Drama romanilor loviti de seceta si canicula a avut ecou si in presa internationala. Cotidianul francez Le Monde contureaza o imagine apocaliptica a unui sat din Romania, unde animalele sunt lasate sa moara de sete, iar taranii strabat zeci de kilometri pentru a se aproviziona cu apa.

In satul vasluian Perieni, situat in estul Romaniei si renumit pentru saracia lui, cele 85 de fantani comunale au secat, din cauza temperaturilor foarte ridicate. „Nu mai este nici macar o picatura de apa” a declarat Gheorghe Codreanu, viceprimarul din localitate.

Afirmatia lui a fost intarita de un satean care a precizat ca s-a inceput deja saparea de noi fantani, insa nici la 52 de metri adancime nu s-a gasit apa. „Vom sapa pana la 80 de metri adancime si speram sa ajungem la panza freatica, altfel inseamna ca suntem blestemati”, a adaugat el.

Deocamdata, satenilor loviti de seceta nu le-a ramas decat sa se racoreasca cu apa minerala adusa din localitatile vecine sau trimisa de romanii impresionati de drama lor.

Le Monde mai noteaza ca temperaturile excesive au compromis marea majoritate a culturilor din intreaga tara, circa 1, 7 milioane de hectare de teren cultivat. „Am simtit-o ca vine. In toata iarna nu am vazut un fulg de nea. Se apropie sfarsitul lumii”, a declarat Nicolaie, un localnic din Popesti, sat grav afectat de seceta.

Cotidianul francez aminteste ca o tara care a aderat la Uniunea Europeana, la inceputul acestui an, se confrunta cu o situatie deplorabila in zonele rurale, din cauza caniculei. Doar slujbele oficiate de preoti, cu scopul de a chema ploile, pare sa le mai dea o speranta localnicilor, deoarece autoritatile romane inca nu au luat nici o masura pentru a remedia situatia.