Place des Halles. Place de l’Homme de Fer. Place Kleber. Inima comerciala a orasului Strasbourg este, intr-o zi normala de vara, destul de aglomerata. Devine de-a dreptul neincapatoare intr-o zi de vara cand Parlamentul European se intruneste in plen, pentru ultima data inainte de vacanta estivala.

Ai zice ca toti eurodeputatii au lasat lucrul, resemnati s-o tot priveasca, din coada ochiului, pe Roberta Alma Anastase, obositi sa stea la vorbe destinse, dar sobre, cu Vasile Dancu sau sa naduse in stilul grabit si ocupat al lui Adrian Severin. Ai crede ca toti s-au dus sa-si sparga diurna la hala - echivalentul local pentru “mall”.

E marti, 10 iulie, a doua zi a sesiunii plenare si prima zi plina de lucru. Ceva in neregula? Nicidecum.

Cateva statii cu tramvaiul C si inca putin cu autobuzul 30 si ajungi din centrul turistic la Parlamentul European. Principalele cladiri - Batiment Winston Churchill si Batiment Louise Weiss - dau pe afara de parlamentari, functionari, ziaristi. Fara o agenda de lucru prea complicata, intrarile oficiale sunt blocate, mare parte a zilei, de nefericitii care nu s-au lasat de fumat.

Trag tare din tigara, inainte sa intre inapoi. Ii asteapta discutiile din plen, cafelele cu ziaristii, sedintele de grup politic, taclalele cu armatele lobby-ului european sau pur si simplu tonele de hartii care zac pe birouri.

Aha! Asta e! Cele doua eurodeputate care probau bluzite intr-un magazin sofisticat, de pe linia lui C, langa L’Homme de Fer, nu mai incapeau in Winston Churchill! Nici colegul lor, aparent un viitor fost politician, si el la cumparaturi.

Nici coloanele de alti europarlamentari, euroasistenti, eurotehnicieni, eurofunctionari, eurobirocrati care se preling, in miez de zi, pe stradutele fasonate ale Strasbourg-ului vechi, de la Les Halles pana la Catedrala.

Place Kleber dimineata, cand membrii PE semneaza condica
Foto: HotNews

Prioritate pe moment: Moldova

Le tin locul colegii. Pe pasarela care face legatura, peste un parau, intre birourile din Winston Churchill si Hemiciclu (sala unde au loc sedintele de plen), Adrian Severin aproape ca fuge, coplesit de treaburi importante. Ioan Mircea Pascu vine agale, in spate, prins in discutii cu diversi.

Altii, din tabara democrata, stau prin sedinte, elaborand un proiect de rezolutie care sa condamne incalcarea drepturilor omului in Transnistria.

Undeva, intr-un alt birou, vestea ii pune in priza pe alti eurodeputati romani, de la socialisti. Efectul este de domino. La sfarsitul zilei, exista sase proiecte pe aceeasi tema, unele mai molcome, altele mai agresive, la adresa Moscovei, la adresa tuturor, la adresa unei anumite parti a factorilor politici.

Democratii fac presiune. Varfuri de lance: Maria Petre si Roberta Anastase, cu forte proaspete dupa obositorul zbor de luni, fara aer conditionat in avion. Privind lucrurile din perspectiva, cu cearcane lungi, dar multumit de conditiile de zbor, Marian-Jean Marinescu, seful delegatiei romane.

Pe margine, un alt europarlamentar se tine de glume ireverentioase. Jocul european a intrat in sange multora dintre cei trimisi ca observatori, apoi ca deputati in PE. Saracii aia noi, care vor veni din toamna, trebuie sa se acomodeze - mai intai culoarele, apoi deconturile si toata hartogaraia, apoi problemele de fond, apoi relatia cu lupii batrani.

Negocieri intense. A doua zi, pe dupa-amiaza, s-a revenit la un proiect de compromis pe tema Transnistriei.

De la versiunea de rezolutie initiata de populari, documentul, cu titlul de prima astfel de initiativa apartinand exclusiv unui grup de eurodeputati romani, a devenit un text final de rezolutie cu zeci de semnaturi, inclusiv nume grele precum cele ale socialistilor omniprezenti Jan Marinus Wiersma si Hannes Swoboda.

In ultima zi a sesiunii de plen, dupa-amiaza tarziu. rezolutia privind Transnistria avea sa fie adoptata de Parlamentul European. Majoritatea membrilor PE vor fi plecat demult.

Multumire in tabara initiatorilor: “este o alta modalitate de punere la lucru” a tematicii legate de Republica Moldova, parte integranta a politicii de vecinatate UE, dupa extindere, spune o eurodeputata din grupul proactiv, initiatoare a proiectului.

“Este pacat, nu era momentul potrivit, ar mai fi trebuit sa asteptam, impactul sa fie mai mare”, spune un eurodeputat din tabara reactiva.

Suveniruri pentru eurodeputati
Foto: HotNews

Perspective post-alegeri: zile libere la Pastele Ortodox

Acelasi eurodeputat admite, intr-o discutie colaterala cu oameni din presa, miercuri dupa-amiaza: „Aici se discuta foarte serios. Sunt tot felul de probleme foarte tehnice. Nu prea sunt la curent. Eu sunt obisnuit cu batalia politica, asa cum e acasa”. Eurodeputatul n-ar mai vrea sa candideze la alegerile pentru PE, din toamna. Nu ca ar fi automat bine plasat pe listele electorale.

Batalia politica nu se vede cu ochiul liber la Strasbourg. Dar este pretutindeni. Populari europeni contra socialisti europeni. Deputati PSD contra deputati PD. Undeva, la mijloc, deputati PNL, care, in grupul liberal ALDE, de obicei privesc problemele disputate intens de pe agenda PE cu ochiul judecatorului - va fi asa cum decid eu.

Eurodeputata PNL, bine pusa la punct cu problemele politice europene, in special cele de vecinatate. Intarzie la intalnire. Are treaba: trebuie, asemenea romanilor la luptele de gladiatori, sa arate, cu degetul gros ridicat sau lasat, daca fiecare amendament la un proiect de lege moare sau trece. Sunt multe amendamente. Nu are ce face.

Colegii ei sunt demult la masa, la cumparaturi, la intalniri. Ea e tintuita in hemiciclu. Amendamentul cutare moare. Altul traieste. Altul moare.

Parlamentar PD, respectat, apreciat chiar si de rivalii social-democrati. Are o problema: trebuie, domnule, sa ii convingem pe europeni sa introduca zile libere si de Pastele Ortodox. Sunt zile libere doar la Pastele Catolic. Nu e normal. N-am reusit anul asta. Dar mai incercam.

Mai incearca. Din toamna. Dupa primele alegeri europene. Cand vom vedea ce-o fi. Pana atunci, multi vor avea treaba peste vara, raportori pe tot felul de treburi importante.

Seara tarziu, miercuri, sediul PE este in continuare aglomerat. Programul dureaza pana in noapte. Inapoi, in centrul „Comunitatii Urbane Strasbourg”, magazinele s-au inchis inca de la 19.00. Sindicate puternice, program scurt de lucru. Au ramas doar cativa punkeri, niste cersatori si turisti japonezi care n-au ce face. Decat poze.

Parlamentarii romani se gandesc deja la drumul spre casa. Fara aer conditionat. Dar cu 40 de grade Celsius la destinatie, dupa cele cateva zile de racoare alsaciana.