Inainte sa inceapa lucrarile la viitoarea autostrada Bucuresti - Ploiesti, statul ar putea sa se aleaga cu cateva sute de procese, din cauza intarzierilor la plata despagubirilor aferente terenurilor expropriate.

In urma cu mai bine de-o luna, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) a semnat hotararile de expropriere pentru cateva sute de terenuri, insa banii nu au ajuns la fostii proprietari nici pana astazi.

Potrivit legii, compania are obligatia sa plateasca fostilor proprietari suma de bani stabilita drept despagubire in termen de 15 zile de la data emiterii hotararii de expropriere. Dupa expirarea acestui termen, persoana expropriata este indreptatita sa actioneze Compania de Autostrazi in judecata pentru nerespectarea prevederilor contractuale.

In acest moment, din 852 de decizii de expropriere, cate au fost emise in total, la nu mai putin de 833 a fost depasit deja termenul-limita stabilit pentru acordarea despagubirii. La acestea se adauga alte 77 de imobile situate pe amplasamentul autostrazii pentru care s-au demarat procedurile, dar pentru care nu s-au emis inca hotararile de expropriere.

Inca de pe 19 iunie a.c., oficialii Companiei de Drumuri au trimis catre Ministerul Economiei si Finantelor o solicitare de plata pentru suma de 16,77 milioane de lei noi aferenta unui numar de 652 de dosare din cele 852 finalizate, iar solicitarea de plata pentru restul de 200 de imobile va fi trimisa zilele acestea, ne-au declarat surse oficiale.

Pana in acest moment insa, nu a fost primit niciun ban, dar Ionut Masala, directorul economic al CNADN, crede ca situatia se va clarifica in cel mai scurt timp. „Probabil saptamana aceasta vom reusi sa accesam banii.

Fiind prima data cand am apelat la Fondul National de Dezvoltare, a trebuit sa intocmim un numar mare de acte, ceea ce ne-a intarziat foarte mult”, a punctat Masala. Teoretic, pana cand nu isi achita datoriile catre fostii proprietari, CNADN nu poate incepe lucrarile la autostrada.

de Lucian Hainarosie

integral in Gandul