Statul plateste degeaba salariile unor europarlamentari romani care nu fac nimic la Bruxelles si Strasbourg. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Parlamentului European, cinci dintre cei 35 de trimisi ai Romaniei la forul european nu s-au implicat deloc in activitatea legislativului de la Strasbourg.

De la inceputul actualei sesiuni europene, pesedistii Vasile Dancu, Rovana Plumb, Ioan Mircea Pascu, liberalul Gheorghe Serbu si pedistul Radu Tarle nu au intervenit niciodata in plenul european, nu au semnat nici o declaratie politica si nici n-au avut curiozitatea sa adreseze vreo intrebare forurilor europene, in calitate de reprezentanti ai Romaniei.

Cei cinci invizibili

Pentru pesedistul Vasile Dancu, statutul de strateg al partidului si de om care face jocurile in grupul de la Cluj din PSD a contat mai mult decat functia de la Strasbourg. In Parlamentul European, Dancu este membru in Comisia de dezvoltare regionala si face parte din Delegatia pentru relatiile cu Israelul.

In fisa sa de parlamentar european, rubrica referitoare la activitatea in plen e goala. Spre deosebire de unii colegi ai sai, Vasile Dancu nu a avut nimic de spus la Bruxelles, in ultimele sapte luni.

In aceeasi situatie e si Rovana Plumb, mult mai activa in tara, unde conduce organizatia femeilor pesediste. La Strasbourg, Plumb e membra a unei comisii grele, cea pentru bugete a Parlamentului European. Fostul ministru al Apararii Ioan Mircea Pascu nu s-a omorat nici el cu munca la Parlamentul European.

La fel ca si Plumb si Dancu, Pascu apare cu zero activitate in plen, dar are scuza de a fi vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri Externe, unde e nevoit sa se prezinte.

Pe langa cei trei pesedisti celebri, pe lista necuvantatorilor mai apar doi europarlamentari cvasinecunoscuti, liberalul Gheorghe Serbu si pedistul Radu Tarle. In ciuda apatiei, cei cinci au tocat pe luna in jur de 4.760 de euro. Cam atat incaseaza un europarlamentar roman - 1.000 de euro salariu din tara, plus diurnele si deconturile platite din bani europeni.

integral in Gandul