Parlamentarii dorm pe legile 'verzi'

de Liana Anghelescu     HotNews.ro
Joi, 19 iulie 2007, 0:00


Foto: HotNews.ro
Documente:
Raportul de monitorizare
(19.07.2007) PDF

Peste jumatate dintre initiativele pentru legile de mediu apartin Guvernului, arata un raport de monitorizare al unui grup de organizatii neguvernamentale. De asemenea, parlamentarii isi asuma rareori initiative legislative de mediu, iar majoritatea proiectelor legislative pentru care nu a fost consultata comisia de specialitate, dar care se estimeaza ca au impact asupra mediului, au devenit legi.

Monitorizarea a fost facuta in perioada 1 ianuarie 2007- 15 iunie 2007 de cinci ONG-uri: Asociatia ALMA-RO, TERRA Mileniul III, Fundatia pentru Schimbari Democratice, Green Cross si Societatea Ornitologica Romana

Potrivit grupului de organizatii, “scopul monitorizarii activitatii parlamentare a fost construirea unei imagini realiste cu privire la problemele de mediu si modul in care acestea sunt abordate in cadrul comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, anume Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic si Comisia pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice”.

Raportul de monitorizare din cadrul proiectului “Un Parlament mai verde” arata ca un important numar de proiecte de lege cu impact asupra mediului (27%) nu au fost dezbatute de comisia de
specialitate a Camerei Deputatilor.

Aceasta, potrivit raportorilor afecteaza calitatea reglementarilor in ceea ce priveste protectia mediului, in special din domeniile industrie, transport, energie si constructii. Dintre acestea, 70% au devenit legi.

Din cele 1467 de proiecte de lege inregistrate la Camera Deputatilor in perioada 1 ianuarie 2006 - 15 iunie 2007, 115 dintre ele (7%) au fost identificate ca proiecte de legi de mediu sau cu impact asupra mediului.

Comisia de specialitate si-a ratat aportul la legile cu impact asupra mediului

O alta observatie este aceea ca o parte importanta a initiativelor legislative de mediu apartin Guvernului. Intre acestea se regasesc si cele mai multe proiecte de lege aprobate. Pe de alta parte, majoritatea initiativelor senatorilor si deputatilor sunt respinse definitiv.

Raportorii spun ca deputatii isi asuma de foarte putine ori initiative legislative.

“Principala cauza identificata de noi referitor la aceasta problema este aceea ca deputatii nu au acces la expertiza in domeniul protectiei mediului si ca, pe de alta parte, Guvernul detine resursele (umane si financiare), datele si expertiza necesare pentru a propune si a fundamenta astfel de proiecte de lege.

In acelasi context, cele mai multe proiecte de lege propuse de Guvern sunt aprobate in Parlament, spre deosebire de cele
initiate de parlamentari, care sunt in mare parte respinse definitiv”, spun raportorii.

De asemenea, majoritatea proiectelor legislative pentru care nu a fost consultata comisia de specialitate, dar care se estimeaza ca au impact asupra mediului, au devenit legi.

In acest context, este mentionat faptul ca in Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, majoritatea deputatilor nu au consilieri pe probleme de mediu, prin urmare este dificil de spus in ce masura membrii comisiei au acces la informatii de specialitate si se pot pronunta in cunostinta de cauza asupra legilor de mediu sau cu impact asupra mediului.

Cum s-a facut monitorizarea

Monitorizarea proiectelor de lege privind protectia mediului sau cu impact asupra mediului s-a desfasurat pe doua planuri. Pe de-o parte prin consultarea paginii web a Camerei Deputatilor, si pe de alta parte prin participarea directa la sedintele celor doua comisii.

“Una dintre problemele identificate in procesul de monitorizare a fost accesul la informatii privind ordinea de zi si programul sedintelor de comisie. Desi sunt postate pe pagina web a Camerei Deputatilor, acestea sunt publicate foarte tarziu (uneori chiar in timpul derularii sedintelor de comisie)”, se mai arata in document.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


69 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Noroc cu Basescu... (Joi, 19 iulie 2007, 22:51)

    Johnny [anonim]

    ... care vrea drumuri prin Parcul National Retezat ca altfel nu stiu ce ne-am face cu mediul inconjurator. Am zis Parc? Cred ca va deveni Parkingul National... Dali...

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by