Meteorologii au decretat cod rosu pentru Capitala si cinci judete din sud, angajatii de la stat urmind sa lucreze cu program redus, scrie Cotidianul. In schimb, EvZ mentioneaza ca limita suportabilului pentru organism este de 45 de grade C. De asemenea, reporterii Romaniei Libere au dat o tura prin supermarket-uri, descoperind ca acestea nu mai fac fata consumului de apa si racoritoare.

Pentru populatie, practic, codul rosu nu va aduce in plus fata de codul portocaliu decat un numar sporit de conferinte de presa sustinute de guvernanti si autoritatile locale, considera Gandul.

Romania se preda in fata caniculei

Conform Autoritatii Nationale de Meteorologie, codul rosu se instituie atunci cind sint prognozate fenomene meteorologice periculoase, de intensitate foarte mare si cu efecte dezastruoase.

Un ordin comun al Ministerului Mediului si al Ministerului Internelor argumenteaza ca, in cazul codului rosu, consecintele fenomenelor meteorologice extreme pot provoca pagube importante.

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ca astazi se vor inregistra intre 41 si 43 de grade Celsius in Giurgiu, Ilfov, Bucuresti, dar si in sudul judetelor Dolj, Olt si Teleorman. „Cind se inregistreaza asemenea temperaturi doua zile la rind, se decreteaza cod rosu“, ne-a explicat Attila Korodi, ministrul Mediului.

In judetele Mehedinti, Gorj, Vilcea, Calarasi, Ialomita, Arges, Dimbovita, Prahova, Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Vaslui si in vestul judetelor Constanta si Tulcea se vor inregistra pe arii extinse valori de peste 39 de grade. Temperatura maxima a aerului inregistrata pina acum in luna iulie a fost de 43,5 grade Celsius pe 5 iulie 2000 la Giurgiu.

In aceeasi zi s-a inregistrat temperatura-record pentru luna iulie si in Capitala, 42,5 grade. (de Antoaneta Etves, Oana Craciun)

Integral in Cotidianul

Limita suportabilului: 45 de grade C

Organsimul uman percepe diferenta chiar si atunci cand temperatura de afara este cu jumatate de grad mai ridicata. Limita suportabilului este la 45 de grade C. „Peste aceasta temperatura, organismul nu va mai simti caldura, ci durere”, explica fiziologul Radu Braga, de la Facultatea de Medicina din Bucuresti.

Expertii japonezi au demonstrat ca oamenii nu mai pot lucra normal la o temperatura ambientala de peste 27 grade C, daca desfasoara o activitate intensa, si la peste 32 grade C daca au munca de birou.

Din cauza temperaturilor mari, presiunea sangelui scade, iar creierul si inima nu se mai iriga. In prima faza, apar ametelile, senzatia de voma si greata. „Procesele fiziologice se dau peste cap. Si enzimele, si proteinele, si grasimile din corp au o temperatura optima de functionare.

Creierul este format din grasimi care se pot topi la temperaturi extreme”, explica medicul Radu Braga. (de Mihaela Naftanaila, Andreea Ciuperca)

Integral in EvZ

Productia de apa, la maxim

Din cauza caniculei care se tot prelungeste, de cateva zile chiar si supermarketurile se confrunta cu o criza tot mai accentuata de apa plata, apa minerala, sucuri si ceaiuri. Fenomenul se acutizeaza de la o ora la alta, de vina fiind temperaturile foarte ridicate, care au crescut exponential cererea de bauturi nealcoolice.

Daca inainte oferta de bauturi racoritoare si apa era extrem de diversificata, baxurile ocupand spatii importante, acum si apa plata sau minerala incepe sa devina o marfa tot mai greu de gasit. In unele magazine abia se mai gaseste apa pe raft, iar clientii se multumesc cu ceea ce prind.

"Stam foarte prost cu apa si nu cred ca avem apa nici pana diseara (aseara - n.n.). Producatorii nu fac fata cu imbutelierea si sunt probleme si cu transportul, din cauza restrictiilor de circulatie.

Furnizorii ajung sa ne livreze comenzile de apa foarte greu si la ore la care noi avem inchis", ne-a spus dl Alexandru Bercaru, sef raion bacanie la Carrefour Orhideea.

"Furnizorii nu mai pot face fata comenzilor si multi au ramas fara apa pe stoc. Criza exista si la sucurile racoritoare, si la ceaiuri. Mai avem foarte putina apa plata si nici la apa minerala nu stam mai bine. Nu avem deloc apa minerala la 2,5 litri si 2 litri, ceaiuri la 1,5 litri nici vorba si nici sucuri.

Abia acum ne-a sosit un tir cu ceva apa plata Zizin la 5 litri si apa minerala Tusnad la 1,5 litri. Este foarte putin fata de ceea ce aveam", ne-a declarat dl Ion Dumitrascu, sef Raion bauturi la Kaufland. (de Rodica Daniciuc, Aida Danaila)

Integral in Romania Libera

Codul rosu, cod portocaliu supraincalzit cu vorbe

Pentru populatie, practic, codul rosu nu va aduce in plus fata de codul portocaliu decat un numar sporit de conferinte de presa sustinute de guvernanti si autoritatile locale.

In afara de un ordin (823/2006 emis de Ministerele Mediului si Administratiei) care se ocupa doar de definitia culorilor codurilor, alte acte normative, care sa prevada masuri pentru temperaturi de peste 41 de grade Celsius la umbra, nu exista.

Tot ieri, ministrul Administratiei si Internelor a anuntat ca toate institutiile isi vor adapta programul de lucru cu publicul, astfel incat intre 11.00 si 18.00 ghiseele vor fi inchise. In plus, circulatia pe drumurile publice a masinilor mai mari de 7,5 tone intre aceleasi ore va fi interzisa, cu exceptia transporturilor de apa si de alimente. Nici aceste masuri nu sunt insa o noutate.

Majoritatea institutiilor anuntasera deja ca isi modifica programul de lucru, iar interdictia de circulatie a fost instituita inca de acum trei zile. (de Caterina Nicolae)

Integral in Gandul