Companiile din Romania pot pierde intre 150 si 200 milioane de euro pe an prin folosirea necontrolata a emailului de catre angajati, se arata intr-un comunicat al Gecad Technologies, compania care produce solutiile de mesagerie electronica Axigen.

Principalul efect al traficului de email incorect gestionat este pierderea de informatii care se poate intampla prin scurgeri de date confidentiale, in mod intentionat sau neintentionat, prin phishing sau social engineering.

Toate acestea pot duce foarte usor la pierderi de contracte, la intreruperea unor relatii de afaceri sau la pierderea increderii clientilor sau partenerilor companiei in cauza, precizeaza specialistii companiei.

„Nu de putine ori am intalnit firme unde traficul de email necontrolat duce la blocarea traficului de Internet si chiar la intreruperea temporara a comunicarii electronice.

Spre exemplu, daca un angajat trimite unul sau mai multe mesaje cu fisiere foarte mari, poate afecta participarea la o licitatie online a firmei la care lucreaza”, a declarat Liviu Anghel, chief security officer in cadrul Axigen.

Principalul factor de risc il reprezinta angajatii, care corelat cu utilizarea masiva a comunicarii prin email, pot genera riscuri din ce in ce mai mari pentru companii, se arata in comunicatul Gecad.

La nivel international se estimeaza ca numarul total de emailuri trimise intr-o singura zi s-a ridicat in 2006 la aproximativ 171 de miliarde. Pentru acest an se asteapta o medie zilnica de 196 de miliarde, dintre care 73 de miliarde ar fi mesaje trimise din interiorul companiilor.

Un recent studiu efectuat de Proofpoint confirma ca emailurile raman cea mai importanta cale prin care se scurg informatii din cadrul firmelor. Cel putin 20% dintre mesajele care ies din firme prezinta un risc de divulgare a unor informatii financiare, de reglementare sau juridice, au precizat companiile ce au participat la studiu.

Cel putin o treime dintre respondenti au desfasurat anchete asupra unor potentiale scurgeri de informatii prin intermediul emailului, in ultimele 12 luni.

Mai mult de un sfert din numarul total al companiilor chestionate au recurs la concedierea angajilor care au fost gasiti vinovati de incalcarea politicilor referitoare la emailuri, iar 45,5% recunosc ca au aplicat sanctiuni in cazuri similare.

Pentru a preveni pierderile si divulgarea de informatii confidentiale, companiile trebuie sa adopte politici de gestionare a traficului de emailuri, care nu trebuie sa fie insa foarte restrictive, deoarece angajatii nu si-ar mai putea indeplini corespunzator sarcinile de serviciu.

In al doilea rand, pentru ca mesajele trimise in exterior contin informatii foarte importante pentru companiile din care pleaca, este necesara arhivarea lor pentru ca acestea sa ramana in proprietatea firmei.

Infiintata in 2001, Gecad Technologies, membra a grupului Gecad, este o companie cu activitate in cercetare tehnologica, project management si dezvoltare de tehnologii software. Implicata initial in dezvoltarea de software antivirus, compania si-a concentrat eforturile, incepand din 2003, asupra dezvoltarii primei solutii de mesagerie electronica din Romania, sub marca Axigen.

Grupul Gecad a fost fondat de Radu Georgescu, care in anul 2003 a vandut companiei Microsoft tehnologia programului antivirus RAV.