Pe romanul standard il insoara prietenii sau vecinii. Relatia se bazeaza pe iubire, si unde e iubire, nimic nu mai conteaza, in afara de: casa, bani, smotrul in casa si balamucul facut de copii.

Barbatii au ramas capii familiilor, numai ca functia a devenit onorifica: femeile au ultimul cuvant cand vine vorba de mancare, mobila, la ce scoala e dat ala micu’, unde se merge in vacanta sau cui fac vizite. In general, barbatul casatorit se considera la fel de fericit ca sotia lui. Sotia lui - ceva mai putin.

S-a pastrat obiceiul spalatului rufelor in familie, dar prima “institutie” la care se apeleaza la necaz este vrajitoarea, urmata la mare distanta de consultantul matrimonial.

Fundatia Soros Romania a publicat ieri barometrul “Viata in cuplu”, realizat in perioada mai-iunie. Studiul a constatat ca 62 la suta din esantionul reprezentativ pentru populatia Romaniei are un partener, in marea majoritate a cazurilor - luat “cu acte”. Cuplurile se formeaza in jurul varstei de 22 de ani si locuiesc destul de putin impreuna cu parintii sau neamurile.

Dupa 25 de ani, majoritatea cuplurilor au propria casa. In felul acesta a fost desfiintat mitul soacrei rele: doar trei la suta dintre familii declara acum ca mai au probleme cu “fenomenul”.

Primul copil apare in jurul varstei de 24 de ani. Ingrijorator este faptul ca majoritatea se opresc la al doilea, in timp ce, pentru a stopa declinul demografic, media nationala ar trebui sa fie de 2,1. Dar trei copii vor doar 12 la suta dintre cupluri, iar mai multi (pana la “cati o da Dumnezeu”) - 11 la suta.

Explicatia tine de formula copil = bani, desi rezultatele barometrului arata ca familiile sarace au cei mai multi copii.

Ca sa te insori, in Romania trebuie sa treci si testul parintilor care „isi dau” copiii. Studiul enumera cateva „defecte” considerate majore. Primul: sa nu fi facut puscarie pentru furt (probabil ca violul nu era trecut in chestionar). Al doilea criteriu de eligibilitate la insuratoare: sa nu fii tigan.

59 la suta dintre parinti ar spune „sigur nu” unei asemenea casatorii si doar 7 la suta „sigur da”.

Mai esti greu de insurat daca n-ai nici patru clase, daca nu crezi in Dumnezeu, daca esti penticostal sau daca vii sa spui ca te insori la numai o luna de la fericita intalnire cu partenerul (perioada optima de imprietenire e un an). Ultimul defect, dar nu prea mare, este saracia. Urmeaza viata de cuplu.

Asa cum e si normal, femeile si barbatii o vad usor diferit, dupa exemplul clasic al pantofilor: el, cand spune ca n-are pantofi, inseamna ca n-are deloc. La ea, asta inseamna ca n-are negri cu doua barete. In rest, el face mai multa politica, ea face mai multe sacrificii, dar recupereaza comunicandu-si mai des nemultumirile.

In chestionar a fost strecurata si o intrebare legata de orientarea politica in cuplu. Coroborand datele, sociologul Mircea Kivu a ajuns la cateva concluzii amuzante. Astfel, simpatizantii PSD si PNG ar fi cei mai multumiti de relatia lor. PNG ar conduce, alaturi de liberalii lui Stolojan, la relatiile sexuale de dinainte de casatorie. Pe ultimul loc ar fi PRM-istii, crede Kivu.

Politica nu figureaza, insa, intre motivele de divort. Ruperea relatiilor are trei cauze principale: bataile, bautura si sariturile intr-un pat gresit.