Deficitul comercial in crestere semnificativa determina accentuarea soldului negativ al contului curent, care va fi acoperit in mare masura de banii trimisi de romanii din strainatate, estimati la 5-6 miliarde de euro in 2007, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, potrivit NewsIn.

Dezechilibrul comercial a urcat si in prima jumatate a anulului, ritmul de crestere al importurilor fiind dublu comparativ cu al exporturilor.

In primele patru luni ale anului contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 4.446 milioane de euro, influenta determinanta asupra soldului acestuia a avut‑o deficitul balantei comerciale, care a insumat 4.523 milioane de euro, mai mare cu 78,3% fata de perioada similara din 2006.

Pentru acest an, analistii financiari iau in calcul un avans al deficitului comercial de peste 30%, comparativ cu anul trecut. Presiunea pusa pe contul curent este mare, astfel ca deficitul ar putea ajunge la peste 12% din PIB.

Ministrul Economiei si Finantelor a afirmat ca Guvernul intentioneaza sa ia toate masurile necesare pentru dezvoltarea relatiilor comerciale in tarile din jurul Marii Caspice, fostele tari din Uniunea Sovietica, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

integral in Bussines Standard