In timp ce mai multe tari din sudul Europei si din Balcani sufera din cauza caniculei si a secetei, Marea Britanie este afectata de inundatii fara precedent, care au lasat orase intregi fara apa potabila si curent electric.

Premierul britanic Gordon Brown a cerut, luni, alocarea de fonduri suplimentare in scopul solutionarii crizei generate de cele mai grave inundatii produse in ultimii 60 de ani, relateaza Reuters.

"Prioritatea noastra este siguranta si protectia cetatenilor. Facem tot ce este posibil pentru a ne asigura ca sunt luate metodele necesare pentru protejarea impotriva unor noi inundatii", a declarat Brown in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Downing Street.

El a adaugand ca Marea Britanie trebuie sa isi imbunatateasca infrastructura pentru a face fata unor astfel de situatii de urgenta, in viitor.

Conferinta de presa a avut loc dupa ce seful executivului britanic efectuase o vizita in comitatul Gloucestershire, unde 70.000 de locuinte au fost private de apa potabila si pana la 140.000 ar putea fi afectate in urmatoarele zile.

Precipitatiile masive din ultima perioada au inundat complet comitatele Oxfordshire, Worcestershire, Warwickshire si Gloucestershire, companiile de asigurare estimand la circa trei miliarde de euro costul reparatiilor.

Agentia pentru mediu a calificat drept "critica" situatia din vestul comitatelor Midlands si Oxfordshire, unde autoritatile locale au anuntat ca aproximativ 1.500 de persoane vor fi evacuate din cauza cresterii nivelului fluviului Tamisa.