Rusia a refuzat oficial extradarea in Marea Britanie a lui Andrei Lugovoi, principalul suspect din dosarul otravirii fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, a confirmat, marti, Parchetul britanic. Autoritatile de la Londra au declarat deja ca refuzul Rusiei de a-l extrada pe Lugovoi este inacceptabil, relateaza agentiile internationale de presa.

"Consideram ca asasinarea lui Litvinenko este o chestiune foarte serioasa", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Externe. "Raspunsul Rusiei este inacceptabil si dezamagitor. Vom analiza raspunsul pe care il vom da, cu seriozitatea pe care o merita", a precizat el, citat de Reuters.

Potrivit AFP, Moscova a anuntat ca va incepe urmarirea in justitie a lui Lugovoi, daca vor fi furnizate probe impotriva acestuia. Parchetul general rus a respins cererea de extradare, din cauza articolului 61 al Constitutiei ruse, "care exclude posibilitatea predarii unui cetatean rus catre o tara terta”.

Londra nu cedeaza

Marea Britanie a anuntat, marti, ca va analiza toate optiunile pe care le are la dispozitie dupa ce Rusia a respins cererea de extradare a lui Andrei Lugovoi. Parchetul britanic a precizat ca isi mentine pozitia, aceea ca Lugovoi trebuie judecat in Marea Britanie.

"Autoritatile ruse ne-au spus ca sunt dispuse sa-l aduca in fata justitiei pe Lugovoi, daca le sunt transmise dovezi", a explicat Parchetul britanic.

Pe de alta parte, un purtator de cuvant al premierului Gordon Brown a calificat pozitia Rusiei ca fiind "extrem de dezamagitoare". "Luam in considerare toate optiunile", a precizat oficialul guvernamental, fara a intra in detalii.

Lugovoi, fost membru KGB devenit om de afaceri, a fost acuzat la 22 mai de Parchetul britanic pentru uciderea lui Litvinenko. Aleksandr Litvinenko a fost otravit cu poloniu in noiembrie 2006. El a salutat decizia autoritatilor ruse, precizand ca are "anumite indoieli privitoare la independenta si obiectivitatea justitiei britanice".

Relatiile dintre Moscova si Londra, deja lezate de acuzatiile de spionaj impotriva unor diplomati britanici, in ianuarie 2006, s-au degradat considerabil de la moartea lui Litvinenko, devenit opozant declarat al Kremlinului si refugiat la Londra.