20 de judete si municipiul Bucuresti raman avertizate de luni pana marti cu "cod portocaliu".

In Municipiul Bucuresti, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Gorj, Valcea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Arges, Dambovita, Prahova, Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Vaslui si in vestul judetelor Constanta si Tulcea se vor inregistra pe arii extinse valori de temperatura de 39-40 de grade si izolat 41-42 de grade.

Potrivit ANM, vremea va fi excesiv de calda, luni, caniculara dupa-amiaza in Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentala, sudul Moldovei, cu maxime intre 38 si 40 de grade, local mai ridicate pana la 41-42 de grade in Campia Romana.

In aceste regiuni, indicele de temperatura-umezeala va depasi sistematic pragul critic de 80.

In restul tarii, temperaturile fi cuprinse intre 29 de grade in extremitatea nordica a Moldovei si 36 de grade in Banat si Transilvania.

Cerul va fi innoraat in nord, nord-est si la munte, unde izolat se vor semnala averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului ce pot lua si aspect de vijelie si vor fi conditii de grindina.

In Bucuresti , vremea va fi excesiv de calda, luni, caniculara dupa-amiaza, temperatura maxima prognozata fiind de 41 de grade.

Restrictii anulate

De luni, in judetele avertizare de cod galben se anuleaza restrictia de circulatie pe drumurile publice pentru autovehiculele cu greutatea mai mare de 7,5 tone. Restrictia ramane valabila pentru judetele avertizate cu cod portocaliu.

Ministrul Eugen Nicolaescu exclude posibilitatea ca zonele in care sunt inregistrate peste 42 grade Celsius sa fie atentionate cu cod rosu. El a precizat ca aceasta avertizare este introdusa doar daca temperaturile ridicate persista cel putin doua zile consecutiv, in aceeasi localitate.

Bilantul victimelor caniculei a ajuns la 15. Sase cazuri au fost inregistrate numai in cursul zilei de sambata, a anuntat, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.