ne tinem coada sus. Apoi, legat de "nu veniti aici", nu trebuie sa spuna nimeni asta; trebuie doar sa afli care e ADEVARUL si sa vezi daca il poti accepta.
 • 0 (0 voturi)    
  pt mitza, Catalin si restul (Duminică, 8 iulie 2007, 15:46)

  UnCanadianGrabit [anonim]

  Totul e relativ... sunt la a doua companie care da liber intre Craciun si anul nou. Pot sa spun ca depinde foarte mult de companie. La guvern nu se da liber in aceasta perioada, dar cam bate vantul in aceea perioada.
  Cat despre calificarea avuta in Romania si meseria din Canada si asta depinde foarte mult de fiecare. Diplomele din Romania nu valoreaza nici hartia pe care sunt scrise (intr-adevar se pot echivala oarecum, dar nu da o greutate in plus). Important e ce sti, cum vorbesti engleza, conexiunile (valabil si pentru canadieni), norocul... Ca sa fi inginer in canada trebuie sa fi teminat o facultate de profil si sa faci parte din ordinul inginerilor. La fel si pentru contabili si din cate stiu si pentru alte meserii...
  De ingineri in Canada am auzit numai in proiectare... cum proiectarea in Romania e undeva pe la pamant, e de inteles de ce multi ingineri nu-si gasesc locul. In plus cei mai multi dintre ingineri incep ca tehnicieni, dar se poate ajunge la un salariu de inginer...
  Un salariu de senior cam in orice meserie e cam pe la 75K/anual impozabil. Pentru o famile 150K anual nu e putin si cunosc destule familii in aceasta pozitie
  In alta ordine de idei vad ca se incearca o comparatie Europa/North America... Din nou optiune personala si de timp. Pana anul asta e era aproape imposibil cu cetatenia romana sa lucrezi in Europa cu un statut stabil. Cunosc multe persoane care au lucrat in Europa, dar au venit in Canada pentru statut. Acum se pare ca e o chestie de preferinte: daca preferi sa fi taxat in draci, alegi Europa (invatamant si asistenta medicala aproape free), daca preferi calea de mijloc, Canada e pentru tine, iar la extrema USA.
  Incheind vreau sa spun ca emigrarea MERITA in anumite cazuri, dar trebuie sa judeci in functie de varsta, studii, capacacitatea de a te adapta si a te inhama la alte studii, etc

  Un Canadian Grabit
 • 0 (0 voturi)    
  Fapt concret: vacanta refuzata in Canada (Luni, 9 iulie 2007, 19:36)

  Mitza [anonim]

  O sa fac copy/paste la raspunsul sefului meu de a lua vacanta intre Craciun si Revelion (in Canada):
  "As it is right now, i don't think it's possible for you to get dec 27, 28 and 31 vacations (including 21, and 24)
  can you change this?"

  Motivul: am luat si anul trecut.

  Canada este tara imigrantilor sarantoci din toata lumea, a caror menire pe lumea asta nu este decat sa-i slugareasca pe altii, altceva nu stiu ce sa faca pt ca sunt indoctrinati sa munceasca ca niste sclavi, daca se poate si voluntar.

  Si venitul fam noastre este mare, dar la ce folos daca nu ne putem vedea copilul decat in graba 2 ore la culcare? Si daca nici nu ne putem lua concediul in acelasi timp?

  Munca la jug este o mandrie a celor indoctrinati sa fie sclavi.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Miercuri, 11 iulie 2007, 20:36)

  alina [anonim]

  ue are concedii e o treaba buna inseamna ca munceste bine si isi respecta oamenii.pentru ca trebuie sa ne bucuram si alaturi de familie si copiii pe care ii avem.
  NU SUNTEM ROBOTI!!!
 • 0 (0 voturi)    
  ref la concediile de care vorbeste poporul romano-canadian (Luni, 30 iulie 2007, 14:28)

  kinsela74 [anonim]

  Pro Catalin si Mitza - eu nu-s cetateanca canadian, inca stau in romania; am avut ocazia sa plec in canada, dar m-am oprit la timp. referitor la comentariile usor rautacioase ale unora dintre cei prezenti virtual aici, oamenii au vrrut numai sa spuna niste conditii minime... de ce sariti asa?

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by