Galeria de Arta Romaneasca Moderna a Muzeului National de Arta al Romaniei gazduieste in perioada 25 iulie - 4 noiembrie 2007 expozitia de grafica intitulata Descoperirea peisajului. Inceputurile modernitatii romanesti, care reuneste un numar de 38 de lucrari apartinand unor artisti precum: Theodor Aman, Ion Andreescu, Carol Popp de Szathmary, Sava Hentia, Henri Trenk, Ion Georgescu.

Selectia celor 38 de lucrari de grafica evidentiaza multiplele fatete ale peisajului ca gen pictural si retraseaza un istoric al modului in care au fost abordate spatiul si miscarea in pictura la inceputurile artei moderne romanesti.

Aparitia peisajului in arta romaneasca ca gen pictural a insemnat o eliberare fata de constrangerile impuse de pictura oficiala (portretul si compozitiile istorice) si o modernizare a viziunii plastice. Expozitia Descoperirea peisajului. Inceputurile modernitatii romanesti prezinta trecerea de la peisajul de tip academist la cel impresionist, insistand asupra peisajului romantic.

Acest demers expozitional ofera publicului ocazia sa admire opere ale unor artisti precum: Theodor Aman, Ion Andreescu, Carol Popp de Szathmary, Sava Hentia, Henri Trenk, Ion Georgescu, lucrate in tehnici diverse (acuarela, creion, carbune etc.).

Publicul va putea de asemenea sa aprecieze lucrarile prin intermediul unor vizite cu ghidaj gratuit. Acestea vor fi sustinute de organizatoarea expozitiei, Petruta Vlad Murvai, specialist al Muzeului National de Arta al Romaniei. Vizitele se vor desfasura in zilele de sambata, 18 august, 15 septembrie si 20 octombrie 2007, de la orele 11.00. Participarea se face pe baza de programare informeaza siteul MNAR.