A trecut, slava Domnului, codul rosu, s-au ridicat si codurile portocalii si galbene si am ramas in codul anotimpului.

Se pare ca de aici incolo va trebui sa includem in meniul anual o oferta obligatorie: nicio vara fara cod. Acum, la cald, se vorbeste intens despre strategii de combatere a secetei si desertificarii - dupa ce in verile precedente se vorbea de strategiile pentru combaterea inundatiilor.

Cum vor rezolva autoritatile cele doua tipuri de solicitari cauzate de schimbarea regimului climatic? Simplu: uitandu-le pe amandoua (si irigatiile si indiguirile) imediat ce trece vara si reluandu-le, separat, atunci cand revin.

Ce-i drept, codul rosu a izbutit ceva: l-a facut pe dl Videanu sa-si recunoasca eroarea de a fi achizitionat autobuze fara aer conditionat si chiar sa-si intrerupa concediul in Elvetia. Or, ambele gesturi sunt rare la dl primar general.

De ce a trebuit o vipie de peste 40 de grade pentru ca dl Videanu sa-si dea seama ca o capitala europeana (mai ales in campie) are nevoie de autobuze cu aer conditionat? Probabil fiindca nu circula cu autobuzul (nici macar in Elvetia) asa incat n-a observat amanuntul.

Avem in schimb capitala cu cele mai proaspete borduri, care se schimba anual. Daca am aplica programul "fabulospirit" lansat de MAE, am putea face din schimbarea bordurilor un spectacol turistic, precum schimbarea garzii la palatul regal din Anglia.

Dar cui ii pasa de asemenea detalii cand liderii politici dezbat teme nemuritoare precum votul uninominal, modificarea Constitutiei si reforma politica? Deocamdata, cei care fac reforma politica sunt alegatorii care, in ultimele sondaje, au scos din Parlament PRM si UDMR (ambele secate).

Barometrul de Opinie realizat de Fundatia Soros claseaza PD tot pe primul loc (cu 49%) asa incat acuzatiile cuplului PSD-PNL ca PD vrea referendum pe votul uninominal pentru a castiga procente la europarlamentare denota o grija deplasata fata de partidul care are oricum mai multe procente decat poate duce.

PSD si PNL ar trebui sa se ingrijeasca mai degraba de procentele lor pe care ratacirile cuplului Geoana-Tariceanu le-au redus la jumatate.

Barometrul se ocupa insa si de cuplurile romanilor obisnuiti, unde constata tendinta de a opta pentru un singur copil, ceea ce, in opinia sociologului Mircea Kivu, e alarmant: "pentru ca o populatie sa se poata reproduce e necesar ca fiecare femeie sa nasca 2,1 copii".

Cod rosu! Pentru sociologi, probabil ca 2,1 copii inseamna ceva - dar pentru fiecare femeie ideea de "a naste 2,1 copii" suna macabru. Mai depinde, fireste, si cine se reproduce. Exista personaje care s-au reprodus deja de vreo 5,1 ori. Acum sunt in reluare.